Bil

Varför har inte Xbox Series X VR?

En kvinna som spelar spel pÄ ett Windows Mixed Reality VR-headset.Mariaprovector/Shutterstock.com

PlayStation VR Àr den enda virtuella verklighetslösningen för konsolspelare idag och med PSVR 2 för PlayStation 5 som ryktas vara precis runt hörnet, finns det fortfarande inget svar frÄn Xbox-lÀgret. Varför saknar Xbox Series X, Xbox Series S och Xbox One VR-stöd?

PlayStations konsol VR dominans

Ett PSVR-headset med Move-kontroller.Travers Lewis/Shutterstock.com

PSVR har passerat mÀrket pÄ fem miljoner sÄlda enheter, vilket representerar en ganska stor installationsbas. Det Àr en relativt liten andel av de 100+ miljoner PS4:an som har flugit frÄn hyllorna genom Ären, men tack vare starkt stöd frÄn Sony har det inte varit nÄgon brist pÄ titlar att spela.

Det hjÀlper ocksÄ att nuvarande PSVR kan anvÀndas med PS5 (om Àn med en gratis adapter) och lanseringen av PSVR 2 Àr nÀra förestÄende i skrivande stund. Baserat pÄ vad vi vet om PSVR 2 hittills, kommer det sannolikt att föra konsolens VR upp till moderna VR-standarder och introducera banbrytande teknologier som foveated rendering och headset-haptik. Vi kommer sannolikt ocksÄ att se bÄde VR-bara PS5-spel och vanliga spel som ocksÄ har ett VR-lÀgesalternativ i stil med Resident Evil 7 och Gran Turismo Sport.

Kort sagt, framtiden för PlayStation-baserade VR ser ljus ut, sÄ varför satsar inte Microsofts Xbox-plattform pÄ den hÀr marknaden?

Alla bitar finns dÀr

Om problemet inte Àr att marknaden Àr för liten, kan det vara för mycket tekniskt arbete? Detta skulle vara en rimlig gissning om det inte var för det faktum att Microsoft redan har all intern teknik som behövs för att lÀgga till VR till Xbox.

Vi pratar inte om Microsofts extremt avancerade Hololens-projekt hÀr, Àven om det inte skadar att ha den tekniken i krigskistan. IstÀllet Àr det Windows Mixed Reality som Àr viktigt i det hÀr sammanhanget.

Kortfattat utvecklade Microsoft ett helt ekosystem som inkluderar ett mjukvaru-API, hemmiljö och hÄrdvarustandarder som Àr öppna för tredjepartstillverkare. Företaget skrev ocksÄ översÀttningsprogram som Windows Mixed Reality för Steam, vilket gjorde att SteamVR-spel kunde fungera med WMR-hÄrdvara. Microsoft sÀkrade ocksÄ avtal med hÄrdvarutillverkare som Samsung och Lenovo.

Det betyder att du kan fÄ ett kompatibelt headset till olika prisklasser. Headset som Samsung Odyssey+ representerade den lyxiga delen av sortimentet och headset frÄn sÄdana som Lenovo erbjöd en vanlig upplevelse till konkurrenskraftiga priser.

TÀnk pÄ att konsoler som Xbox Series X och S i sjÀlva verket Àr Windows-datorer. Microsoft kunde överföra teknik frÄn stationÀra Windows-operativsystem till Xbox. SÄ lÄt oss sammanfatta vad Microsoft redan har till hands:

  • Windows-kompatibel VR-programvara.
  • Windows-kompatibel VR-hĂ„rdvara som Ă€r öppen för tredjepartsskapare.
  • Spel pĂ„ Xbox (som Star Wars Squadrons) som har VR-lĂ€gen pĂ„ PC.

Vi skulle aldrig föreslÄ att det Àr enkelt, billigt eller okomplicerat att ta med en VR-upplevelse till Xbox. Det finns mÄnga rörliga delar som Àr involverade i att upprÀtthÄlla ett konsolekosystem, trots allt. Men ur en utomstÄendes perspektiv verkar det som om allt det stora arbetet Àr gjort.

Windows Mixed Realitys osÀkra status

Det finns ett viktigt sammanhang att kÀnna till nÀr det kommer till Microsofts historia med desktop VR. Windows Mixed Reality-initiativet började starkt och mÄnga av headseten fick bra recensioner, men snart var det en mÀrklig brist pÄ driv frÄn Microsoft. Till en början sÄg Windows Mixed Reality ut som att det skulle kunna bli en central pelare för datoranvÀndning, men den ursprungliga chefen för Steam verkar vara borta för tillfÀllet.

Under 2019 noterade Road to VR att Windows Mixed Reality-headset försvann frÄn Microsoft-butiken. Till en början sÄg detta ut som en potentiell paus innan en ny generation WMR-headset kom ut pÄ marknaden, men den vÄgen av ny WMR-hÄrdvara har Ànnu inte dykt upp. Vissa headset, som HP Reverb G2 Àr verkligen WMR-kompatibla, men detta betonas inte. Om du besöker WMR-sidan hittar du frÀmst SteamVR-titlar som stÄr i centrum.

Vi vet inte om Windows Mixed Reality plötsligt kommer att fÄ en förnyad push, kanske efter lanseringen av Windows 11. MÀrkligt nog verkar det som att det kan finnas en Windows 11 Mixed Reality-utgÄva, Àven om det inte Àr klart om detta Àr mer inriktat pÄ high-end Hololens headset.

Vad hÄller Xbox VR tillbaka?

Xbox Series X och Xbox Series S-konsoler pÄ ett trÀbord.ESOlex/Shutterstock.com

Om Microsoft har nÄgra planer för Xbox Virtual Reality hÄller de det hemligt. I mars 2021 rapporterade IGN Italia ett mystiskt felmeddelande pÄ Xbox som föreslog att VR-relaterad data var begravd nÄgonstans i konsolens kod. Microsoft var snabba med att förklara att detta var ett lokaliseringsfel. Hittills har de inte gett nÄgon indikation pÄ att VR finns pÄ deras fÀrdplan för Xbox. Att försöka förklara varför Xbox inte verkar ha VR i sin framtid flyttar oss till milda spekulationers omrÄde.

Det mest rimliga svaret Àr att Xbox helt enkelt har hÀnderna fulla för tillfÀllet. Med tvÄ nya konsoler i hög efterfrÄgan, en molnspeltjÀnst som kommer igÄng och en ny prenumerationstjÀnst i form av GamePass, har Xbox mycket pÄ gÄng.

det kan ocksÄ helt enkelt vara sÄ att den interna strukturen pÄ företaget inte placerar de som arbetar med VR och de som arbetar pÄ Xbox utanför varandras omloppsbana.

Alternativt kan PlayStation vara den frÀmsta anledningen till att Xbox har svalnat pÄ idén om Xbox VR. Med tanke pÄ den stora PSVR-installationsbasen och den kommande PSVR 2-releasen Àr det ett berg som kanske inte Àr vÀrt att bestiga Ànnu.

En mer optimistisk förklaring kan vara att Microsoft vÀntar pÄ att Sony ska avslöja hela deras VR-hand. Denna andra-mover-fördel tjÀnade dem vÀl med Xbox One X, dÀr företaget kunde se till att deras mellangenerationskonsoluppdatering övertrÀffade Sonys PlayStation 4 Pro.

Xbox-huvudet Phil Spencer kan ocksĂ„ vara en viktig anledning till att vi inte har sett mycket dragkraft. Redan 2018 rapporterade CNET att ett pĂ„stĂ„tt Xbox VR-headset hade lagts pĂ„ is. Spencer citeras i en annan CNET-artikel frĂ„n 2016 som uttrycker kĂ€nslan att Xbox VR bara skulle vara vĂ€rt att göra om de kunde lĂ€gga till nĂ„got “unikt”. De olika intervjuerna och citaten frĂ„n Spencer genom Ă„ren verkar visa att han personligen inte Ă€r förtjust över det nuvarande tillstĂ„ndet för VR eller övertygad om att Xbox-spelare Ă€r intresserade av tekniken.

Oavsett vad Microsofts planer för virtuell verklighet pÄ Xbox kan vara, verkar det knappast tvivel om att VR Àr ett vÀxande segment. Oavsett om det gÀller PC VR, fristÄende VR eller konsol VR verkar det osannolikt att VR kommer att försvinna pÄ samma sÀtt som det gjorde pÄ 90-talet.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK