Bil

Vad Àr Photoshop Camera Raw?

förhandsgranskningsbild som visar bearbetad RAW-filHarry Guinness / How-To Geek

Adobe Photoshop Camera Raw Àr Adobes RAW-bildbehandlingsmotor. Det Àr det som lÄter dig konvertera RAW-bildfiler som tagits med din kamera till allmÀnt stödda, delbara, anvÀndbara JPG-filer. Om det bara Àr en massa jargong för dig, lÄt mig förklara.

RAW Photos Redux

iPhone exempel pĂ„ rĂ„filÄven iPhones kan nu fĂ„nga bĂ„de RAW- och JPG-filer.

NĂ€r du tar ett foto med en digitalkamera ser den inte vĂ€rlden som en JPG. IstĂ€llet “ser” sensorn mer information om ljusnivĂ„erna och fĂ€rgerna i scenen Ă€n vad den kan spela in som en enda komprimerad bildfil.

Om din smartphone eller kamera Àr instÀlld pÄ att fotografera JPG-bilder, men nÀr du klickar pÄ avtryckaren, bearbetar den all data ner till en liten bildfil som du kan skicka till dina vÀnner eller lÀgga upp pÄ Instagram, och den kastar bort allt som den inte behövde. Den anvÀnder fortfarande all rÄdata för att göra bilden, men du har helt enkelt inte tillgÄng till den efterÄt.

Men vad hÀnder om du vill ha all den fotoinformationen sÄ att du kan anvÀnda den nÀr du redigerar dina bilder? Tja, det Àr dÀr RAW-bilder kommer in. IstÀllet för att ta anvÀndbara men komprimerade JPG-bilder kommer din kamera att spara en datafil som innehÄller all bildinformation nÀr du fotograferar RAW. Du kommer inte att kunna ladda upp den direkt till sociala medier, men du kommer att ha mycket mer frihet nÀr du redigerar.

De flesta kameratillverkare har sitt eget specifika RAW-format. Till exempel Àr Canons CRW och Nikons Àr NEF. Adobes digitala negativa (DNG)-format hÄller dock sakta pÄ att bli en erkÀnd standard.

Den största nackdelen med RAW-filer Ă€r att de mĂ„ste bearbetas till mer allmĂ€nt stödda bildformat (mest JPG, ibland TIFF) innan du kan göra mycket med dem. NĂ€r du fotograferar JPG-bilder med din smartphone eller kamera gör enheten all bearbetning Ă„t dig. NĂ€r du fotograferar RAW mĂ„ste du dock göra det sjĂ€lv – det Ă€r dĂ€r Camera Raw kommer in.

RELATERAD: Vad Àr Camera Raw, och varför skulle en professionell föredra det framför JPG?

Camera Raw Àr ett digitalt mörkrum

foto öppet i Camera Raw

Adobe Camera Raw Àr bearbetningsmotorn som anvÀnds av Adobes appar för att redigera och konvertera eller utveckla RAW-filer. Det kallas ofta för ett digitalt mörkrum eftersom det har samma roll som ett traditionellt mörkrum har i filmfotografering: att ta dina grova negativ och förvandla dem till anvÀndbara bilder. Det finns som plug-in i Photoshop och After Effects, kan nÄs frÄn Bridge och Àr det som körs under huven i Adobe Photoshop Lightroom.

redigerat foto i Camera RawDen hĂ€r typen av redigeringar Ă€r nĂ€stan omöjliga att göra med JPG-filer – Ă„tminstone om du vill ha nĂ„got som ser bra ut.

Fördelen med att anvÀnda Camera Raw framför till exempel att lÄta din smartphone göra sitt, Àr att du har kontroll över processen. Du kan anvÀnda all den extra data för att göra oförstörande redigeringar. Skuggor lite för mörka? Du har bildinformationen för att lysa upp dem. Börjar höjdpunkterna blÄsa? Du kan fixa det ocksÄ.

Och det Àr inte bara ljuset och mörkret som du kan kontrollera, utan Àven fÀrgen. Genom att anvÀnda Camera Raw kan du helt ÄterstÀlla vitbalansen, eller hur blÄ eller gul hela bilden ser ut. Att ÄterstÀlla vitbalansen med JPG Àr inte alltid en trivial uppgift och kan vara svÄrt att fÄ till rÀtt.

Om du menar allvar med att ta fantastiska bilder Àr den hÀr typen av redigeringskontroll viktig.

Hur man öppnar foton i Camera Raw

Camera Raw Àr en plugin inbyggd i Photoshop. Om du öppnar en RAW-bild (oavsett tillverkarens format) i Photoshop sÄ startar den automatiskt.

Med andra ord, för att komma Ă„t Camera Raw, öppna en RAW-fil i Photoshop som du normalt vill. Om du redan har Photoshop igĂ„ng Ă€r det enklaste sĂ€ttet att gĂ„ till Arkiv > Öppna, navigera till RAW-filen som du vill redigera och klicka sedan pĂ„ “Öppna”.

öppna ett foto i photoshop

Om du anvĂ€nder Lightroom CC eller Lightroom Classic drivs alla redigeringskontroller i modulen Framkalla av Camera Raw. Öppna bara din bild i en av dessa appar istĂ€llet, sĂ„ Ă€r du igĂ„ng. I den hĂ€r artikeln kommer jag att fokusera pĂ„ plugin-versionen av Photoshop.

Notera: Camera Raw finns ocksÄ som ett Photoshop-filter, sÄ du kan anvÀnda dess redigeringsverktyg pÄ dina vanliga bilder. Det kommer inte att ha samma kraft, eftersom det inte finns samma grad av data att arbeta med, men du kan göra det genom att gÄ till Filter > Camera Raw Filter i Photoshop.

öppnar kamera raw-filter i photoshop

Hur man redigerar bilder i Camera Raw

Camera Raw Àr en fullstÀndig icke-förstörande bildredigeringsapp. De flesta av dess kontroller Àr i form av reglage eller rullgardinsmenyer. Till exempel finns det ett skjutreglage för exponering som du drar Ät vÀnster och höger för att justera exponeringen av din bild. Det Àr samma sak för andra mer specifika funktioner som klarhet och textur.

Redigeringskontrollerna Àr uppdelade i nio sektioner:

 • GrundlĂ€ggande: Alla verktyg som behövs för att justera ljusstyrkan, kontrasten och fĂ€rgen pĂ„ din bild.
 • Kurva: Ett histogram- och kurvverktyg som liknar kurvjusteringslagret i Photoshop.
 • Detalj: Verktyg för skĂ€rpning och brusreducering.
 • FĂ€rgblandare: Reglage för att styra hur fĂ€rger visas i fĂ€rgbilder, eller för att styra hur olika fĂ€rger konverteras till olika nyanser av svart och grĂ„tt i monokroma bilder.
 • FĂ€rggradering: Med dessa verktyg kan du kreativt justera de övergripande fĂ€rgerna i din bild.
 • Optik: Fixa eller minimera optisk distorsion och aberration antingen automatiskt (med Adobes databas med linser) eller med manuella verktyg.
 • Geometri: Korrekt för problem med perspektiv och kameravinkel.
 • Effekter: LĂ€gg till bildkorn eller en vinjett.
 • Kalibrering: Avancerade kontroller för att hantera hur Camera Raw tolkar data i RAW-filen.

redigeringsverktyg i Camera Raw

Det finns ocksÄ verktyg i det högra sidofÀltet som gör att du kan:

 • BeskĂ€r din bild.
 • Ta bort smĂ„ flĂ€ckar och flĂ€ckar.
 • AnvĂ€nd olika andra redigeringar pĂ„ specifika delar av din bild genom att anvĂ€nda en pensel, ett graderat filter eller ett radiellt filter.

Som du kan se ger Camera Raw dig en enorm mĂ€ngd kontroll över hur exakt data i din RAW-fil tolkas. Även om det Ă€r en del av Photoshop Ă€r det sĂ€llsynt att du behöver anvĂ€nda vanliga Photoshop-verktyg för att göra nĂ„gra justeringar om du bearbetar dina filer i Camera Raw.

Hur man sparar foton frÄn Camera Raw

Camera Raw Àr en icke-destruktiv bildredigerare. Ingenting i den ursprungliga RAW-filen Àndras nÄgonsin permanent. IstÀllet sparas alla redigeringar i en sidovagnsfil (eller, om det Àr en DNG, kan de bÀddas in).

Att spara foton frÄn Camera Raw kan vara lite förvirrande. Dina tre huvudalternativ Àr följande.

spara alternativ för camera raw

För att spara den ursprungliga RAW-filen med dina redigeringar, klicka pĂ„ “Klar” i det nedre högra hörnet. Detta kommer att skapa en sidovagnsfil bredvid RAW-filen i dess mapp. NĂ€sta gĂ„ng du öppnar RAW-bilden kommer redigeringarna att tillĂ€mpas automatiskt.

För att spara dina redigeringar och öppna din bild i Photoshop ordentligt, klicka pĂ„ “Öppna”. Du kan sedan anvĂ€nda Photoshop för att göra fler Ă€ndringar och exportera bilden som en JPG.

För att spara ditt foto direkt som en JPG, klicka pÄ spara-ikonen i det övre högra hörnet.

FrĂ„n rullgardinsmenyn “FörinstĂ€llning” i fönstret Spara alternativ, vĂ€lj “Spara som JPEG.” Klicka sedan pĂ„ “Spara”.

dialogrutan för att spara kamera raw

Nu kommer ditt foto att vara i ett format som du kan dela pÄ sociala medier, lÀgga upp pÄ din webbplats eller skicka till en vÀn.

Ska du anvÀnda Camera Raw?

Camera Raw Àr en otroligt kraftfull RAW-processor. Det gör ett bra jobb med att ta dina RAW-filer och ge dig verktygen för att förvandla dem till otroliga foton.

Om du bara redigerar en och annan RAW-fil och redan anvÀnder Photoshop Àr det förmodligen det enklaste verktyget för dig.

Om du tar mÄnga RAW-bilder Àr det vÀrt mödan att titta pÄ Lightroom. Den har samma bildredigeringskontroller, men de extra katalogfunktionerna gör det mycket enklare att hantera alla dina filer.

Om du inte har registrerat dig för Adobe Creative Cloud behöver du inte göra det bara för att bearbeta RAW-filer. Det finns gratis alternativa appar tillgÀngliga.

RELATERAD: Hur man bearbetar Camera Raw utan att betala för Adobe Photoshop

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK