Bil

Vad Àr pixeldensitet och hur pÄverkar det bildkvaliteten?

NÀrbild av LED-skÀrmstrukturBrightRainbow/Shutterstock.com

Om du köper en datorskĂ€rm eller smartphone kanske du ser termen “pixeltĂ€thet” som anvĂ€nds i marknadsföringsmaterialet. MĂ€tt i pixlar per tum (PPI) Ă€r pixeltĂ€theten nĂ€ra relaterad till upplevd bildkvalitet sĂ„ att förstĂ„ denna mĂ€tning kan hjĂ€lpa dig att göra ett bĂ€ttre val.

Är högre pixeldensitet alltid bĂ€ttre?

Pixeldensitet hÀnvisar direkt till antalet pixlar i ett givet omrÄde. PixeltÀthet mÀts i allmÀnhet i pixlar per tum (PPI) pÄ grund av att skÀrmstorlekar ocksÄ sÀljs i tum, men pixlar per centimeter (PPCM) anvÀnds ibland ocksÄ.

Ju högre pixeltÀthet, desto svÄrare Àr det att sÀrskilja enskilda pixlar med blotta ögat. Vissa enheter har en mycket högre pixeltÀthet Àn andra, till exempel har iPhone 12 en pixeltÀthet pÄ 460ppi, vilket innebÀr att det finns 460 pixlar för varje kvadrattum pÄ skÀrmen.

NÀrbild av adressfÀltet i en datorskÀrmILYA AKINSHIN/Shutterstock.com

JÀmför detta med en 55-tums 4K-tv, som har en pixeltÀthet pÄ endast 80,11 ppi. Det Àr mycket lÀttare att urskilja enskilda pixlar pÄ en TV, med pixlar pÄ en iPhone 12 som Àr svÄra eller omöjliga att urskilja Àven om du hÄller skÀrmen vÀldigt nÀra ansiktet.

PixeltÀthet Àr nÄgot du bör tÀnka pÄ, sÀrskilt om du har vant dig vid en enhet med ett stort antal pixlar per tum. Om du till exempel gÄr frÄn en 15-tums bÀrbar skÀrm till en större stationÀr bildskÀrm, kommer du att förstÄ hur upplösning och skÀrmstorlek pÄverkar pixeltÀtheten sÀkerstÀlla att du inte blir besviken över den jÀmförelsevis lÀgre pixeltÀtheten hos stora stationÀra skÀrmar.

BerÀkna pixeldensitet sjÀlv

För att berÀkna pixeltÀtheten i PPI behöver du tvÄ mÄtt: skÀrmupplösningen (bÄde bredd och höjd) och diagonalstorleken i tum. Först mÄste du rÀkna ut diagonalbredden i pixlar genom att kvadrera höjden och bredden, lÀgga ihop de tvÄ siffrorna och ta kvadratroten.

HÀrifrÄn kan du dela diagonallÀngden i pixlar med diagonallÀngden i tum för att fÄ pixeltÀtheten i PPI. Detta kan uttryckas som följande matematiska formel, dÀr w Àr bredd, h Àr höjd, och d Àr diagonal skÀrmstorlek i tum:

Pixeldensitetsformel

Om att bryta ut kalkylatorn verkar vara för mycket arbete, kan du ocksĂ„ anvĂ€nda onlineverktyg för att utföra denna berĂ€kning för dig som CalculatorSoup, Omni Calculator och King’s Calculator.

För att berÀkna nÄgon av dessa pixeltÀtheter i metriska mÄtt, konvertera tum till centimeter och du fÄr PPCM-mÄttet istÀllet.

BetraktningsavstÄnd Àr ocksÄ viktigt

BetraktningsavstÄnd gör stor skillnad nÀr det kommer till pixeltÀthet. Medan en 4K-tv har en mycket lÀgre pixeltÀthet Àn en smartphone, Àr den upplevda effekten densamma pÄ det typiska visningsavstÄndet. Du bör bara jÀmföra like-for-like nÀr det kommer till pixeltÀthet. Att jÀmföra en smartphone med en annan Àr ett exempel.

Även om det Ă€r ett viktigt mĂ„tt, Ă€r pixeltĂ€thet bara ett mĂ„tt pĂ„ bildkvalitet. Andra viktiga faktorer inkluderar vilken typ av displaypanel du vĂ€ljer, kontrastförhĂ„llande och maximal ljusstyrka.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK