Bil

Vad Àr Raspberry Pi?

Raspberry Pi hemsidaPostmodern Studio/Shutterstock.com

Om du har funnits tillrÀckligt mycket online kanske du har hört talas om nÄgot som heter Raspberry Pi. (Nej, inte efterrÀtten.) SÄ vad Àr Raspberry Pi, och varför behöver du en? LÄt oss dyka in och lÀra oss om denna billiga men vansinnigt kapabla lilla dator.

Början av Raspberry Pi

Raspberry Pi utvecklades i Storbritannien av Raspberry Pi Foundation tillsammans med Broadcom. Det ursprungliga mÄlet med Raspberry Pi-projektet var att tillhandahÄlla ett billigt verktyg för undervisning i grundlÀggande datavetenskap i skolor och i utvecklingslÀnder. NÀr den första modellen slÀpptes 2012 blev den snabbt populÀr. Faktum Àr att det var mycket mer populÀrt Àn Raspberry Pi Foundation förvÀntade sig och sÄg ett stort antal försÀljningar Àven utanför sin mÄlmarknad för anvÀndningar som robotik och andra.

Vad skiljer Raspberry Pi frÄn vanliga datorer? Vanligtvis bestÄr en dator av ett huvudsystemkort, ett sÄ kallat moderkort eller logikkort, och flera andra komponenter anslutna till det. Du ser inte alla dessa komponenter, eftersom de Àr inneslutna i ett fodral.

Raspberry Pi 4En Raspberry Pi 4 utan tillÀgg eller överdrag. Raspberry Pi Foundation

Pi, Ä andra sidan, Àr en enkelkortsdator, eller SBC. En SBC Àr en komplett dator byggd pÄ ett kretskort. Alla komponenter som behövs för en fullt fungerande dator, inklusive processor, minne, videochipset, lagring och sÄ vidare Àr inbyggda pÄ SBC. Detta gör det vanligtvis mycket mer kompakt och ofta billigare. Dessa mikrodatorer Àr designade för att köra vilken ARM-baserad Linux-distribution som helst för ett operativsystem.

Sedan den första iterationen, Raspberry Pi Model B, har mer Àn 40 miljoner brÀdor sÄlts. Idag anvÀnder miljoner mÀnniskor Raspberry Pi för allt frÄn att lÀra sig programmering frÄn grunden till att fungera som en fullfjÀdrad stationÀr PC. Visst finns det mÄnga anvÀndningsomrÄden dÀremellan.

Raspberry Pi:s mÄnga hattar

Möjligheterna för en Raspberry Pi Àr nÀstan oÀndliga. Oavsett om du letar efter ett billigt mediacenter eller din Plex-server, kan en Raspberry Pi fungera bra. Om retrospel Àr din stil, drivs nÀstan alla retrokonsoler som folk har byggt av Raspberry Pi. Mikrodatorn stöder Wi-Fi, Ethernet och USB-anslutna enheter som tangentbord, möss, lagringsenheter, webbkameror och mer. Raspberry Pi stöder till och med Bluetooth, vilket gör att du kan para ihop en Xbox-kontroller, till exempel för att spela dina klassiska favoritspel.

Andra anvÀnder Raspberry Pi för sina hembaserade servrar. Du kan förvandla en Pi till en annonsblockerande brandvÀgg för hela ditt hem. Medan de flesta installerar en smak av Linux pÄ Raspberry Pi, Àr det ocksÄ möjligt att förvandla en Pi till en Chromebox eller Android-dator.

MĂ€nniskor som Ă€lskar att skapa saker, kallade Makers, hittar mĂ„nga sĂ€tt att anvĂ€nda Raspberry Pi. Kortet har ett GPIO-huvud (General Purpose Input/Output), vilket gör att skapare kan fĂ€sta olika “hattar” eller elektroniska komponenter till datorn. Med lite programmering kan du ange ett kommando till Raspberry Pi och kontrollera allt i ditt hem.

Notera: Som standard Àr de olika stiften pÄ en GPIO-header oanvÀnda och har inget fördefinierat syfte. Varje stift Àr helt gratis för skaparen att tilldela ett syfte genom programmering. PÄ en Raspberry Pi kan du fÀsta fÀrdiga komponenter som kameror eller Raspberry Pi Sense Hat till headern, eller sÄ kan du skapa ditt eget projekt med hjÀlp av elektronisk sensor och komponenter.

Komma igÄng med Raspberry Pi som skrivbord

För att börja dina Raspberry Pi-Àventyr behöver du egentligen bara nÄgra fÄ saker. Du behöver naturligtvis Raspberry Pi-kortet, samt ett sÀtt att driva det. Du behöver ocksÄ ett tangentbord och en mus, ett microSD-kort med operativsystemet pÄ och en bildskÀrm. Helst bör du ocksÄ köpa ett fodral för att skydda din Raspberry Pi, men Àven det Àr valfritt. Du kan klippa ihop alla dessa föremÄl och anvÀnda ett bildverktyg för att flasha Raspberry Pis operativsystem till microSD-kortet.

Det bĂ€sta alternativet för mĂ„nga Ă€r dock att köpa ett av Raspberry Pi-kiten som finns tillgĂ€ngliga. Raspberry Pi 400-satsen, som sĂ€ljs av Raspberry Pi Foundation sjĂ€lv, kommer att ge allt du behöver förutom monitorn. Å andra sidan, sĂ„ lĂ€nge du har en bildskĂ€rm eller TV med en HDMI-port, kommer du fortfarande att vara i affĂ€rer.

Andra startpaket finns ocksÄ. Dessa paket, som Raspberry Pi 4 Computer Official Full Kit eller Canakit Raspberry Pi 4 Starter Kit, ger grunderna. Du behöver inte oroa dig för att flasha ditt operativsystem till microSD-kortet, eftersom kitet levereras med det förinstallerat pÄ det medföljande kortet. Vilros Raspberry Pi 4 Basic Starter Kit Àr ett annat bra alternativ. För bÄda mÄste du ta med din egen bildskÀrm, tangentbord och mus.

Om du Àr redo att handla din första Pi, har vi en utmÀrkt köpguide som hjÀlper dig.

Avancerade anvÀndningsomrÄden för din Raspberry Pi

NÀr du har lÀrt dig grunderna kommer du förmodligen att vilja grÀva djupare in i Raspberry Pi:s möjligheter. Du kan enkelt bygga en klassisk spelkonsol genom att anvÀnda operativsystemet RetroPie och nÄgra spelkontroller i retrostil. Du kan till och med hitta fodral som lÀgger till den retro konsollooken, som efterliknar formen och stilen hos en SNES, Nintendo 64, Sega Genesis eller mer.

Raspberry Pi Pimoroni PicadePimoroni Picade lÄter din Raspberry Pi retro-speldator se ut som ett gammaldags arkadspel. Pimoroni

Om du alltid har velat prova pÄ robotik kan Raspberry Pi vara en utmÀrkt startpunkt. Det finns massor av projekt- och startpaket dÀr ute för att komma igÄng. Vill du bygga en robothand att spela schack med? Programmeringen Àr redan gjord, sÄ du mÄste bara bygga den.

Vad sÀgs om en robotisk smart bil som du programmerar för att navigera pÄ en hinderbana? OcksÄ vÀl inom rÀckhÄll.

Med sina HDMI-anslutningar och den tillgÀngliga programvaran kan en Raspberry Pi till och med göra en utmÀrkt strömmande set-top-box för dina behov av underhÄllning i hemmet. Hemmabioprogrammet med öppen kÀllkod, Kodi, erbjuder mÄnga av samma funktioner och möjligheter som du hittar i en Roku, Amazon Fire Stick eller Chromecast.

NÀstan oÀndliga möjligheter för Raspberry Pi

Det Àr bara nÄgra av sÀtten du kan anvÀnda Raspberry Pi. Med dess förmÄga att köra mÄnga olika operativsystem, GPIO-huvudets anslutningsmöjligheter och dess programmeringsmöjligheter, finns det mycket fler andra möjliga anvÀndningsomrÄden Àn vad som kan listas hÀr. Möjligheterna Àr nÀstan oÀndliga.

Flygfantaster kan övervÀga att bygga en Raspberry Pi för att spÄra ADS-B-radiotrafiken för flygplanen som passerar ovanför. Amatörradioentusiaster kan anvÀnda samma hÄrdvara för ett miniatyrradiokit. För dina smarta hemuppgifter öppnar tillgÀngligheten av Homebridge-mjukvaran med öppen kÀllkod för Raspberry Pi Ànnu fler möjligheter.

Det som började som ett vÀlgörenhetsprojekt för att föra utbildning i datavetenskap till utvecklingslÀnder har utvecklats till en gör-det-sjÀlv-Àgares bÀsta vÀn. Raspberry Pi kan hitta ett hem i nÀstan vilken nörd som helst, med lite eftertanke och forskning.

RELATERAD: 18 fler projekt för din Raspberry Pi 4

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK