Bil

Vad Àr förlustfritt ljud?

Svarta trÄdbundna hörlurar och ljudspelare pÄ en gul ytadarksoul72/Shutterstock.com

Spotify och Apple Music tar med förlustfri musik till mainstream, men de Ă€r inte de första som erbjuder audiofiler en streamingupplevelse av högre kvalitet. SĂ„ vad exakt betyder “förlustfri” nĂ€r det gĂ€ller ljud, och hur kan du uppleva det?

Förlustfritt ljud bevarar detaljer

För att spara diskutrymme och bandbredd komprimeras musikfiler ofta. MP3 var ett av de första komprimerade formaten som tog fart, med AAC/MP4 som det dominerande formatet som anvÀnds idag.

NÀr en fil komprimeras pressas den effektivt ner till en mindre filstorlek. För att göra detta mÄste vissa data kasseras. NÀr data slÀngs försÀmras ljudkvaliteten. Du kan höra detta tydligast i den höga och lÄga delen av en inspelning, till exempel nÀr en cymbal kraschar.

Förlustfritt ljud komprimeras ocksÄ, men det komprimeras pÄ ett sÀtt som bibehÄller ljuddetaljer. Förlustfritt ljud presenteras alltid i CD-kvalitetsupplösningen 16-bitar/44.1kHz eller bÀttre och kan gÄ hela vÀgen upp till 24-bitar/192kHz.

RELATERAD: Vad betyder Hz-KHz-intervallet för högtalare och hörlurar?

AvvÀgningen hÀr Àr diskutrymme (eller bandbredd, om du streamar). Format som FLAC eller ALAC (Apple Lossless) Àr ungefÀr hÀlften sÄ stora som en okomprimerad originalinspelning. Som jÀmförelse kan en förlustversion ta mycket mindre utrymme (cirka 1/5 av den ursprungliga okomprimerade inspelningen) utan att falla isÀr helt.

Hur kan du uppleva förlustfritt ljud?

Tidal var en av de första streamingtjÀnsterna som verkligen pushade förlustfritt ljud, men funktionen har sedan lagts till Apple Music utan extra kostnad. Spotify kommer ocksÄ att lansera en separat nivÄ som heter Spotify Hifi för förlustfritt ljud. Andra tjÀnster som erbjuder förlustfritt ljud inkluderar Deezer och Qobuz.

Den förlustfria funktionen i Apple Music

Innan du uppgraderar din prenumerationsplan, se till att du har hÄrdvaran för att njuta av förlustfritt ljud. Till exempel anvÀnder mÄnga trÄdlösa hörlurar och Bluetooth-högtalare sin egen form av förlustkomprimering för att fÄ ljud frÄn din enhet till dina öron.

Detta inkluderar Apples hela AirPods-sortiment (ja, till och med AirPods Max) och de allra flesta vanliga Bluetooth-hörlurar som anvÀnder förlustiga codecs som aptX.

Den goda nyheten Ă€r att nya, förlustfria codecs Ă€r pĂ„ vĂ€g som aptX HD. Var medveten om att vissa “högupplösta” lösningar som LDAC (ingĂ„r i mĂ„nga trĂ„dlösa Sony hörlurar) saknar bandbredd för att passera genom oförĂ€ndrat förlustfritt ljud.

En bÀrbar förstÀrkareFiiO

Vissa enheter krÀver en extern digital-till-analog-omvandlare (DAC) för att spela upp musik med upplösningar som överstiger CD-kvalitet. DAC:n i iPhone kan till exempel mata ut upp till CD-kvalitet förlustfritt ljud via 3,5 mm stereojack eller USB.

Du kan ocksÄ köpa mediaspelare med inbyggda högkvalitativa DAC:er, designade speciellt för högupplöst ljud utan förlust.

RELATERAD: Vad Àr rumsligt ljud och hur fungerar det?

Kan du se skillnaden?

De flesta kan höra skillnaden mellan en MP3 frÄn Napster-eran med lÄg bithastighet och en modern AAC-ström frÄn Spotify eller Apple Music. Den verkliga debatten Àr om man kan skilja de moderna strömmarna frÄn deras förlustfria motsvarigheter.

Det Ă€r möjligt att utrustningen du anvĂ€nder för att lyssna pĂ„ ljudet – hörlurarna, förstĂ€rkaren, akustiken i rummet – kommer att göra en större skillnad Ă€n kvaliteten pĂ„ strömmen.

Om kÀllkvaliteten Àr allt för dig, se till att du kolla in Review Geeks guide till en mobil audiofilinstallation.

RELATERAD: NÀr Àr förlustfri ljudströmning verkligen vÀrt det?

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK