Bil

Varför spenderar folk sÄ mycket pengar pÄ MacBooks?

MacBook Pro 16-tums 2021 med M1 Max

Det finns mĂ„nga ord du kan anvĂ€nda för att beskriva en MacBook men “billig” Ă€r inte ett av dem. Det gĂ€ller priset och Ă€ven den övergripande anvĂ€ndarupplevelsen. Även om det inte Ă€r för alla, Ă€r det hĂ€r varför nĂ„gra av oss fortsĂ€tter att köpa glĂ€nsande Apple-mĂ€rkta bitar av aluminium.

En stabil macOS-upplevelse

macOS Àr inte perfekt, men det Àr fortfarande det bÀsta stationÀra operativsystemet jag har anvÀnt. Den tar tillförlitligheten och sÀkerheten frÄn UNIX och gör den anvÀndarvÀnlig och praktiskt taget idiotsÀker. Om ditt arbetsflöde Àr kompatibelt med macOS-plattformen (och det Àr det förmodligen) smÀlter operativsystemet in i bakgrunden och lÄter dig bara fortsÀtta med det.

Det Ă€r lĂ€tt att ta nĂ„gra av de mest grundlĂ€ggande funktionerna som Time Machine eller Spotlight för givet, men de sviker mig aldrig. Vissa funktioner som Control Center och Montereys nya “Radera allt innehĂ„ll och instĂ€llningar”-alternativ har lyfts direkt ur iOS och lyckas Ă€ndĂ„ kĂ€nna sig hemma pĂ„ skrivbordet.

Du kan komma pÄ djupet med Automator eller Apple Script om du Àr sÄ sugen. Varje dag anvÀnder jag ett enkelt högerklicksalternativ för att Àndra storlek pÄ bilder för publicering pÄ denna webbplats. GenvÀgar lÄter dig komma Ät nÄgra av dessa alternativ med hjÀlp av dra-och-slÀpp-kodningsblock. Om du Àr bekvÀm med att anvÀnda en kommandorad Àr Terminal det överlÀgset snabbaste sÀttet att arbeta.

macOS Monterey skrivbord

Apples sÀkerhet kan vara lite överivrig för vissa smaker, men detta ger mig sjÀlvförtroendet att inte köra nÄgot antivirusprogram. Ett iOS-liknande behörighetssystem lÄter dig styra vilka appar som kan komma Ät dina data eller skriva till vissa mappar, medan System Integrity Protection direkt skyddar systemfiler och stoppar förstapartsprocesser frÄn att falla offer för kodinjektion.

macOS har mognat till en seriöst produktiv plattform. Appar som Safari Àr optimerade med batteriförbrukning i Ätanke, medan Apple Notes nu utan tvekan Àr bÀttre Àn att ta anteckningar som Evernote (mer sÄ nÀr du betÀnker att Apple Notes Àr helt gratis att anvÀnda).

Det finns alltid Hackintosh-vÀgen, men jag vill inte ha krÄnglet med att konfigurera hÄrdvara och korrigera installationsprogram. NÀr det gÀller bÀrbara datorer Àr dina Hackintosh-alternativ Ànnu mer begrÀnsade, och Apples byte till sin egen ARM-baserade arkitektur kan innebÀra slutet för praktiken helt. Priset du betalar för en MacBook köper dig en biljett för att anvÀnda det som utan tvekan Àr det bÀsta operativsystemet för ett brett spektrum av anvÀndare.

Andra skulle klassa nÄgra av dessa fördelar som nackdelar, och inget operativsystem Àr perfekt eller immunt mot sÀkerhetsproblem. macOS gör inte allt, och det Àr inte nödvÀndigtvis en plattform som kommer att glÀdja tweakers och hackare. Spel Àr notoriskt skakigt pÄ en Mac, och vi rekommenderar inte att du köper ens den senaste MacBook Pro om spel Àr din första prioritet. Men sammantaget Àr det fortfarande mitt föredragna operativsystem.

MacBooks Àr pÄlitliga

Min förra MacBook höll nÀstan tio Är. Det Àr en Retina MacBook Pro frÄn 2012 med ynka 8 GB RAM och ynka 256 GB solid-state-lagring. Om jag hade vetat att jag skulle fÄ nio Ärs tjÀnst av det, hade jag kanske valt en mer kapabel modell vid den tiden. Det Àr dÀrför jag köpte en avancerad 16-tums MacBook Pro för att ersÀtta den i november 2021.

Medan anvÀndarupplevelsen försvagades nÄgot i slutet av sitt liv, vÀgrar den jÀvla saken fortfarande att dö. Det finns inget stöd för den senaste versionen av macOS, men det hindrade mig inte frÄn att köra den dagligen förrÀn för bara nÄgra veckor sedan. Jag lÀt byta batteriet, liksom styrplattan (som tÀcktes av AppleCare) efter att en whiteboard föll pÄ den (ja, verkligen).

Om denna Mac för Retina MacBook Pro (2012)

Även om Apple har gjort nĂ„gra misstag i tidigare modeller, Ă€r det inte ovanligt att hitta gamla MacBook-datorer som fortfarande fungerar ett decennium eller mer senare. Det fruktade “fjĂ€rilstangentbordet” och undervĂ€ldigande termiska prestanda i den tidigare generationens Intel MacBook Pro-modeller Ă€r skavanker pĂ„ en annars stensolid serie av bĂ€rbara datorer.

NĂ„gra av dessa felsteg var designfel. MĂ„nga förkastade “DongleBook Pro” nĂ€r Apple bestĂ€mde sig för att gĂ„ all-in pĂ„ USB-C och bli av med SD-kortplatser och HDMI-portar. Men det har förĂ€ndrats med den nya generationens maskiner, och det enda de verkligen saknar Ă€r USB-A-anslutning. Även MagSafe har gjort en Ă„terkomst, till stor glĂ€dje för alla som nĂ„gonsin snubblat över sin bĂ€rbara laddare.

Det finns fyra MacBook-datorer i mitt hus, tre av dem Àr tio Är gamla, och ingen av dem Àr redo för Ätervinning Ànnu. Jag har aldrig haft en annan bÀrbar dator i nÀrheten, och jag Àr övertygad om att Apples förkÀrlek för byggkvalitet har mycket att göra med det.

Programvarusupport fortsÀtter och fortsÀtter

Precis som iPhone gör Apple ett bra jobb med att stödja sin Mac-hÄrdvara med Är av gratis uppdateringar. Min senaste MacBook Pro fick sju stora OS-uppgraderingar, frÄn Mountain Lion 2012 till Catalina 2019.

Även nĂ€r en modell förlorar stöd för nya OS-uppgraderingar fĂ„r du ett Ă„rs sĂ€kerhetskorrigeringar. Ibland utfĂ€rdar Apple till och med sĂ€kerhetskorrigeringar för maskiner utanför det hĂ€r fönstret. I november 2020 fick High Sierra en sĂ€kerhetskorrigering trots att den var tre Ă„r efter den senaste versionen. Catalina fick ocksĂ„ en uppdatering runt den tid dĂ„ Monterey slĂ€pptes 2021.

Eftersom Apples hÄrdvara tenderar att hÄlla, finns det en dedikerad grupp av mjukvaruutvecklare som producerar patcher som lÄter dig installera versioner av macOS som inte stöds pÄ Àldre hÄrdvara. Detta ger de senaste versionerna av appar som Safari och lÄter dig kommunicera med nya versioner av iOS och iPadOS, Àven om det krÀver lite mer underhÄll Àn en Mac som fortfarande finns pÄ Apples radar.

Om du bestÀmmer dig för att gÄ den hÀr vÀgen eftersom din Mac inte lÀngre tar emot macOS-uppgraderingar, bör du undersöka hur din nuvarande modell kommer att hantera den nya versionen innan du hoppar in. Om en lÀtt Linux-distro misslyckas kan du fÄ flera Är mer service av din Mac (och Linux Àr kommer till Apple Silicon-modeller, eftersom Apples starthanterare inte avvisar osignerade kÀrnor).

Du kan alltid sÀlja dem

Även om priset för intrĂ€de Ă€r högt, sĂ„ Ă€r andrahandsvĂ€rdet ocksĂ„ i motsats till jĂ€mförbara bĂ€rbara Windows-datorer. Apples hĂ„rdvara hĂ„ller sitt vĂ€rde, dels för dess byggkvalitet och tillförlitlighet, men ocksĂ„ för att maskinerna har önskvĂ€rdheter som de flesta Windows-leverantörer inte verkar kunna utnyttja. Är det hĂ€r “Ă€ppelkulten” pĂ„ jobbet?

Oavsett om detta rykte Ă€r berĂ€ttigat eller inte, Ă€r det ett faktum att din MacBook fortfarande kommer att tjĂ€na en ganska slant Ă€ven Ă„r efter att den klassats som “vintage” av Apple. Företagets egna inbytesalternativ ignoreras bĂ€st eftersom det finns mĂ„nga andrahandsköpare som tar din MacBook ur hĂ€nderna.

eBay-annonser för MacBook Pro (2012)

FrÄn och med november 2021 sÀljs modeller som den tidigare nÀmnda decennium gamla Retina MacBook Pro fortfarande för runt $150 till $400 pÄ eBay i gott skick. Det verkar som galenskap för en maskin som inte lÀngre tar emot programuppdateringar, vid en tidpunkt dÄ Apple gÄr över till en annan systemarkitektur helt och hÄllet.

Om du undersöker detta fenomen ur ett kortsiktigt perspektiv kan det ge tröst för alla som funderar pĂ„ att prova en MacBook. Detta gĂ€ller sĂ€rskilt Apple Silicon-modeller, som kan vara de mest “framtidssĂ€kra” datorerna pĂ„ marknaden just nu.

Dyrt betyder inte nödvÀndigtvis för dyrt

FrĂ„ga dig sjĂ€lv: Ă€r de nya Apple Silicon MacBooks verkligen den dĂ€r dyr? Även om det Ă€r sant att du kan köpa jĂ€mförbara bĂ€rbara Windows-datorer och spara $1000 eller mer, kan du inte nödvĂ€ndigtvis matcha prestanda och effektivitet just nu.

M1 MacBook Air kommer att göra nÀstan allt som den genomsnittliga anvÀndaren skulle vilja ha en bÀrbar dator till, och den Àr otroligt snabb tack vare Apples arbete med att optimera mjukvaran för att passa den nya hÄrdvaran. Inte bara flyger den i webbsurfning och lÀtt videoredigering, den gör det utan att förvandlas till en kylare och batteritiden Àr oövertrÀffad i nÄgon jÀmförbar Windows-maskin.

Om du inte behöver Windows (och det finns mĂ„nga legitima anledningar till att man kan vĂ€lja Microsofts operativsystem), kan macOS vara det bĂ€ttre valet. Apple tillhandahĂ„ller nĂ„got du bokstavligen inte kan fĂ„ nĂ„gon annanstans (Ă„tminstone just nu) och tar betalt för det. Även om intrĂ€despriset kan vara högre Ă€n alternativet, fĂ„r du en unik anvĂ€ndarupplevelse.

Titta nu pÄ 14 och 16-tums MacBook Pro-modellerna med deras M1 Pro och M1 Max-chips. NÀr detta skrivs Àr det hÀr vÀrldens mest kraftfulla bÀrbara datorer, och det Äterspeglas i priset. Du fÄr inte bara oövertrÀffad prestanda per watt, du fÄr en av de bÀsta bildskÀrmarna, imponerande högtalare och ett tangentbord som Àr lika bra som alla andra i ett solidt metallchassi.

Vi fÄr vÀnta och se hur Intels bÀrbara Alder Lake-processorer ser ut nÀr de kommer ut pÄ marknaden 2022, men Àven om de övertrÀffar Apple (och det Àr bra för alla om de gör det) kommer M1 Max och M1 Pro fortfarande att vara bland de mest kraftfulla och effektiva bÀrbara datorerna pÄ marknaden. Och de kommer fortfarande att vara en fröjd att anvÀnda.

Och sÄ finns det ekosystemet

Om du redan anvĂ€nder Apple-produkter som iPhone passar en Mac bekvĂ€mt in i ditt liv. Du har redan “fastnat” i Apples ekosystem, och det sömlösa sĂ€ttet som Apple-enheter spelar mot varandra kommer att dra in dig ytterligare.

Safari Handoff frÄn Mac till iPhone

Du kan lÀmna över appar som Safari och PÄminnelser mellan din Mac och iPhone, eller helt enkelt kopiera nÄgot pÄ en enhet och klistra in det pÄ den andra. SÄ fort du har tagit ett foto pÄ din iPhone visas det i din Macs fotoapp, utan nÄgon input frÄn dig. Du kan svara pÄ textmeddelanden och iMessage-konversationer direkt pÄ din Mac och ta telefonsamtal eller FaceTime-samtal ocksÄ.

Om du har en Apple Watch lÄses din Mac upp automatiskt nÀr du öppnar locket. Du kan AirPlay din iPhone-skÀrm till din Mac för att se dina videor pÄ en större och ljusare skÀrm. GenvÀgsrecept kan nu delas mellan enheter och du kan stÀlla in Stör ej pÄ allt med fokus frÄn en enda enhet.

Din iCloud-lagring delas ocksÄ mellan dina enheter, sÄ att du kan lagra din Macs skrivbord och dokument i iCloud tillsammans med dina foton och sÀkerhetskopior av enheter. Appar kan dela filer sömlöst, sÄ att du kan arbeta i appar som GarageBand eller iMovie oavsett vilken enhet du har pÄ dig.

Dessa bekvÀmligheter blir sÄ andra natur att det Àr svÄrt att förstÄ en flykt. Android och Windows utvecklas inte tillsammans pÄ samma sÀtt som macOS och iOS Àr. Om bara Windows Phone hade lyckats för alla dessa Är sedan, vem vet hur Microsofts ekosystem kunde driva saker framÄt just nu.

Det finns ingen perfekt dator

MacBooks Àr inte perfekta. De Àr bland de minst reparerbara datorerna du kan köpa, och Apples imponerande tillvÀgagÄngssÀtt Àr inte för alla. macOS har utan tvekan fÀrre gratis mjukvarulösningar tillgÀngliga Àn Windows, och som tidigare nÀmnts Àr det lÄngt ifrÄn en spelares plattform. Och vi har inte ens nÀmnt hacket.

Men jag spenderade fortfarande tusentals pÄ en ny MacBook Pro, och jag Ängrar det inte ett dugg. Om du Àr intresserad av att fÄ MacBook att hoppa sjÀlv, ta en titt pÄ vÄra rekommenderade MacBooks för skola, arbete och allmÀnt bruk.

De bÀsta MacBook-datorerna 2022

MacBook Pro 14-tum (M1 Pro, 2021)

2020 Apple MacBook Air Laptop: Apple M1 Chip, 13” Retina Display, 8 GB RAM, 256 GB SSD-lagring, Bakgrundsbelyst tangentbord, FaceTime HD-kamera, Touch ID. Fungerar med iPhone/iPad; RymdgrĂ„

Amazon

899,00 USD 999,00 $ Spara 10 %

2020 Apple MacBook Air Laptop: Apple M1 Chip, 13” Retina Display, 8 GB RAM, 256 GB SSD-lagring, Bakgrundsbelyst tangentbord, FaceTime HD-kamera, Touch ID. Fungerar med iPhone/iPad; RymdgrĂ„

Amazon

899,00 USD 999,00 $ Spara 10 %

MacBook Pro 16-tum (M1 Pro, 2021)

Amazon

2 199,00 USD 2499,00 $ Spara 12 %

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK