Gardets

Varför sökandet efter liv pÄ Mars sker i Kanadas Arktis

Bara de hĂ„rdaste organismer kan frodas i en av de kallaste kĂ€llorna pĂ„ jorden. Det var dĂ€rför somrarna 2017 och 2019, Lyle Whyte tog en helikopter till Lost Hammer Spring i den obefolkade högarktiska regionen Nunavut, Kanada. Snö, is, salt tufa, stenar och permafrost omger den ansprĂ„kslösa kĂ€llan, som ligger inbĂ€ddad bland nĂ€stan karga, trĂ€dlösa berg pĂ„ ön Axel Heiberg, nĂ„gra hundra mil frĂ„n Nordpolen. Han hade rest till denna utom-denna-vĂ€rldens plats för att studera mikroberna som lever i dess salta, iskalla vatten med lĂ„g syrehalt i hopp om att lĂ€ra sig om hur livet kunde ha sett ut om det nĂ„gonsin dök upp pĂ„ liknande platser – pĂ„ Mars .

I en ny tidning i The International Society for Microbial Ecology Journal, Whyte och hans kollegor skriver att de mikroorganismer som lever nĂ„gra centimeter ner i vĂ„rens sediment verkligen kan överleva den hĂ„rda miljön. De flesta jordarter Ă€r antingen direkt eller indirekt beroende av solenergi. Men dessa mikrober kan överleva pĂ„ en kemisk energikĂ€lla: De Ă€ter och andas oorganiska föreningar som metan och svavelvĂ€te, vilket gör att omrĂ„det luktar som ruttna Ă€gg, Ă€ven pĂ„ avstĂ„nd. (Forskarlagets pilot kallar platsen för “stinkande kĂ€llor”.) “Du har dessa stenĂ€tande insekter, i huvudsak, som Ă€ter enkla oorganiska molekyler, och de gör detta under mycket Mars-liknande förhĂ„llanden, i denna frusna vĂ€rld , sĂ€ger Whyte, en astrobiolog vid McGill University i Montreal, Kanada.

Sökandet efter utomjordiskt liv har ofta fokuserat pĂ„ den röda planeten. Forskare tror att för mer Ă€n 3 miljarder Ă„r sedan var Mars varmare och blötare Ă€n den Ă€r idag, och hade en mer skyddande atmosfĂ€r. Medan planeten Ă€r nĂ€stan helt ogĂ€stvĂ€nlig för liv nu, förestĂ€ller sig forskare att förflutna mikrober frĂ„n mars lever ett liv – eller till och med blomstrar – pĂ„ den kyliga, smutsiga botten av nĂ„gon damm. Forskare har skickat rovers för att rulla lĂ€ngs ytan för att leta efter bevis pĂ„ sĂ„dana sedan lĂ€nge utdöda frĂ€mmande mikroorganismer, och en drönare för att spana efter vĂ€gen framĂ„t. Men det Ă€r dyrt – och svĂ„rt – att skicka en provtagningsexpedition till Mars. Kanada Ă€r mycket nĂ€rmare, och det Ă€r ingen dĂ„lig proxy.

The Lost Hammer Spring har ett antal unika attribut som efterliknar delar av Mars-landskapet, sĂ€ger Whyte. För det första Ă€r det minusgrader (cirka -5 Celsius), sĂ„vĂ€l som vattnets extrema salthalt – 25 procent salthalt, cirka 10 gĂ„nger sĂ„ salt som havsvatten. (Saltet hĂ„ller vattnet flytande och hindrar det frĂ„n att frysa.) Mars har visat sig ha saltavlagringar hĂ€r och dĂ€r, av vilka en del kan ha legat i saltlake för evigheter sedan, vilket kanske skulle ha varit de sista beboeliga flĂ€ckarna pĂ„ planeten . Vattnet vid Lost Hammer Ă€r nĂ€stan utan syre, mindre Ă€n 1 miljondel, vilket Ă€r ovanligt pĂ„ jorden men inte pĂ„ andra vĂ€rldar. Varje varelse som hĂ„ller dĂ€r ute rĂ€knas som en “extremofil”, eftersom den överlever under dystra förhĂ„llanden i utkanten av dĂ€r liv överhuvudtaget kan existera.

Lost Hammer Spring, pÄ Axel Heiberg Island i den högarktiska regionen Nunavut, Kanada.

Med tillstÄnd av Elisse Magnuson

PÄ var och en av sina resor till den avlÀgsna kanadensiska regionen, plockade Whyte och hans kollegor upp prover av den salthaltiga leran, var och en bara nÄgra gram. Tillbaka i sitt labb anvÀnde de maskiner för att isolera mikrobiella celler och sekvensera deras genom och RNA för att ta reda pÄ vad mikroberna anvÀnder för energi och hur de tolererar förhÄllandena pÄ vÄren. Det kan hjÀlpa astronomers anstrÀngningar att ta reda pÄ var och hur mikrober kan upprÀtthÄllas pÄ Mars eller andra vÀrldar.

HĂ„ll kontakten med oss ​​pĂ„ sociala medieplattformar för omedelbar uppdatering klicka hĂ€r för att gĂ„ med i vĂ„r Twitter och Facebook

Vi Àr nu pÄ Telegram. Klicka hÀr för att gÄ med i vÄr kanal (@TechiUpdate) och hÄlla dig uppdaterad med de senaste teknikrubrikerna.

För alla de senaste tekniknyheterna klicka hÀr

För de senaste nyheterna och uppdateringarna, följ oss pÄ Google Nyheter.

LÀs originalartikeln hÀr

Förnekande av ansvar! NewsAzi Ă€r en automatisk aggregator runt globala medier. Allt innehĂ„ll Ă€r tillgĂ€ngligt gratis pĂ„ Internet. Vi har just ordnat det i en plattform endast för utbildningsĂ€ndamĂ„l. I varje innehĂ„ll anges hyperlĂ€nken till den primĂ€ra kĂ€llan. Alla varumĂ€rken tillhör deras rĂ€ttmĂ€tiga Ă€gare, allt material till deras upphovsmĂ€n. Om du Ă€r Ă€gare till innehĂ„llet och inte vill att vi ska publicera ditt material pĂ„ vĂ„r webbplats, vĂ€nligen kontakta oss per mejla – [email protected]. InnehĂ„llet kommer att raderas inom 24 timmar.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK