Blogg

WD Blue SN570 NVMe SSD (1TB) recension

Western Digital har framgĂ„ngsrikt gĂ„tt frĂ„n att endast sĂ€lja mekaniska hĂ„rddiskar till att erbjuda en rad lagringslösningar för olika mediatyper och formfaktorer. Vi Ă€r nu lĂ„ngt förbi den punkt dĂ€r bara entusiaster skulle övervĂ€ga en SSD som nödvĂ€ndig – det Ă€r svĂ„rt att hitta en bĂ€rbar dator utan en i dessa dagar, och Ă€ven högkapacitetsmodeller Ă€r inte utom rĂ€ckhĂ„ll för vanliga anvĂ€ndare. WD Blue-sortimentet riktar sig till dem som inte vill ha de absoluta toppspecifikationerna, eller som inte har den allra senaste hĂ„rdvaran att dra nytta av. Med sin senaste modell, WD Blue SN570, har företaget hĂ„llit fast vid tidigare generationers standarder för att kunna erbjuda hög kapacitet till rimliga priser.

WD Blue SN570 eftertrÀder den mycket populÀra WD Blue SN550, och fÄr plats under den prestandaorienterade (och liknande namn) WD Svart SN750. I alla fall, WD siktar inte pÄ botten av M.2 SSD-marknaden, dÀr alternativ som t.ex Kingston NV1 finns (med icke-garanterade specifikationer). Den blÄ nivÄn Àr tÀnkt att erbjuda en balans mellan prestanda, tillförlitlighet och kostnad. 1TB-enheten som vi granskar idag kan potentiellt vara den enda lagringsenheten du behöver i din nÀsta PC. Det kan ocksÄ vara ett rimligt prissatt uppgraderingsalternativ om du bara har en liten SSD och Àr orolig för att fÄ ont om utrymme.

WD Blue SN570 NVMe SSD pris i Indien

De WD Blue SN570 Àr endast tillgÀnglig i formfaktorn M.2, och det finns tre kapacitetsalternativ: 250 GB, 500 GB och 1 TB. Det nÀmns inget om ett 2TB-alternativ (Ànnu) vilket Àr en överraskning med tanke pÄ att den Àldre SN550 Àr tillgÀnglig i denna kapacitet. I Indien börjar gatupriserna pÄ Rs. 3 450 för 250 GB-versionen, upp till Rs. 4 750 för 500 GB. Dessa siffror Àr bara nÄgot högre Àn vad den Àldre SN550 fortfarande sÀljs för. Butikspriset för 1TB-varianten som vi granskar idag Àr runt Rs. 8 350.

WD skickar denna SSD i en relativt överdimensionerad kartong med ett inre plastskal för skydd under transport. Alla tre versionerna har fem Ă„rs garanti. Företagets webbplats sĂ€ger att köpare kommer att fĂ„ ett gratis exemplar av Acronis True Image for Western Digital, som Ă€r ett verktyg för sĂ€kerhetskopiering och kloning (för Windows eller macOS), samt ett Adobe Creative Cloud-abonnemang pĂ„ en mĂ„nad. Du fĂ„r ocksĂ„ WD:s eget Dashboard-verktyg – mer om detta senare. Ingen av dessa program nĂ€mns pĂ„ produktförpackningen, sĂ„ du kan missa den om du inte vet att den Ă€r tillgĂ€nglig.

wd blÄ sn570 bak ndtv wd

Baksidan av WD Blue SN570 NVMe SSD Àr helt tom, vilket gör den tunn nog för bÀrbara datorer

WD Blue SN570 NVMe SSD (1TB) specifikationer och funktioner

Alla dagens prestandafokuserade NVMe SSD:er har anammat de snabbare PCIe 4.0-specifikationoch PCIe 5.0 SSD-enheter har visats körs pÄ allra senaste moderkort. Detta kan vara överdrivet för genomsnittsanvÀndare och fördelarna bortom en viss punkt Àr marginella i daglig anvÀndning. WD har dÀrför fastnat för PCIe 3.0 för nya WD Blue SN570. Detta kommer att vara allmÀnt kompatibelt med de flesta bÀrbara och stationÀra datorer som har M.2-platser.

PÄ tal om kompatibilitet, den enkelsidiga M.2 2280-modulen har ingen ansluten kylflÀns sÄ den passar ocksÄ fysiskt i trÄnga utrymmen, som tunna och lÀtta bÀrbara datorer. Modulen i sig Àr förvÄnansvÀrt naken, med bara ett enda flash-chip och kontroller, och en liten handfull ytmonterade komponenter för kraftkonditionering. Jag hoppas att WD kan erbjuda den hÀr enheten i de mer kompakta storlekarna 2230 och 2242 som Àr anvÀnds nu Àven i mindre enheter. Intressant nog visar WD:s pressbilder en snygg etikett som tÀcker hela modulens övre yta, men min recensionsenhet var i stort sett blottad med bara ett litet klistermÀrke.

WD har anvÀnt systerbolag Sandisks 112-lagers TLC-blixt, vilket Àr lite tÀtare Àn SN550:s 96-lagers blixt. Detta Àr vettigt, eftersom företag tenderar att fasa ut Àldre SSD-modeller nÀr tillverkningsvolymer och priser Àndras för att gynna nyare typer av blixt. Styrenheten har ocksÄ en SanDisk-logotyp, men moderbolaget Western Digital sÀger inte sÄ mycket om dess specifikationer. Det finns ingen diskret DRAM-cache men en del av lagringsutrymmet kan allokeras i SLC-lÀge vilket snabbar upp skrivningarna.

De högsta sekventiella lĂ€s- och skrivhastigheterna Ă€r högre jĂ€mfört med den Ă€ldre WD Blue SN550. Företaget lovar nu upp till 3500MBps lĂ€sning och 3000MBps skrivning för 1TB-versionen, Ă€ven om det drps hela vĂ€gen till 3300MBps lĂ€sning och 1200MBps skrivning för 250GB-versionen). Den nominella uthĂ„lligheten skalar proportionellt: 150TBW för 250GB-modellen, 300TBW för 500GB-modellen och 600TBW för 1TB. Dessa siffror hĂ€nvisar till det minsta antal terabyte som kan skrivas till varje enhet totalt, vilket motsvarar cirka 328 GB per dag under den femĂ„riga garantiperioden – mycket mer Ă€n de flesta konsumenter nĂ„gonsin kommer att behöva.

Det nÀmns inget om kryptering pÄ specifikationsbladet. Strömförbrukningen Àr berÀknad till maximalt 3,5W under belastning och sÄ lite som 5mW i vilolÀge.

WD Blue SN570 NVMe SSD (1TB) prestanda

Även om det kan vara en vanlig SSD, matchar den nya WD Blue SN570 nĂ„gra avancerade modeller frĂ„n nĂ„gra Ă„r sedan nĂ€r det gĂ€ller nominell maxhastighet. För att se hur det gĂ„r i den verkliga vĂ€rlden, satte jag det genom nĂ„gra riktmĂ€rken. Testriggen bestod av en AMD Ryzen 7 2700X CPU, ett Gigabyte Aorus X470 Gaming 7 Wifi-moderkort2×8 GB G.skill DDR4 RAM, en 1TB Samsung SSD 860 Evo startenhet, en Sapphire Nitro+ Radeon RX 590 grafikkort och en Corsair RM650 strömförsörjning. Jag anvĂ€nde Windows 10 20H2 med alla de senaste drivrutinerna och patchar installerade.

WD Blue SN570 (1TB) rapporterade en formaterad kapacitet pÄ 931,51 GB. CrystalDiskMark 6 rapporterade sekventiella lÀs- och skrivhastigheter pÄ 3495,3 Mbps respektive 2997,3 Mbps, vilket Àr i stort sett exakt vad WD lovade. SlumpmÀssiga lÀsningar och skrivningar var ocksÄ ganska starka, med 1691,2 Mbps respektive 1214,6 Mbps. Anvil-lagringsriktmÀrket visade lÀs- och skrivpoÀng pÄ 6228,61 respektive 7514,19.

Dessa poÀng Àr ungefÀr sÄ bra som de kan fÄ för PCIe 3.0 NVMe SSD:er. Detta Àr flera gÄnger bÀttre Àn vad Àven dagens bÀsta SATA SSD-enheter nÄgonsin skulle kunna klara av, och naturligtvis skulle skillnaden mellan denna prestanda och den för en mekanisk hÄrddisk vara som att jÀmföra natt och dag. WD har lyckats underskrida Àldre premium PCIe 3.0-alternativ som t.ex Kingston KC2500 och Adata SX8200 Pro nÀr det gÀller prissÀttning.

Kom naturligtvis ihÄg att dessa poÀng endast gÀller för 1TB-versionen av WD Blue SN570. Alternativen med lÀgre kapacitet Àr mer benÀgna att vara populÀra, men köpare bör anpassa sina förvÀntningar i linje med de maximala hastigheterna som publiceras pÄ WD:s webbplats.

Som namnet antyder visar WD Dashboard-appen detaljerad statistik om ledigt utrymme pĂ„ disken, driftstemperatur över tid och “Ă„terstĂ„ende liv” vilket Ă€r en nĂ„got lugnande representation av diagnostiska data. TyvĂ€rr visar appen Ă€ven en stor annons för andra WD-erbjudanden. PĂ„ andra flikar hittar du en prestandagraf i realtid, SMART-diagnostik, en Ă„sidosĂ€ttning av Windows-skrivcache och verktyg som ett sĂ€kert radergummi och firmwareuppdatering. Förutom annonserna Ă€r detta en vĂ€ldesignad och funktionsrik SSD-hanteringsapp.

wd blÄ sn570 instrumentbrÀda ndtv wd

Dashboard-appen visar anvÀndningsstatistik och lÄter dig köra diagnostik

Dom

WD Blue SN570 NVMe SSD (1TB) kan vara ett utmĂ€rkt val för din stationĂ€ra eller bĂ€rbara dator, om du vill ha mycket utrymme utan att spendera för mycket. Detta gĂ€ller sĂ€rskilt för Ă€ldre PCIe 3.0-plattformar som stĂ„r i kö för en uppgradering, eftersom allt snabbare skulle vara ett slöseri. Överraskande nog sĂ€ljs alternativ pĂ„ lĂ€gre nivĂ„ som Kingston NV1, som inte presterar lika bra, till ungefĂ€r samma pris. Även den Ă€ldre WD Blue SN550 Ă€r inte nĂ€mnvĂ€rt billigare.

Naturligtvis kanske mÄnga idag föredrar en PCIe 4.0 NVMe SSD som en av WD:s Black-modeller, och detta skulle vara mer vettigt om du bygger en högpresterande PC med dagens specifikationer. Du kanske mÀrker en viss skillnad nÀr du laddar spelnivÄer med högupplösta texturer, eller nÀr du importerar enorma videofiler att arbeta med i en redigerare. För vanlig vardagsbruk, eller till och med som en sekundÀr SSD, Àr WD Blue SN570 (1TB) ett av de bÀsta alternativen du hittar just nu nÀr det gÀller balansen mellan kostnad och prestanda.

WD Blue SN570 Priser (MOP):250 GB: Rs. 3 450 500 GB: Rs. 4 7501 TB: Rs. 8 350Fördelar

  • Bra prestanda totalt sett
  • AnvĂ€ndbar medföljande programvara
  • Fem Ă„rs garanti
  • Bra valuta för pengarna

Nackdelar

Betyg (av 5)

  • Prestanda: 4
  • Valuta för pengarna: 4,5
  • Totalt: 4,5

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK