Bil

Vad betyder “Meatspace”?

En stadsbild med digitala kopplingar ritade ovanför.metamorworks/Shutterstock.com

Nej, “meatspace” Ă€r inte den frysta matgĂ„ngen i mataffĂ€ren. Vi kommer att förklara vad denna bit av internethistoria betyder, och vad den avslöjar om vĂ„ra förĂ€ndrade attityder om internet.

Meatspace och Cyberrymden

Ordet “meatspace” syftar pĂ„ den verkliga fysiska vĂ€rld som vi lever i. Termen uppfanns som en kontrast till framvĂ€xten av “cyberrymden”, som Ă€r den sammankopplade virtuella vĂ€rlden av datorer som vi interagerar i. Inom ett modernt sammanhang skulle cyberrymden vara allt online, medan meatspace skulle vara allt offline.

Termen anvĂ€ndes pĂ„ 1990-talet för att göra referenser till personliga möten och personliga hĂ€ndelser som skulle hĂ€nda utanför internet. Precis som med “cyberrymden” spillde det ocksĂ„ över i nyhetsmedia. Journalister skulle anvĂ€nda det nĂ€r de hĂ€nvisade till offlineaktiviteter – som motsatsen till “cyberrymden”.

Även om det exakta ursprunget till termen Ă€r okĂ€nt, kan det hittas i science fiction- och cyberpunkromaner som skrevs runt tiden för uppkomsten av World Wide Web, som Neil Stephensons Snökrasch. MĂ„nga av dessa romaner skildrar en vĂ€rld dĂ€r en stor del av vĂ„ra dagliga liv har ersatts eller utökats av uppkopplade teknologier. “Meatspace” Ă€r en hĂ€nvisning med tungan i kinden till det faktum att levande varelser ofta kallas “köttbitar” i en futuristisk miljö.

Möte i Meatspace

MĂ„nga exempel frĂ„n 90-talet ser den fysiska vĂ€rlden som en helt separat sak frĂ„n den virtuella. Till exempel, ett arkivmeddelande frĂ„n 1995 som erhĂ„llits av Merriam-Webster beskriver köttutrymme som “vanliga evenemang, sociala sammankomster, restauranghĂ€ng.” NĂ€r man “trĂ€ffas i meatspace” syftar det pĂ„ att interagera med en onlinevĂ€n eller bekant personligen.

DĂ€rför finns det i huvudsak tvĂ„ definitioner av “köttutrymme.” Den första Ă€r den fysiska vĂ€rlden – de faktiska sakerna, platserna och mĂ€nniskorna du interagerar med dagligen. Den andra Ă€r ett offlineliv som skiljer sig frĂ„n ditt onlineliv. Detta gĂ€ller sĂ€rskilt om du Ă€r en del av mĂ„nga onlinegemenskaper som inte nödvĂ€ndigtvis har en offlinekomponent.

Cyberpunk & Futurism

En stadsgata i cyberpunkstil med neonljus.kkssr/Shutterstock.com

Medan mÄnga av de mer besynnerliga förutsÀgelserna av science fiction, som flygande bilar, kloningsmaskiner och humanoida androider Ànnu inte har blivit utbredd, har en sak. En del av förestÀllningen hos mÄnga science fiction-romaner och filmer frÄn 1900-talet Àr tanken att vi i allt högre grad kommer att knytas till ett virtuellt nÀtverk av datorer. Med nÀstan alla som Àger en smartphone, Àr det mer sant idag Àn nÄgonsin. Det mesta av kommunikationen som vi har med vÀnner och familjemedlemmar sker online genom videosamtal, sms och uppdateringar pÄ sociala medier.

Men mÄnga av dessa böcker uppfattar den virtuella vÀrlden och den fysiska vÀrlden som tvÄ separata, distinkta saker. I praktiken har grÀnsen mellan köttutrymme och cyberrymden blivit allt mer suddiga under det senaste decenniet. Vi Àr beroende av datorer i de fysiska aspekterna av vÄrt dagliga liv, frÄn att anvÀnda mat och matleveranser för att fÄ nödvÀndiga nÀringsÀmnen till att anvÀnda en robust, detaljerad kartapp för att navigera runt medan du kör.

Dagens IRL

Även om köttutrymme sĂ€llan anvĂ€nds i allmĂ€nna samtal med andra mĂ€nniskor, Ă€r det fortfarande en fascinerande bit av internethistoria. Om du anvĂ€nder det kan det vara en bra konversationsstartare med mĂ€nniskor som inte Ă€r lika bekanta med termen. Till exempel kan du sĂ€ga till en vĂ€n, “Hej! Vi borde trĂ€ffas i köttrummet!”

Den moderna efterföljaren till meatspace Ă€r internetförkortningen IRL, som stĂ„r för “in real life”. Medan vi tidigare har tĂ€ckt denna term i vĂ„r förklarande om det, betyder IRL i huvudsak samma sak som köttutrymme. Det anvĂ€nds för att avgrĂ€nsa ditt vanliga dagliga liv och ditt onlineliv, speciellt om de tvĂ„ inte matchar varandra.

En viktig sak att notera Ă€r att internet har förĂ€ndrats drastiskt sedan bĂ„da dessa termer uppfanns. Innan sociala medier blev vanliga i mitten av 2000-talet, var att vara anonym standardsĂ€ttet att anvĂ€nda internet pĂ„. Faktum Ă€r att anvĂ€ndarna uppmuntrades att inte anvĂ€nda identifierande information om sig sjĂ€lva alls. Men med uppkomsten av appar som MySpace, Facebook och Instagram som uppmuntrade anvĂ€ndare att ladda upp bilder pĂ„ sig sjĂ€lva, blev skillnaden mellan ens “verkliga liv” offline och deras liv online mindre och mindre.

PÄ ett sÀtt, hela tiden, Àr vi bÄde i cyberrymden och i köttrymden. Vi hoppas att det fÄr dig att kÀnna att du Àr med i en science fiction-film.

RELATERAD: Gör privat eller inkognitolÀge webbsurfning anonym?

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK