Bil

Vad Àr nytt i GNOME 42, tillgÀngligt nu

GNOME 42-skrivbord pÄ Fedora Linux.

GNOME 42 slÀpptes den 23 mars 2022. Fedora 36 och Ubuntu 22.04 kommer att inkludera denna utgÄva av den populÀra Linux-skrivbordsmiljön. Vi snurrar upp det och ser vad som Àr nytt.

GNOME, GTK4 och libadwaita

GNOME 40 kom med ett nytt arbetsflöde med horisontella teman och layouter. GNOME 41 byggde pÄ denna nya grund genom att introducera det delade libadwaita biblioteket. Detta bibliotek tillhandahÄller GNOME-temamotorn. Det Àr mjukvaruskiktet som ger GNOME möjligheten att anvÀnda teman.

Verktygssatsen som anvÀnds för att utveckla GNOME-skrivbordet och inbyggda GNOME-program kallas GTK. En gÄng i tiden var det en initialism som stod för GIMP ToolKdet, men nu Àr namnet helt enkelt GTK. VÀluppförda GTK-applikationer som följer GNOMEs riktlinjer för mÀnskligt grÀnssnitt kommer att referera till libadwaita för stilmallar och annan temacentrerad information.

För att utnyttja kraften i libadwaita mĂ„ste applikationer portas till GTK4. Detta arbete startade i GNOME 41 och fortsĂ€tter i GNOME 42 med fler applikationer som omfattar den modiga nya vĂ€rlden efter GNOME 40. GTK3-applikationer kommer fortfarande att köras, men de kommer inte att se lika integrerade och “native” ut som GTK4-applikationer.

Till exempel, GNOME 42 innehÄller en ny systemomfattande mörklÀgesinstÀllning. För att respektera den instÀllningen mÄste applikationer kunna komma Ät den och reagera dÀrefter. Och det betyder att de mÄste anvÀnda GTK4-verktygslÄdan. SÄ det finns en hel del portering att göra.

Bottom line up front, Àven om GNOME 42 kan se ut som Ànnu en omgÄng av smÄ tweaks och poleringar, det rör sig mer under ytan Àn du först kan förestÀlla dig. Tidvattnet vÀnder, och om applikationer som riktar sig till GNOME-skrivbordet vill förbli aktuella och relevanta, mÄste de anamma libadwaita och GTK4.

GNOME 42, Fedora och Ubuntu

Fedora 36 och Ubuntu 22.04 kommer att inkludera GNOME 42. Canonical-utvecklarna skrÀddarsyr GNOME för att passa in i Ubuntus utseende och kÀnsla och sin egen standardlayout. Av de tvÄ kommer Fedora att ge anvÀndarna det som ligger nÀrmast en vanlig GNOME-upplevelse. PÄ grund av det kommer vi att titta pÄ GNOME i en pre-release-version av Fedora 36.

TÀnk pÄ att vi skriver det hÀr baserat pÄ förhandsutgivningsmjukvara och Àndringar Àr möjliga mellan nu och GNOME 42:s release.

FörbÀttringar i utseende

MÄnga av Àndringarna av utseendet pÄ GNOME 42 Àr subtila och kan ses pÄ egen hand verka smÄ eller meningslösa, men ses som en sammanhÀngande uppsÀttning förÀndringar ger de skrivbordet ett modernt och skarpt utseende. Rundade hörn, platta knappar och visuella ledtrÄdar för att gruppera UI-element Àr bland Àndringarna.

GNOME-statusfĂ€ltet anvĂ€nder en ljusare vit för text och ikoner, och detta motiv med högre kontrast överförs till andra omrĂ„den som “Stör ej”-knappen i meddelande- och kalenderfönstret. Mediekontrollerna visas pĂ„ ett mer kompakt sĂ€tt, vilket ger mer utrymme för titeln och artistnamnet.

GNOME 42 meddelande och kalenderfönster

Den lilla utropstriangeln eller pilspetsen har tagits bort frĂ„n meddelande- och kalenderfönstret och statusmenyn. De “svĂ€var nu fritt” utan en pekare tillbaka till objektet som öppnade dem.

Kommandogrupperingar i program och menyer visas med ett markerat omrÄde med runda hörn. Kanterna för det markerade omrÄdet strÀcker sig inte lÀngre till kanten av menyn.

GNOME 42 systemmeny

Inte alla visuella justeringar Ă€r subtila. De nya systemomfattande ljusa och mörka alternativen finns i rutan “Utseende” i appen “InstĂ€llningar”. Det Ă€r ocksĂ„ dĂ€r du hamnar om du högerklickar pĂ„ skrivbordet och vĂ€ljer “Ändra bakgrund”.

Standard skrivbordsbakgrund finns i tvĂ„ smaker, en ljusare Ă€n den andra. Om du vĂ€ljer det första alternativet i “Bakgrund”-omrĂ„det vĂ€xlar skrivbordsunderlĂ€gget automatiskt nĂ€r du byter frĂ„n ljust till mörkt lĂ€ge eller vice versa.

Panelen Utseende i GNOME 42-instÀllningsprogrammet

Standard bakgrundsbild för ljuslÀge:

GNOME 42 ljuslÀge

Standardbakgrunden för mörkt lÀge:

GNOME 42 mörka lÀge

GNOME-applikationer

Naturligtvis leder GNOME-sviten av applikationer migreringen till GTK4 och antagandet av libadwaita, och respekterar instĂ€llningar som det systemomfattande ljus- och mörkerlĂ€get. Ändringarna i applikationerna Ă€r dock inte bara kosmetiska. I vissa fall Ă€r applikationerna helt nya.

GNOME Editor

Den Ă€revördiga gedit-redigeraren Ă€r fortfarande tillgĂ€nglig, men den Ă€r inte lĂ€ngre standardredigeraren. Den uppgiften utförs nu av ett nytt program som heter “Textredigerare.”

Standardredigeraren för GNOME 42

Det kĂ€nns a massa som gedit, och har mĂ„nga av samma alternativ tillgĂ€ngliga i sina “Preferences”-instĂ€llningar, inklusive att markera den aktuella raden, visa en minikarta över din aktuella fil pĂ„ den högra kanten av redigeringsfönstret och vĂ€lja ett fĂ€rgschema.

InstÀllningsdialogrutan för GNOME 42-redigerare

Den nya redigeraren visar snyggt hur en applikation kan stÀllas in för att följa systemalternativen för ljus eller mörkt lÀge, eller att anvÀnda sina egna instÀllningar för ljust och mörkt lÀge.

StandardinstÀllningarna för GNOME 42-redigeraren för ljus och mörkt lÀge

Filer (Nautilus)

FillÀsaren har uppdaterade mappikoner i ett blÄtt fÀrgschema.

Programmet Filer i GNOME 42

SkÀrmdump

Att trycka pĂ„ “PrtSc”-tangenten anvĂ€nds för att ta en skĂ€rmdump av hela skrivbordet. Om du anvĂ€nde flera bildskĂ€rmar inkluderade den fĂ„ngade regionen dem alla. Det var ett enkelt men enkelt sĂ€tt att ta en skĂ€rmdump. Men om du verkligen bara ville ha en del av skĂ€rmen behövde du sedan redigera bildfilen för att fĂ„ det resultat du ville ha.

Screenshot har nu ett anvĂ€ndargrĂ€nssnitt. Genom att trycka pĂ„ “PrtSc”-tangenten dĂ€mpas skrivbordet och placerar en markerad rektangel i mitten av skrivbordet. Du kan strĂ€cka ut och flytta den hĂ€r rektangeln för att tĂ€cka omrĂ„det du vill fĂ„nga.

Om du vill fĂ„nga hela skrivbordet klicka pĂ„ ikonen “SkĂ€rm” eller klicka pĂ„ ikonen “Fönster” för att vĂ€lja ett fönster frĂ„n de öppna programmen.

bildapp i GNOME 42

En fantastisk ny funktion Àr möjligheten att spela in din skÀrmaktivitet. Du kan spela in ditt skrivbord, ett programs fönster eller en vald region. För att stoppa en inspelning, klicka pÄ den röda timerknappen i statusfÀltet.

GNOME 42 bildtimerknapp

Det hÀr Àr inte nÄgot som kommer att ersÀtta ett dedikerat skÀrmdumpsprogram som OBS Studio men det Àr en trevlig funktion att ha.

Andra applikationer

GNOME-kalkylator, GNOMEmaps, GNOME-vĂ€rldsklockor och GNOME-webblĂ€sare (Epiphany) har alla porterats till GTK4. GNOME-programvaran, applikationen du kan anvĂ€nda för att söka efter och installera programvara, har uppdaterats visuellt. Karusellen av skĂ€rmdumpar anvĂ€nder större bilder och beskrivningarna av varje applikation har ett “dashboard”-format.

Tiden fÄr avgöra

Som vi nÀmnde tittade vi pÄ förutgiven programvara, men vi förvÀntar oss inte att alltför mycket kommer att förÀndras mellan nu och GNOME 42:s release. Det som kan variera frÄn Linux-distribution till distribution Àr hur mÄnga av de nyporterade GNOME 42-applikationerna som ingÄr.

Det har förekommit mycket kodchurn för att fÄ dessa applikationer över till GTK4, och kodchurn gör distributionsunderhÄllare nervösa. SÀrskilt om nÀsta utgÄva av din distribution Àr en lÄngtidssupportversion, som Ubuntu 22.04. Bli inte förvÄnad om nÄgra av de senaste applikationerna inte klarar av.

RELATERAD: De bÀsta Linux-distributionerna utan systemd

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK