Bil

Vad du behöver veta om högtalarkablar

NÀrbild av transparent högtalarkabel.Inte heller Gal/Shutterstock.com

NÀr det kommer till högtalare Àr kablarna eller kablarna du anvÀnder viktiga. De kanske inte pÄverkar ljudkvaliteten totalt sett, men om du vill att allt ska fungera korrekt, se till att du anvÀnder rÀtt verktyg för jobbet.

Typer av högtalarkabel

Idag har vi att göra med tvÄ typer av högtalare: aktiva eller drivna högtalare, och passiva eller icke-drivna högtalare. Högtalarkabel Àr till för att överföra en signal frÄn en förstÀrkare till passiva högtalare. Vi ska titta pÄ kablar för aktiva högtalare i nÀsta avsnitt.

Högtalarkabel

Ett av de vanligaste sÀtten att ansluta högtalare Àr blank trÄd. Med detta fÄr du en lÀngd av ett par trÄdar: röd (positiv) och svart (negativ). Du behöver inte veta för mycket om hur högtalarna fungerar för att anvÀnda dessa, bara se till att du matchar den röda och svarta kabeln med de matchande terminalerna pÄ baksidan av dina högtalare.

Bar högtalarkabel kan bli ostyrig efter att du har anvÀnt den nÄgra gÄnger, vilket leder till stickade fingrar och tvivelaktiga anslutningar. För att bekÀmpa detta har vi sett introduktionen av bananpluggen, sÄ namngiven pÄ grund av dess likhet med frukten. Högtalarkabel med bananpluggar Àr samma sak som bar trÄd, det Àr bara lÀttare att koppla in.

Bananplugg pÄ högtalarkabelKris Wouk / How-To Geek

Högtalarkablar

Om du har att göra med att stÀlla in ett surroundljudsystem för hemmet eller en enkel stereoinstallation, Àr de tvÄ typerna av kablar ovan förmodligen allt du behöver. Som sagt, om du till exempel anvÀnder studiomonitorer för att lyssna pÄ audiofil musik, kan du se nÄgra andra anslutningar.

Studiomonitorer och utomhushögtalare anvÀnder ofta högtalarkablar med en enda 1/4-tums tip ring sleeve (TRS) kabel för enklare anslutningar. Ibland kommer du ocksÄ att stöta pÄ den mer egenutvecklade Speakon-kontakten, men detta Àr inte vanligt för hemmabruk.

Kablar för eldrivna högtalare

Nuförtiden anvÀnder fler och fler högtalare sin egen inbyggda förstÀrkare. Oavsett om du pratar om en Sonos One eller bara en subwoofer sÄ anvÀnder högtalare med inbyggda förstÀrkare andra anslutningar Àn sina passiva syskon.

NÀr det gÀller anslutningar för strömförsedda högtalare, förutsatt att de inte Àr trÄdlösa, finns det tvÄ typer av anslutningar: balanserade och obalanserade. Problemet hÀr handlar om linjebrus och bakgrundsljud.

Obalanserade kablar

Balanserade anslutningar ger mindre ljud, men krÀver speciella anslutningar och Àr inte alltid nödvÀndiga för hemmabruk. Obalanserade anslutningar Àr tekniskt sett bullrigare, men anvÀnd billigare kablar, och du kommer att upptÀcka att de lÄter bra för de flesta hemmabruk.

Stereo obalanserad RCA-kabelKris Wouk / How-To Geek

För obalanserade anslutningar till högtalare anvÀnds en stor kabelstandard, som Àr RCA. Du har förmodligen sett mÄnga av dessa kablar om du nÄgonsin har kopplat upp ett hemmabiosystem. Dessa kommer ofta i par med röda och vita kablar för stereo, men ibland ser du singlar.

RELATERAD: Hemmabioledningar: Vad Àr alla dessa anslutningar?

Balanserade kablar

Om dina drivna högtalare Ă€r studiomonitorer kommer du ibland att se obalanserade RCA-anslutningar, men balanserade anslutningar Ă€r mycket vanligare. De tvĂ„ typerna du kommer att stöta pĂ„ mest Ă€r tip ring sleeve (TRS) och XLR, som stĂ„r för “extern linjeretur”, Ă€ven om du sĂ€llan ser det anvĂ€nda.

XLR Àr standardkontakten nÀr det kommer till proffs ljudkablar, tillsammans med TRS, och du kommer att se detta pÄ mellan- och avancerade högtalare. Detta Àr en sÀkrare anslutning, men dessa kablar Àr vanligtvis dyrare Àn TRS- eller RCA-kabel.

NĂ€rbild av en XLR-kabel.Bildfesten/Shutterstock.com

Vi har redan berört TRS högtalare kablar, men de Àr inte samma som TRS audio kablar som anvÀnds för strömförsedda högtalare, trots att de delar samma kontakt. TRS ljudkablar anvÀnder skÀrmning för att förhindra störningar, medan detta inte Àr nödvÀndigt nÀr du anvÀnder en TRS-anslutning mellan en förstÀrkare och en passiv högtalare.

SkÀrmad TRS ljudkabelKris Wouk / How-To Geek

Se till att du anvÀnder en riktig högtalarkabel för passiva högtalare, eftersom högtalarkabeln inte behöver skÀrmas, men den mÄste vara tjockare Àn TRS-ljudkabeln.

MÀtare och lÀngd pÄ högtalarkablar

Det mesta av högtalarkabeln du möter kommer att variera frÄn relativt tunn till extremt tunn. Detta beror pÄ att det för det mesta Àr allt du behöver, speciellt för hemmabruk. Men titta runt pÄ webben sÄ hittar du högtalarledningar och kablar mycket tjockare i diameter Àn vad du vanligtvis anvÀnder hemma.

Vad Àr det hÀr för? Ju lÀngre en kabeldragning, desto tjockare i diameter mÄste kabeln vara. Om du anvÀnder en för tunn kabel kan detta resultera i sÀmre ljudkvalitet, och det kan potentiellt skada din förstÀrkare eller till och med utgöra en brandrisk.

Om du kör kabellÀngder över 20 fot (6,1 meter) bör du börja titta pÄ tjockare högtalarkablar. TÀnk pÄ att vi frÀmst pratar om passiva högtalare och obalanserade anslutningar hÀr, eftersom balanserade anslutningar kommer att förhindra en del av det brus som lÄnga kabeldragningar introducerar.

Vanligtvis gÄr högtalarkablarna frÄn 16 gauge till 12 gauge, dÀr det högre antalet representerar en tunnare kabel. Den tunnare 16 gauge trÄden Àr bra för kortare körningar i ditt hem, men för lÀngre kabeldragningar, övervÀg 14 eller 12 gauge.

LÄter vissa kablar bÀttre Àn andra?

Det finns kabelmÀrken som tar upp till hundratals dollar för högtalarkablar och andra ljudkablar. FrÄgan Àr: Àr dessa verkligen vÀrda de extra pengarna?

Det finns inga vetenskapliga bevis för att anvÀndning av guld eller andra dyrare material kommer att ge bÀttre ljud frÄn dina högtalare. Om du funderar pÄ att uppgradera ditt ljud, sluta tÀnka pÄ kablar och titta pÄ att uppgradera en annan del av din installation.

Som sagt, bÀttre material som skÀrmning och material som Àr mindre benÀgna att korrosion Àr anvÀndbara och kostar mer. Dyrare högtalarkablar har sitt vÀrde, men för de flesta hemmabruk borde vanlig gammal tunn högtalarkabel vara allt du behöver.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK