Bil

Vad Àr kalibrering i Adobe Camera Raw och Lightroom?

Kalibreringspanel i Lightroom

Kalibreringspanelen i Adobe Camera Raw och Lightroom Classic Àr ett av de mest underanvÀnda och missförstÄdda verktygen i bÄda apparna. SÄ om du nÄgonsin har undrat vad den hÀr mystiska panelen gör, lÄt mig förklara.

Dricks: Den hÀr artikeln förutsÀtter att du tar RAW-bilder. Kalibreringsverktyget Àr mycket mindre effektivt pÄ JPEG eftersom det finns mindre data att arbeta med.

Digital översÀttning

Digitalkameror ser inte vÀrlden pÄ samma sÀtt som dina ögon. NÀr ljus trÀffar kamerasensorn genererar det en elektrisk ström som omvandlas till en digital signal. Den relativa styrkan av strömmen som genereras av de röda, gröna och blÄ ljusdetekterande underpixlarna Àr vad som anvÀnds för att berÀkna vilken fÀrg och hur ljus en given pixel i din bild ska vara. Om endast den röda underpixeln genererar en laddning, kommer pixeln att Äterges som röd; om de röda och blÄ subpixlarna genererar en laddning blir det nÄgon sorts lila; och om de röda, blÄ och gröna subpixlarna genererar en laddning blir den vit eller grÄ. Och detta görs för varenda en av de miljoner pixlar i din bild med det exakta förhÄllandet mellan elektriska laddningar som avgör vilken av de miljoner möjliga fÀrgerna det Àr.

Det finns dock ingen universell standard för vilka elektriska laddningar som motsvarar vilka fÀrger. Olika kameratillverkare omvandlar den digitala signalen till fÀrgerna i din bild pÄ lite olika sÀtt. Detta Àr en stor del av varför Canon- och Nikon-kameror (och Apple- och Samsung-smarttelefonkameror) alla har ett unikt utseende, och det Àr till stor del anledningen till att tvÄ personer som stÄr sida vid sida men anvÀnder olika kameror kommer att fÄ lite olika RAW-bilder .

Naturligtvis Àr det ingen tillverkare som renderar blÄtt som orange eller nÄgot, men det finns skillnader i hur en blÄ himmel kommer att se ut nÀr den tas med olika kameror.

Var du hittar kalibreringspanelen

Kalibreringspanelen markerad i Adobe Camera Raw

I Adobe Camera RAW Àr kalibreringspanelen den sista panelen i det högra sidofÀltet.

kalibreringspanel markerad i lightroom

I Adobe Lightroom Classic Àr Kalibreringspanelen den sista panelen i höger sidofÀlt i modulen Utveckla.

AnvÀnda kalibreringsverktyget

kalibreringspanel i lightroom och Adobe Camera Raw sida vid sidaKalibreringspanelen i Lightroom Classic (vÀnster) och ACR (höger).

Kalibreringspanelen lÄter dig Àndra de underliggande fÀrgantagandena i hela bilden. LÄt oss bryta ner det.

De Bearbeta dropdown lÄter dig vÀlja vilken version av Adobe Camera RAW som anvÀnds för att konvertera data i dina RAW-bilder. Version 5 Àr den nuvarande, Àven om dina Àldre bilder kan ha en annan version. Det finns vÀldigt liten anledning att inte anvÀnda version 5 sÄ om du ser version 1 eller version 4 eller liknande hÀr, Àndra den till version 5. Annars kan du lugnt ignorera det.

shadow tint slider demo

De Skuggor nyans skjutreglaget gör att du kan ta bort alla fÀrger i de mörka delarna av din bild utan att pÄverka resten av fÀrgerna. Om skuggorna ser lite för gröna ut, dra dem Ät höger för att lÀgga till mer magenta. Om saker och ting ser för röda eller magentafÀrgade ut, dra den till vÀnster för att lÀgga till mer grönt.

primÀr nyans reglage demo

De Röd PrimÀr, Green Primaryoch BlÄ PrimÀr alternativ Àr huvudverktygen i kalibreringspanelen. Var och en har en Nyans reglage och en MÀttnad reglaget.

De Nyans skjutreglaget Àndrar hur varje underliggande fÀrgvÀrde i bilden renderas. Detta innebÀr att justera BlÄ primÀr nyans skjutreglaget pÄverkar inte bara blÄtonerna i din bild, utan varje fÀrg som innehÄller lite blÄtt (vilket Àr de flesta av dem). Det Àr samma sak med Röd primÀr nyans och Grön primÀr nyans skjutreglage.

primÀr mÀttnadsreglage demo

PĂ„ samma sĂ€tt MĂ€ttnad skjutreglaget pĂ„verkar intensiteten för varje underliggande fĂ€rgvĂ€rde i bilden. Öka BlĂ„ primĂ€r mĂ€ttnad och intensiteten av blĂ„tonerna i varje pixel i bilden ökas. Samma för Röd primĂ€r mĂ€ttnad och Grön primĂ€r mĂ€ttnad.

Vad kan du göra med kalibreringsverktyget?

styla en bild med kalibreringspanelen

De tvÄ huvudsakliga anvÀndningsomrÄdena för kalibreringsverktygen Àr fÀrgkorrigering och fÀrgstyling. Det Àr sÄ kraftfullt pÄ grund av hur det pÄverkar varje pixel i din bild pÄ en gÄng. Detta gör att du kan göra stora globala justeringar som du inte kan med andra verktyg.

För fÀrgkorrigering anvÀnder du Nyans och MÀttnad reglagen i Röd PrimÀr, BlÄ PrimÀroch Green Primary verktyg (och kanske Skuggor nyans reglaget) för att justera fÀrger sÄ att de ser bÀttre eller mer naturliga ut. Om det finns mycket blÄaktigt artificiellt ljus i din bild, till exempel, kan du minska BlÄ primÀr mÀttnad eller tryck pÄ BlÄ primÀr nyans skjutreglaget till vÀnster mot turkos.

För fÀrgstyling kan du i princip göra vad du vill. Lek med alla reglagen och se hur de pÄverkar dina bilder. Att öka BlÄ primÀr mÀttnadtill exempel, kan fÄ allt att poppa pÄ ett riktigt coolt sÀtt.

RELATERAD: Hur man lÀgger till förinstÀllningar i Adobe Lightroom

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK