Bil

Vad Àr Shadowsocks och hur fungerar det?

En trÀfigur som blockerar anslutningar.Andrii Yalanskyi/Shutterstock.com

Om du vill undkomma internetcensur Àr ett intressant alternativ nÄgot som kallas Shadowsocks. Namnet Àr inte bara spÀnnande, det lovar ocksÄ att ta dig förbi alla block pÄ ett sÀkert sÀtt. LÄt oss se vad det hÀr protokollet kan och inte kan göra.

Vad Àr Shadowsocks?

Shadowsocks Ă€r ett anslutningsverktyg som lĂ„ter dig kringgĂ„ censur. Det anvĂ€nds flitigt i Kina av mĂ€nniskor som vill tunnla under den stora brandvĂ€ggen – den digitala barriĂ€ren som hĂ„ller det kinesiska internet “sĂ€kert” frĂ„n utlĂ€ndsk pĂ„verkan – eftersom det Ă€r helt gratis, Ă€ven om du behöver lite tekniskt kunnande för att installera det.

RELATERAD: Vad du kan förvÀnta dig av Internet i Kina

Faktum Àr att Shadowsocks Àr sÄ bra pÄ att ta sig förbi Kinas block att det finns ett bra argument att göra för det över ett annat verktyg, virtuella privata nÀtverk (VPN). Det Àr inte bara gratis att anvÀnda Shadowsocks, det döljer ocksÄ trafiken lite bÀttre Àn vad VPN gör. Men innan vi gÄr in pÄ mer detaljer, lÄt oss först gÄ igenom var Shadowsocks kommer ifrÄn.

Vem utvecklade Shadowsocks?

Shadowsocks utvecklades av en kinesisk programmerare endast kĂ€nd som “clowwindy”, som lade den första commit (en version av ett program eller skript) pĂ„ GitHub 2012. Protokollet var en stor framgĂ„ng och clowwindy fortsatte att arbeta med det i flera Ă„r, eftersom samt att utveckla ett gratis VPN som heter ShadowVPN.

2015 lĂ€mnade Clowwindy dock ett meddelande pĂ„ en GitHub-trĂ„d om att polisen hade hittat honom och hade bett honom att sluta arbeta pĂ„ Shadowsocks och, förmodligen, ShadowVPN. Han tvingades ocksĂ„ ta bort koden pĂ„ GitHub och han hade “inget val Ă€n att lyda.” Han tillade att “Jag hoppas att jag en dag kommer att bo i ett land dĂ€r jag har frihet att skriva vilken kod jag vill utan att vara rĂ€dd.”

Vad hÀnde med Clowwindy?

Efter det hĂ€r sista meddelandet har det förblivit tyst runt trĂ„kigt. Enligt det hĂ€r blogginlĂ€gget, efter att clowwindy hade en “invitation to tea” (en term med ungefĂ€r samma hotnivĂ„ som KGB:s ökĂ€nda “friendly chat”), dök de upp en kort stund för att visa att de var okej, och försvann sedan.

Men tack och lov har clowwindys arbete inte förvisats till historiens soptunna. IstÀllet har ett team av entusiaster fortsatt sitt arbete och fortsatt arbeta med Shadowsocks. I skrivande stund i mars 2022 Àr det ett kraftfullt stycke kommunikationsteknik som har blivit Ànnu bÀttre pÄ att ta sig förbi block.

Hur fungerar Shadowsocks?

Shadowsocks Àr intressant eftersom det Àr som mÄnga andra saker, men bara tillrÀckligt annorlunda för att det förtjÀnar en egen kategori. Tekniskt sett Àr det bara en proxy: den dirigerar om en internetanslutning via en tredje server, vilket fÄr det att se ut som om du Àr pÄ en annan plats.

I en vanlig nÀtverksanslutning, som den du troligen anvÀnder nu, ansluter du till din internetleverantörs server och sedan till webbplatsen du vill besöka. Om myndigheterna vill blockera en webbplats brukar internetleverantören (ISP) uppmanas att förhindra Ätkomst till dess IP-adress. Att anvÀnda en proxy innebÀr att du gÄr frÄn ISP till en oblockerad server och sedan till den webbplats du vill ha.

Men vanliga proxyservrar Ă€r notoriskt osĂ€kra: det finns inget bra sĂ€tt att sĂ€kra anslutningen, för det första, och generellt sett kan de flesta webbplatser ganska enkelt ta reda pĂ„ att du anvĂ€nder en. Shadowsocks Ă€r dock baserat pĂ„ ett proxyprotokoll som heter SOCKS5 som sĂ€krar anslutningen med hjĂ€lp av ett AEAD-chiffer – ungefĂ€r pĂ„ samma linje som en SSH-tunnel.

Även om AEAD-chiffer i allmĂ€nhet inte anses vara lika sĂ€kra som den vanligare AES-krypteringen (hĂ€r Ă€r en akademisk uppsats om du vill veta mer), Ă€r de ett stort steg upp frĂ„n vanliga proxyservrar. De anvĂ€nder vanligtvis antingen ett HTTP-baserat protokoll – i stort sett bara en omdirigerad osĂ€krad anslutning – eller en tidigare SOCKS-version som inte heller Ă€r krypterad. Att anvĂ€nda endera innebĂ€r att du lĂ€mnar dig sjĂ€lv öppen för eventuell spionage av, ja, nĂ€stan vem som helst.

Shadowsocks och VPN

NÀr du lÀser ovanstÄende kanske du tycker att Shadowsocks lÄter vÀldigt mycket som virtuella privata nÀtverk, som ocksÄ omdirigerar anslutningar, men sÀkrar dem ocksÄ. Men eftersom Shadowsocks kryptering Àr lite mer lÀtt, erbjuder den inte samma sÀkerhet som en VPN gör.

Den lÀttare krypteringen innebÀr dock att Shadowsocks kan flyga under radarn bÀttre Àn en VPN kan. Om de ville skulle en ISP tydligt kunna identifiera VPN-trafik, men en Shadowsocks-anslutning Àr mycket svÄrare att identifiera eftersom den ser praktiskt taget identisk ut med en vanlig HTTPS-anslutning.

Nackdelar med Shadowsocks

PÄ grund av dessa skÀl Àr Shadowsocks ett utmÀrkt val för att undvika censurblockeringar. Det Àr dock inte perfekt och det finns nÄgra nackdelar, speciellt om man jÀmför med VPN eller till och med Tor.

För det första krÀver Shadowsocks lite installation och du mÄste förstÄ lite hur datorer och anslutningar fungerar. VPN behöver i allmÀnhet bara installeras och du Àr igÄng; att anvÀnda Shadowsocks innebÀr att du mÄste sÀtta dig ner och lÀsa igenom dokumentationen och stÀlla in en server.

Beroende pÄ hur du stÀller in det, finns det en chans att Shadowsocks kan ta en rejÀl smÀll av din internethastighet. All omdirigeringsteknik kommer att minska din hastighet, men vissa Àr vÀrre Àn andra. En bra server kommer att minska smÀrtan, men generellt sett innebÀr anvÀndning av Shadowsocks en mycket lÄngsammare anslutning. Dessutom, till skillnad frÄn VPN: er, kan du inte anvÀnda Shadowsocks för att Àndra din Netflix-region eller ens till torrentfiler.

Men du kan ocksÄ hÀvda att inget av det spelar nÄgon roll: Shadowsocks utvecklades som ett sÀtt att kringgÄ de blockeringar som en despotisk regim satte mot yttrandefriheten och att göra det gratis. DÄ lyckas det beundransvÀrt och vi rekommenderar alla som vill undkomma internetcensur att Ätminstone titta nÀrmare pÄ det.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK