Blogg

Vad hÀnder nÀr nÄgon stjÀl din identitet?

Identitetsstöld Àr en elak sak i bÀsta fall. Vi pratar trots allt om att nÄgon tar din plats. Det kan bara göras som en gest, att begÄ ID-bedrÀgeri online utan att ens anteckna ditt namn (annat Àn att stryka det frÄn en lista). Eller sÄ kan det vara nÄgon som dyker upp pÄ en bank och pÄstÄr sig vara du.

Men hur fÄr dessa mÀnniskor tag pÄ din identitet? Och vad hÀnder sedan?

Hur blir din identitet stulen?

Din identitet stjÀls vanligtvis pÄ ett av tre sÀtt.

Det första sÀttet Àr nÀr ditt kreditkort klonas eller kopieras av en skrupelfri servitör, servitris, gatuförsÀljare eller liknande. Oftare Àn inte hÀnder detta utomlands eller i en storstad. Det Àr mindre vanligt nÀr du Àr hemma pÄ platser du besöker regelbundet.

För det andra kan identitetsstöld intrÀffa om dina uppgifter Àr en del av en omfattande dataintrÄng. TÀnk pÄ dataintrÄnget i Experian 2015, till exempel.

Den tredje metoden för identitetsstöld kommer tack vare e-post, SMS och alla andra medier dĂ€r nĂ€tfiske Ă€r vanligt. En teknik som anvĂ€nds för att lura dig att ange ditt anvĂ€ndarnamn, lösenord och personlig information pĂ„ en falsk webbsida, nĂ€tfiske förlitar sig pĂ„ ett sken av igenkĂ€nning för att fĂ„nga dig. SĂ„ meddelandet kan visas som ett e-postmeddelande om lösenordsĂ„terstĂ€llning eller kanske berĂ€tta att ditt konto har begrĂ€nsats. Du klickar pĂ„ lĂ€nken, loggar in, ger den information de ber om… och din elektroniska identitet blir stulen.

Hur fÀrdas identiteten?

Stulna identiteter Ă€r ofta till salu, nĂ€stan alltid lĂ€ggs till stora databaser för brottslingar att komma Ă„t och anvĂ€nda. NĂ€r det gĂ€ller kreditkort testas dessa vanligtvis för att se om de fungerar – ett litet köp kan göras. Eller sĂ„ kan köpet vara större, skickas till en obeskrivlig adress pĂ„ ett industriomrĂ„de och sedan sĂ€ljas vidare. Det hĂ€r Ă€r penningtvĂ€tt.

SÄ det Àr nÀstan som virtuella resor: du stannar hemma och din digitala identitet skickas runt pÄ internet tills en köpare hittas.

(Bildkredit: TheDigitalArtist / Pixabay)

Du Àr till salu pÄ Dark Web

I första hand Ă€r konton med pengar bifogade de mest önskvĂ€rda. SĂ„, bank- och kreditkortskonton, bolĂ„n, onlinebetalningar som PayPal, hyresköp, smartphonekontrakt – allt som krĂ€ver en stor del av personlig information för godkĂ€nnande.

Ju mer kompletta data, desto mer sannolikt Àr det att sÀlja.

De flesta mÀnniskor tÀnker pÄ internet och webben som samma sak. I sjÀlva verket Àr internet bara infrastrukturen för routrar, datahubbar, DNS-servrar och kablar. Webben, som e-post, FTP och torrentnÀtverket, finns pÄ internet.

Det gör ocksĂ„ Mörk webb, en dold del av onlinevĂ€rlden som nĂ„s via Tor-webblĂ€saren. Se detta som ett “vilda vĂ€stern” internet som Ă€r svĂ„rt att polisera. Standardverktyg för webbsökning kan inte genomsöka dessa webbplatser sĂ„ du hittar inga resultat om dem pĂ„ Google.

Precis som internets bakgata Àr Dark Web perfekt för att sÀlja stulen data, vapen, droger och andra tvivelaktiga affÀrer. Kom ihÄg att identitetstjuvar Àr kriminella med alla olagliga operationer pÄ gÄng.

Hur mycket Àr ditt ID vÀrt?

The Dark Web tillhandahÄller en marknadsplats för att köpa och sÀlja din identitet.

Varje skiva som sÀljs pÄ Dark Web gör en vinst för den som stal dem. Ju mer omfattande data och saldo pÄ kontot, desto högre pris. En studie av Trend Micro fann att enbart bankinloggningar Àr $200 till $500 per konto.

Enstaka kreditkort sÀljs vanligtvis för under $100, med mÄnga under $10. Detta pris Äterspeglas i mÀngden outnyttjad kredit som finns pÄ korten.

Samtidigt Àr konton hos mobiltelefonoperatörer tillgÀngliga för maximalt $14. Det Àr smÄ yngel jÀmfört med prislappen pÄ 300 $ som du fÄr pÄ dina vÀlanvÀnda eBay- och PayPal-konton.

Kommer du ihĂ„g nĂ€r du ansökte om kredit och lĂ€mnade in en skanning eller fotokopia av ditt pass? Kanske ditt vigselbevis? De sĂ€ljs för upp till $40 – trots allt Ă€r det en omedelbar ny identitet att Ă€ga nĂ„gons passuppgifter.

Det Àr oroande att lÀra sig hur din digitala identitet handlas. SÄ, hÀr Àr ett sista nykter pris: medicinska data Àr vÀrda runt $1000 per post. LÄt oss hoppas att din vÄrdgivare anvÀnder sÀkra procedurer för att skydda dina data.

Vart tar din stulna identitet vÀgen?

Brottslingar över hela vĂ€rlden har tillgĂ„ng till databaser med stulna kreditkortsuppgifter och hela identiteter – ju mer komplett datainsamlingen Ă€r, desto bĂ€ttre. MĂ€nniskor med otrolig rikedom Ă€r mer Ă„trĂ„vĂ€rda för tjuvar, men de superrika finns sĂ€llan hĂ€r. IstĂ€llet Ă€r de vanligtvis riktade pĂ„ ett mer specifikt sĂ€tt.

Tack vare internet kan din stulna identitet hamna var som helst i vÀrlden. Ekonomiskt sett kan du samtidigt vara i London och köpa byxor och Àta frukost i Rio. Men den hÀr typen av aktivitet leder vanligtvis till att kreditkortsföretag noterar nÄgot fel.

Som sÄdan gÄr din stulna identitet förmodligen inte lÄngt utöver ditt vanliga rörelsemönster. PÄ sÄ sÀtt kan identitetsbrottslingar njuta av den lÀngsta möjliga anvÀndningen av ditt ID. En vecka skulle vara en lÄng tid, men mer Àn tillrÀckligt med tid för att öka pÄ enorma skulder i ditt namn.

(Bildkredit: Shutterstock / Zeeker2526)

HĂ„ll fast vid din identitet

Risken Àr enkel: nÄgon som har de kritiska delarna av din identitet kan göra ansprÄk pÄ att vara du. ID-bedrÀgerier kan begÄs med den informationen och en del grundlÀggande forskning om din sannolika rikedom.

DataintrÄng Àr omöjliga att förhindra. SÄ svaret Àr att skydda dig sjÀlv. Medan dina data försvinner i en databas, redo att anvÀndas för automatiska nÀtfiske-e-postmeddelanden eller mer specifik inriktning, kan du anvÀnda sÀkerhetsverktyg och kreditövervakningstjÀnster för att minska din exponering.

Cyberkriminella gillar inte hĂ„rt arbete. Det tar tid och det Ă€r inte lönsamt. SĂ„ istĂ€llet siktar de pĂ„ lĂ„gt hĂ€ngande frukt, lĂ€tta vinster. Bli inte en lĂ€tt seger – gör identitetsstöld svĂ„r, sĂ„ kommer brottslingarna att gĂ„ vidare till nĂ€sta offer.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK