Bil

Vad Àr en ODT-fil och hur öppnar du en?

Iconstar/Shutterstock.com

Om du ofta arbetar med office-filer kan du ha stött pÄ ett ODT-dokument. NÄgon kan ha delat en i stÀllet för en DOCX-fil. Vi kommer att förklara vad ODT-filer Àr och hur du öppnar en.

Vad Àr en ODT-fil?

En fil med filtillĂ€gget “.odt” Ă€r en OpenOffice-dokumentfil. Dessa dokument skapas vanligtvis med program som Apache OpenOffice Writer och LibreOffice Writer, ordbehandlare jĂ€mförbara med Microsoft Word och Google Docs. ODT-filer liknar filformat som skapats med Word, som DOCX och DOC. De innehĂ„ller formaterad text, bilder, lĂ€nkar och sidinformation som anvĂ€nds för att skapa och skriva ut dokument.

ODT-filer Àr en del av Open Document Format (ODF)-standarden, Àven kÀnd som OpenDocument. Andra ODF-filtillÀgg inkluderar OpenDocument Sheets (ODS) för kalkylblad och OpenDocument Presentations (ODP) för bildspel. Dessa filer Àr allmÀnt kompatibla med andra kontorssviter och Àr relativt lÀtta att konvertera fram och tillbaka till olika filtyper.

Hur man öppnar en ODT-fil

Det finns flera sÀtt att öppna en ODT-fil. Det bÀsta sÀttet att öppna en ODT-fil och behÄlla alla dess formatering Àr att anvÀnda kontorsprogram med inbyggd ODF-kompatibilitet. Dessa inkluderar Apache OpenOffice-sviten och offshoot LibreOffice-sviten, som Àr ganska lika program. Den största skillnaden Àr deras Àgande och utveckling; OpenOffice Àgs av Apache och har haft en historia av utvecklingshickor, medan LibreOffice Àr öppen kÀllkod och underhÄlls aktivt. Du kan lÀra dig om dessa tvÄ kontorsprogram i vÄr jÀmförelse.

Om du anvĂ€nder Microsoft Office kan du öppna ODT-filer med Microsoft Word. Även om du sannolikt inte kommer att fĂ„ fullstĂ€ndig kompatibilitet, kan du komma ganska nĂ€ra. Med lanseringen av Office 2021 uppgraderade Microsoft sviten, inklusive Word, med bĂ€ttre stöd för den senaste OpenDocument 1.3-standarden. FörbĂ€ttringar inkluderade bĂ€ttre stöd för sidnummer, sidhuvuden och sidfötter och innehĂ„llskontroll.

Du kan ocksÄ öppna OpenDocument-filer genom andra kontorssviter med varierande grad av kompatibilitet. Med Google Docs kan du öppna en ODT-fil som ett Google Docs-dokument och redigera den direkt. Google Dokument lÄter dig ocksÄ exportera dokument till ODT-filer. Du kan ocksÄ öppna ODT-filer med Corel WordPerfect. Om du anvÀnder en Mac kan du anvÀnda LibreOffices inbyggda Mac-program eller NeoOffice, en OpenOffice- och LibreOffice-avlÀggare speciellt utvecklad för macOS.

Om du vill öppna en ODT-fil pÄ en mobil enhet kan du kolla in Collabora Office, en LibreOffice-baserad kontorssvit tillgÀnglig pÄ iOS och Android. Detta kommer att sÀkerstÀlla högsta möjliga nivÄ av kompatibilitet. MÄnga dokumentvisare och kontorssviter finns tillgÀngliga pÄ App Store och Google Play Store, av vilka nÄgra kan öppna ODT-filer för allmÀnna visningsÀndamÄl.

RELATERAD: HÀr Àr vad som Àr nytt i Microsoft Office 2021 (och hur mycket det kostar)

Hur man konverterar en ODT-fil

Spara ett dokument som en ODT-fil i Word

Att konvertera ODT-filer Ă€r ganska enkelt. Om du har en ODT-fil öppen i Microsoft Word eller LibreOffice Writer Ă€r allt du behöver göra att vĂ€lja “Spara som” och spara den i önskat format. Du kan vĂ€lja alla vanliga ordbehandlingsfiltyper, till exempel DOCX, XML eller HTML.

Du kan ocksÄ konvertera en ODT-fil till ett molnbaserat Google-dokument genom att öppna den i Google Docs-sviten. UngefÀr som att importera en DOCX-fil, konverterar detta den omedelbart till en fil som kan redigeras via Google Docs. Du kan ocksÄ exportera den till Google Dokuments tillgÀngliga exportformat, som DOCX och PDF.

Du kan ocksÄ konvertera en ODT-fil till ett permanent filformat som PDF med vilken kontorssvit som helst. I Microsoft Office eller LibreOffice kan du spara en fil direkt som PDF eller anvÀnda en PDF-drivrutin som Microsoft Print-to-PDF eller Adobe Acrobat. Du kan anvÀnda utskriftsalternativ för att stÀlla in saker som sidstorlekar, ramar och sidval.

Hur man börjar anvÀnda OpenOffice-format

LaptopskÀrm som visar LibreOffice-logotypenmonticello/Shutterstock.com

OpenDocument-filformaten byggdes för att vara mycket kompatibla med OpenOffice-sviten. Om du vet att du kommer att arbeta med ODF-filer konstant bör du övervÀga att ladda ner Apache OpenOffice eller LibreOffice pÄ din dator. Dessa Àr bÄda gratisprogram med mycket av samma funktionalitet som Microsoft Office.

En sak som du alltid bör tÀnka pÄ innan du arbetar med filformat Àr interoperabilitet. Medan Microsoft Office kan öppna ODT-filer och OpenOffice Writer kan öppna DOCX-filer, kommer de inte att vara perfekta konverteringar. För att sÀkerstÀlla maximal kompatibilitet, samordna med ditt team och arbeta i samma filformat sÄ mycket som möjligt.

Behöver du veta hur man öppnar andra okÀnda filtyper? Kolla in vÄra guider om RTF-filer och XML-filer.

RELATERAD: Vad Àr en RTF-fil och hur öppnar jag en?

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK