Bil

VPN-myter som avslöjas: Vad VPN:er kan och inte kan göra

Orden "Fact Check" visas pÄ ett papper i en skrivmaskin.Dallasetta/Shutterstock.com

Om du nÄgonsin har sett en annons för ett VPN pÄ TV eller pÄ internet, kanske du tror att det hÀr Àr alla sekretessverktyg. Men verkligheten Àr vÀldigt annorlunda Àn vad VPN-marknadsförare vill att du ska tro. HÀr Àr vad du behöver veta.

Myt: VPN Àr ett skottsÀkert sÀtt att skydda din integritet

LÄt oss fÄ det största problemet ur vÀgen först: Oavsett vad nÄgon VPN-leverantör sÀger till dig pÄ sin hemsida, kan ingen VPN garantera dig fullstÀndig anonymitet online. Saken Àr att VPN i huvudsak gör en sak, och bara en sak: Förfalska din IP-adress och fÄ det att se ut att du Àr nÄgonstans dÀr du inte Àr.

Du kan lÀsa allt om hur de gör detta i vÄr artikel om hur VPN fungerar, men kort och gott, en VPN dirigerar om din internettrafik genom en av VPN-företagets egna servrar och krypterar den nya anslutningen. Detta hÄller dig sÀker frÄn alla som försöker ta reda pÄ vem du Àr genom att spÄra din IP-adress.

Det finns mÄnga andra sÀtt du kan spÄras, som genom webblÀsarfingeravtryck eller via dina Facebook- och Google-konton. En VPN gör ingenting för att förhindra denna typ av spÄrning eftersom de inte Àr beroende av att kÀnna till din plats.

Fakta: VPN Àr bara en del av en större verktygslÄda

Som sÄdan Àr VPN bara ett verktyg i din större arsenal, om Àn en viktig del. Om du anvÀnder en VPN först och frÀmst som ett sekretessverktyg, bör du ocksÄ konsekvent anvÀnda inkognitolÀge för att logga ut frÄn Facebook, Google och andra onlinekonton. AnvÀnd alla dessa program tillsammans, och du kan flytta runt pÄ internet och lÀmna vÀldigt fÄ spÄr efter dig.

Myt: VPN samlar inte in data

HĂ€r Ă€r en annan stor: De flesta VPN:er kommer att ha nĂ„got slags löfte om att aldrig hĂ„lla loggar plastade över hela deras webbplats. “Loggar” betyder i det hĂ€r fallet en registrering av att du ansluter till VPN och dĂ€rifrĂ„n vidare till vilken sida du vill. Det Ă€r viktigt att VPN:er inte för loggar eftersom de Ă€r det enda som kopplar dig till det du gjorde pĂ„ internet.

Om loggar förs betyder det att alla som vill veta vad du höll pĂ„ med – vanligtvis marknadsförare, men Ă€ven myndigheterna i vissa fall – kan ta fram dina loggar, sĂ„ lĂ€nge de har VPN:s medgivande eller en order. Om VPN inte lagrar nĂ„gra loggar, skulle en sökning inte visa upp nĂ„got annat Ă€n tomma loggfiler.

Fakta: Du tar No-Log-löften till nominellt vÀrde

IdĂ©n om ett VPN som aldrig för loggar Ă€r dock lite problematisk. Som vi diskuterar i vĂ„r artikel om no-log VPN, Ă€r det faktiskt svĂ„rt att aldrig föra nĂ„gra loggar eftersom internet inte fungerar pĂ„ det sĂ€ttet, det mĂ„ste finnas nĂ„got register nĂ„gonstans om en anslutning. IstĂ€llet, vad de flesta VPN gör Ă€r att ta bort loggarna sĂ„ snart de skapas, men vi antar att “no-log VPN” ger en bĂ€ttre marknadsföringskopia Ă€n “delete-log VPN.”

Trots denna teknikalitet finns det ocksĂ„ ett annat problem: det finns inget bra sĂ€tt att kontrollera om loggar verkligen inte förs, alla pĂ„stĂ„enden frĂ„n oberoende sĂ€kerhetsrevisioner sĂ€ger motsatsen. Att bevisa ett negativt Ă€r svĂ„rt nog – för att inte sĂ€ga omöjligt – och det blir Ă€nnu svĂ„rare av det faktum att tjĂ€nsten i frĂ„ga bara kunde flytta loggfilerna under revisionen.

I slutÀndan tar du egentligen bara VPN pÄ ordet att de inte kommer att samla in din data. Det bÀsta du kan göra Àr att se till att de inte har en historia av integritetsintrÄng och Àven registrera dig för VPN anonymt, eller Ätminstone sÄ mycket du kan.

Myt: VPN kommer att skydda dig mot hackare

NĂ€sta myt vi vill ta itu med Ă€r tack och lov pĂ„ vĂ€g ut, men den Ă€r fortfarande tillrĂ€ckligt nĂ€rvarande för att vi vill ta itu med den: Att anvĂ€nda ett VPN kommer inte att skydda dig frĂ„n “hackers”, oavsett vad vissa opĂ„litliga VPN- eller VPN-reklamsajter hĂ€vdar. Huruvida din kreditkortsinformation, fysiska adress och annan information blir stulen eller inte beror inte pĂ„ om du anvĂ€nder ett VPN eller inte.

Detta beror pĂ„ att den hĂ€r typen av information vanligtvis skickas över en HTTPS-anslutning, lĂ„ssymbolen kan du förmodligen se till vĂ€nster i adressfĂ€ltet just nu. Det betyder att informationen du skickar till en webbplats via din webblĂ€sare Ă€r sĂ€ker – den har ingenting med anslutningen att göra. PĂ„ grund av detta Ă€r ett VPN till ingen nytta för dig om identitetsstöld Ă€r en stor kĂ€lla till oro för dig.

Fakta: VPN kommer att skydda dig frÄn offentlig Wi-Fi-kapning

Vi har en misstanke om att detta vanliga missförstÄnd kommer frÄn den enda typen av hackare som en VPN kommer att skydda dig frÄn, nÀmligen den typen som kapar en offentlig Wi-Fi-anslutning och stjÀl din data pÄ det sÀttet. I dessa mycket specifika fall kommer en VPN att skydda dig eftersom de som försöker kapa din anslutning bara kommer att se VPN-anslutningen och inget tidigare.

Myt: VPN kan fÄ mig förbi regionala begrÀnsningar

Den sista myten Àr en som handlar om att komma förbi regionala begrÀnsningar, sÀrskilt de pÄ streamingtjÀnster som Netflix, Hulu, Amazon Prime och en mÀngd andra. De flesta VPN-tjÀnster kommer att fÄ dig att tro att allt du behöver göra Àr att lÀmna över lite pengar till dem och du kommer att kunna fÄ tillgÄng till bibliotek i andra lÀnder och lÄsa upp massor av mer innehÄll Àn vad som Àr tillgÀngligt i ditt eget land.

Fakta: Netflix och andra streamingtjÀnster kan vara ett steg före

Detta Àr uppenbart osant. StreamingtjÀnster har ett egenintresse av att se till att mÀnniskor inte hoppar över grÀnserna med sina VPN. De flesta kommer att ha avtal inrÀttade med distributörer för att sÀkerstÀlla att visst innehÄll Àr begrÀnsat till specifika regioner, och som sÄdan har de satt upp nÄgra ganska avancerade VPN-detekteringsprogram.

Om du vill anvÀnda ett VPN med Netflix kan du fortfarande, men du kan inte alltid rÀkna med att det fungerar. VÄr favorittjÀnst för detta Àr ExpressVPN, men Àven den har stött pÄ problem pÄ sistone. Som sÄdan, förvÀnta dig lite frustration om streaming Àr din frÀmsta anledning till att skaffa ett VPN.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK