Bil

Vad betyder Native Apple Silicon Support?

Apple Silicon Chip Hero

I slutet av 2020 slĂ€ppte Apple flera Mac-datorer som anvĂ€nder den nya Apple Silicon-arkitekturen. Du kanske har hört att inte all Mac-programvara “native” stöder Apple Silicon Ă€nnu. Men vad betyder det?

Inbyggd programvara körs snabbare

Programvara som Ă€r “inbyggd” i ett visst datorsystem har skrivits speciellt för den typen av dator (Ă€ven kĂ€nd som en “arkitektur”). Native Ă€r en relativ term. Om programvaran inte Ă€r inbyggd skapades den för en annan typ av dator Ă€n den du anvĂ€nder.

Normalt kan en dator inte köra icke-inbyggd programvara. Men det finns speciella mjukvaruverktyg som kallas emulatorer, virtuella maskiner och binÀra översÀttare som kan hjÀlpa processen genom att översÀtta kod mellan arkitekturer i farten nÀr du kör programvaran. Detta gör att icke-infödd programvara kan köras som översatt eller emulerad programvara, med fÄ eller inga förberedelser som krÀvs av mjukvaruutvecklaren.

PÄ nackdelen lÀgger denna översÀttningsprocess till komplexitet och berÀkningstid, vilket innebÀr att icke-inbyggd programvara vanligtvis körs lÄngsammare Àn inbyggd programvara. Dessutom kanske icke-inbyggd programvara inte drar fördel av alla funktioner och fördelar med den nya arkitekturen.

RELATERAD: Vad betyder det att programvara körs naturligt?

Apple Silicon Macs har en ny arkitektur

Apple Mac Mini M1-modellen frÄn 2020Apple Inc.

I grunden anvÀnder Apples nya Apple Silicon Mac-datorer en annan datorarkitektur (ARM) Àn Intel-baserade Mac-datorer (x86-64). Detta innebÀr att processorerna inuti de tvÄ typerna av Mac-datorer fungerar pÄ fundamentalt olika sÀtt och att programvaran som körs pÄ Intel Mac-datorer antingen mÄste översÀttas i farten med hjÀlp av speciell programvara eller Àndras (skrivs om eller kompileras om) av utvecklarna för att kunna köras native pÄ Apple Silicon Macs.

Tekniken som Apple anvÀnder för att automatiskt översÀtta Intel Mac-programvara för att köras pÄ Apple Silicon Macs kallas Rosetta 2, och den Àr ganska fantastisk. Första gÄngen du försöker köra en Intel-app kommer Rosetta 2 att installeras, och appen kommer att köras sömlöst efter det. Rosetta 2 översÀtter den underliggande mjukvarukoden mellan arkitekturer och sparar sedan vad den har lÀrt sig för att kunna köra appen Ànnu snabbare nÀsta gÄng.

RELATERAD: Hur Mac kommer att byta frÄn Intel till Apples egna ARM-chips

Rosetta 2 Àr bra, men inbyggda appar Àr de bÀsta

Även om Rosetta 2 Ă€r fantastiskt, finns det fortfarande en prestandastraff för att köra icke-inbyggd programvara pĂ„ en Mac, eftersom programvaran inte var speciellt optimerad för att köras effektivt pĂ„ den nya arkitekturen. Om du skulle jĂ€mföra samma app som körs genom Rosetta 2 med körs native pĂ„ Apple Silicon, borde den ursprungliga versionen av appen teoretiskt köras snabbare och mer effektivt.

SĂ„ att köra inbyggd programvara – appar skrivna speciellt för Apple Silicon-maskiner – Ă€r nĂ€stan alltid bĂ€ttre om du har valet. Det Ă€r inte alltid lĂ€tt nĂ€r det finns en helt ny plattform (som Apple Silicon Macs) utan mycket inbyggd programvara tillgĂ€nglig för den Ă€nnu, men det finns sĂ€tt att kontrollera om apparna du kör pĂ„ din Mac Ă€r inbyggda eller inte.

HÄll ocksÄ ett öga pÄ dina favoritprogramutvecklares webbplatser och konton i sociala medier. Webbplatsen isapplesiliconready.com innehÄller ocksÄ en anvÀndbar lista som visar vilka populÀra appar som stöder Apple Silicon.

Allt eftersom tiden gÄr och fler köper M1 Mac-datorer Àr det nÀstan garanterat att varje Mac-utvecklare med en aktiv produkt kommer att slÀppa en inbyggd Apple Silicon-version av sin app förr eller senare, sÄ hÄll utkik.

RELATERAD: Hur man kontrollerar vilka appar som Àr optimerade för M1 Mac-datorer

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK