Bil

Vad betyder “EUC” och hur anvĂ€nder du det?

En hög med förÄldrade prylar.Damrong Rattanapong / Shutterstock

Om du vill sÀlja nÄgra av dina tillhörigheter, kommer du att kunna erbjuda dem till ett högre pris om de Àr EUC. HÀr Àr vad akronymen betyder och hur du anvÀnder den i dina produktannonser.

UtmÀrkt begagnat skick

EUC stĂ„r för “utmĂ€rkt begagnat skick.” PĂ„ onlinemarknadsplatser anvĂ€nder sĂ€ljare denna förkortning för att beteckna att deras föremĂ„l har anvĂ€nts sparsamt och förblir i fantastiskt skick, praktiskt taget inga tecken pĂ„ slitage. EUC Ă€r synonymt med fraser som “som ny” och “lĂ€tt anvĂ€nd”.

Denna initialism Ă€r mycket vanlig pĂ„ Ă„terförsĂ€ljarmarknader, dĂ€r produkter köps och sĂ€ljs för mindre Ă€n det ursprungliga priset. Priserna Ă€r vanligtvis satta baserat pĂ„ varans skick, allt frĂ„n oanvĂ€nd och oöppnad (eller “ny i förpackningen”) till hĂ„rt slitna. EUC Ă€r prisnivĂ„n precis under en ny produkt, sĂ„ mĂ„nga köpare letar ofta efter EUC-produkter eftersom de i princip fĂ„r samma produkt till en betydande rabatt.

Du hittar vanligtvis EUC i beskrivningarna av produktlistor, ofta i avsnittet “skick”. EUC-varor skiljer sig frĂ„n renoverade produkter, som Ă€r vanligare i traditionella nĂ€tbutiker. EUC-akronymen antyder att produkten nyligen köptes och anvĂ€ndes sparsamt innan den sĂ„ldes vidare. Å andra sidan Ă€r en renoverad produkt ofta vĂ€lanvĂ€nd, sedan Ă„terstĂ€lld till ett tillstĂ„nd av att vara “helt ny” genom underhĂ„ll eller byte av delar.

En standarddel av ett EUC-inlÀgg Àr att sÀljare anger nÀr de köpte varan. Till exempel kan de indikera att de köpte den senaste iPhonen för mindre Àn en mÄnad sedan och har ett motsvarande kvitto som bevisar det. Detta hjÀlper till att verifiera pÄstÄendet att en produkt sannolikt fortfarande Àr i utmÀrkt skick.

Ursprunget till EUC

EUC kommer frÄn onlinemarknadsplatser som eBay, Craigslist och specialiserade ÄterförsÀljningsgemenskaper, som ett sÀtt att snabbt signalera tillstÄndet för dina listor. Det uppstod troligen pÄ 2000-talet men exploderade pÄ 2010-talet med uppkomsten av e-handel och plattformar som Facebook Marketplace.

Bruket att dela en produkts anvÀndningsnivÄ har funnits lÀnge, inklusive i tidningsannonser före internet. Begagnade bilar vÀrderas och prissÀtts ofta utifrÄn deras körstrÀcka, eftersom det Àr en utmÀrkt indikator pÄ anvÀndning och sannolikheten för framtida utgifter till följd av ytterligare underhÄll.

RELATERAD: Hur man stÀller in Craigslist Alerts (för e-post eller SMS)

I Detaljerna

SÀtta ett skÀrmskydd pÄ en iPhone.Creative Family/Shutterstock.com

En av de vÀsentliga delarna för att sÀkerstÀlla att en produkt Àr EUC Àr att tillhandahÄlla en omfattande beskrivning av dess fysiska tillstÄnd. Detta inkluderar ofta att bifoga inzoomade bilder av hela föremÄlet, med anteckningar om eventuella tecken pÄ slitage. Ange sÄ mÄnga detaljer som möjligt för att ge din köpare en fullstÀndig uppfattning om produktens skick. Denna praxis minimerar ocksÄ risken för klagomÄl eller negativa recensioner.

Vad som anses vara “EUC” varierar beroende pĂ„ produktkategori. Till exempel kan en telefon vara EUC om batteriet Ă€r i god hĂ€lsa och om enheten har fĂ„ eller inga repor. Å andra sidan kan ett plagg vara EUC om du bara har burit det en eller tvĂ„ gĂ„nger. En bil kan vara EUC baserat pĂ„ dess nuvarande körstrĂ€cka och eventuella reservdelar. Du kan snurra en vinylskiva en gĂ„ng innan den förvaras och sedan sĂ€lja den i EUC.

Å andra sidan kan en produkt som Ă€r “GUC” eller “bra anvĂ€nt skick” ha anvĂ€nts i flera mĂ„nader innan den sĂ„ldes men Ă€r fortfarande vĂ€lskött. Eftersom dessa beskrivningar Ă€r subjektiva bör köpare alltid be om ytterligare information innan de slutför ett köp.

Det finns ocksĂ„ produktkategorier dĂ€r att helt enkelt ta ut nĂ„got ur förpackningen kan betraktas som “anvĂ€nt”. Inslagna och förseglade samlarföremĂ„l som actionfigurer och vissa serietidningar faller omedelbart i vĂ€rde nĂ€r du öppnar förpackningen.

RELATERAD: Hur man förbereder en dator, surfplatta eller telefon innan du sÀljer den

Hur man anvÀnder EUC

Om du Àr en sÀljare som vill anvÀnda EUC lÀgger du bara till det i beskrivningen av din annons. Du kan ocksÄ lÀgga till information om det fysiska tillstÄndet, nÀr du köpte varan och hur mÄnga gÄnger du har anvÀnt den. Om du Àr en potentiell köpare, ange att du letar efter en produkt som Àr EUC, och glöm inte att be om bilder!

HÀr Àr nÄgra exempel pÄ EUC i aktion:

  • “SĂ€ljer Samsung Galaxy S21 EUC, köpt den 28 december.”
  • “SkinnvĂ€ska till salu, EUC.”
  • “Looking for a Rage Against the Machine sjĂ€lvbetitlad vinyl, vilken press som helst, Ă„tminstone EUC!”

Lycka till och trevlig shopping!

RELATERAD: Samsung tillkÀnnager Galaxy S21 FE, men det Àr svÄrt att motivera priset

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK