Bil

Varför du fÄr sÄ mycket signalskrÀp (och vad du kan göra)

Signallogotyp

Har du fÄtt mycket spam pÄ Signal den senaste tiden? Oroa dig inte, det Àr inte bara du. Spammare online Àr bland nÄgra av de mest ihÀrdiga brÄkmakarna pÄ internet, och de har siktet instÀllt pÄ ett nytt mÄl.

Var kom signalskrÀpposten ifrÄn?

Signal anvÀnder ditt riktiga mobilnummer för att identifiera dig. Om du vill kontakta en annan anvÀndare pÄ Signal, kan du försöka leta upp dem efter deras telefonnummer. PÄ Signal finns det ingen separat identifierare, som ett anvÀndarnamn eller handtag, som du skulle associera med en plattform som Twitter eller Snapchat.

Det betyder att Signal Àr öppen för samma övergrepp som du förmodligen redan Àr utsatt för via SMS som skickas till ditt mobilnummer. Om ditt telefonnummer har varit inriktat pÄ vanliga sms-spammare tidigare, Àr det troligen redan kÀnt för spammare som köper, sÀljer och distribuerar databaser med legitima nummer i skrÀppostÀndamÄl. (Det Facebook-dataintrÄnget Àr bara ett sÀtt att ditt telefonnummer kan ha avslöjats.)

SkrÀppostmeddelande skickat via signal

Ökningen av rapporterad signalspam i slutet av 2020 och början av 2021 följde pĂ„ en betydande ökning av signalanvĂ€ndare under samma tidsperiod. NĂ€r WhatsApp tillkĂ€nnagav en uppdatering av sin integritetspolicy som Ă€ndrade hur data delas mellan tjĂ€nsten och dess moderbolag Facebook, beslutade mĂ„nga anvĂ€ndare att hoppa av skeppet i protest.

MÄnga av dessa anvÀndare hamnade pÄ Signal pÄ grund av hur instant messenger tar ett integritetsfokuserat förhÄllningssÀtt till kommunikation. Med en enorm tillströmning av anvÀndare blev Signal ett mycket mer lönsamt mÄl för bÄde spammare och bedragare.

Detta gjordes sÄ mycket enklare pÄ grund av hur Signal identifierar sina anvÀndare: med vanliga gamla telefonnummer.

RELATERAD: Vad Àr signal och varför anvÀnder alla det?

Vad du behöver veta om signalspam

NÀr du fÄr ett skrÀppostmeddelande pÄ Signal kommer det att se ut som ett vanligt meddelande, som om det kom frÄn en kÀnd kontakt eller vÀn. Men dessa oönskade meddelanden Àr budskap förfrÄgningarinte standardmeddelanden.

Ny meddelandeförfrÄgan i Signal

Detta Àr bra eftersom det krÀver att du medvetet engagerar dig i numret för att kunna interagera med budskapet. De flesta spammare och bedragare vill att du klickar pÄ en lÀnk. Dessa lÀnkar kan innehÄlla skadlig programvara, peka pÄ bedrÀgerier med teknisk support, anvÀnda falska webbplatser i ett försök att nÀtfiska ditt lösenord eller Ànnu vÀrre.

Som tur Àr kan du inte klicka pÄ en lÀnk i en signalmeddelandeförfrÄgan förrÀn du har accepterat meddelandeförfrÄgan. Detta Àr ett viktigt skydd eftersom det betyder att de flesta anvÀndare inte Àr i riskzonen, eftersom de flesta anvÀndare helt enkelt inte kommer att engagera sig i meddelandet.

Spam kommer att visas i din Signal-konversationslista som en meddelandeförfrÄgan. Tryck pÄ begÀran och du kommer att kunna blockera, ta bort eller acceptera begÀran. Om du accepterar begÀran delas ditt namn och visningsfoto och gör det möjligt för dig att klicka pÄ alla lÀnkar som ingÄr i meddelandet.

Blockera meddelandeförfrÄgan i signal

Det sÀkraste du kan göra Àr att spÀrra numret helt med hjÀlp av knappen Blockera. De flesta spammare kommer ofta att byta nummer, men genom att blockera dessa nummer nÀr de kommer kan du sÀkerstÀlla att du inte fÄr fler förfrÄgningar frÄn samma kÀlla. Du kan ocksÄ svepa Ät vÀnster i konversationslistan för att radera konversationen utan att se den.

Du bör inte oroa dig för att blockera legitim korrespondens via Signal. Företag som Amazon och Facebook kommer inte att skicka viktig information till dig via en meddelandeapp frÄn tredje part. Om du fÄr ett meddelande som sÀger att du har blivit slumpmÀssigt utvald för att vinna nÄgot, ignorera det. Om du har fÄtt veta att ett socialt mediekonto behöver verifieras, kontrollera sjÀlv genom att anvÀnda den officiella appen eller webbplatsen.

Ett alternativ: Ta bort ditt signalkonto

Det enklaste sÀttet att undvika spam pÄ denna tjÀnst Àr att ta bort ditt Signal-konto. Om du Àr beroende av tjÀnsten Àr den hÀr lösningen lÄngt ifrÄn idealisk. Men om du Àr en tillfÀllig anvÀndare som har registrerat dig av nyfikenhet Àr det en enkel lösning.

Du kan ta bort ditt Signalkonto genom att trycka pÄ din anvÀndarikon i appen, följt av Konto och sedan Ta bort konto. SÄ lÀnge du har samma mobilnummer kommer du att kunna registrera dig igen och anvÀnda tjÀnsten.

Det enda andra alternativet Àr samma vÀg som du skulle ta för att bekÀmpa störande uppringare och sms-spammare: att byta ditt mobilnummer. Om du vÀljer den hÀr vÀgen bör du vara försiktig med vem du ger ditt nummer till sÄ att du kan undvika att hamna i en spammares databas igen i framtiden.

TyvÀrr verkar det bara som en tidsfrÄga innan de flesta siffror Àventyras pÄ detta sÀtt. SÀkerhetsintrÄng avslöjar ofta mobilnummer, Àven om du Àr försiktig med att inte lÀmna ut din information till marknadsföringsföretag.

Med all sannolikhet kommer skrÀpposten att komma tillbaka sÄ smÄningom, oavsett om det Àr via signal, SMS eller till och med röstsamtal. Att Àndra ditt nummer kan vara mer krÄngel Àn det Àr vÀrt om du inte fÄr en outhÀrdlig mÀngd oönskade meddelanden.

RELATERAD: Hur man tar bort ditt signalkonto

Undviker SMS Spam on Signal

PĂ„ Android—men inte pĂ„ iPhone—Signal kan ocksĂ„ fungera som din standardapp för SMS. Om detta Ă€r fallet för dig kan en del av skrĂ€pposten du ser i Signal pĂ„ Android vara vanlig SMS-skrĂ€ppost som annars skulle levereras till en separat SMS-app. ÖvervĂ€g att inaktivera SMS-integration i Signal för Android för att stoppa detta.

RELATERAD: Hur man gör Signal till din standardapp för SMS-meddelanden pÄ Android

Signalspam Àr ett svÄrt problem att lösa

Bortsett frÄn att inte anvÀnda Signal eller ofta byta ditt mobilnummer, kommer du inte att hitta en tydlig lösning för hur du hanterar Signal spam. Signal försöker antagligen redan ta itu med problemet, men plattformens unika instÀllning till sÀkerhet och integritet gör det svÄrt.

All signalkommunikation Àr end-to-end krypterad, vilket innebÀr att endast mottagaren av ett signalmeddelande kan lÀsa det. Medan meddelandet Àr pÄ vÀg kan det inte lÀsas av Signal eller din internetleverantör. Om data skulle fÄngas upp skulle det inte vara till nÄgon nytta för nÄgon utan dekrypteringsnyckeln.

Eftersom Signal inte kan skanna dina meddelanden efter lĂ€nkar, kan det vara svĂ„rt att identifiera skrĂ€ppost. MĂ„nga Signal-anvĂ€ndare pĂ„ Reddit har begĂ€rt att tjĂ€nsten implementerar en funktion som skulle blockera all kommunikation frĂ„n nummer som inte finns i din kontaktlista, förutom en “Rapportera skrĂ€ppost”-funktion som skulle hjĂ€lpa till att identifiera problemnummer.

Huruvida Signal kan komma över skrÀppostproblemet ÄterstÄr att se, men för nu, kom bara ihÄg att blockera misstÀnkta inkommande meddelandeförfrÄgningar, klicka aldrig pÄ lÀnkar i e-postmeddelanden och skydda ditt mobilnummer nÀr det Àr möjligt.


Signal Àr sÀker och privat och kan till och med anvÀndas anonymt, men var sÀker pÄ att du vet hur du gör dina Signal-chattar sÄ sÀkra som möjligt.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK