Bil

Vad Àr en Micro Four Thirds-kamera?

förhandsgranskningsbild som visar mikro fyra tredjedelars logotyp

Vi pratar regelbundet om fullformats- och crop-sensorkameror hÀr pÄ How-To Geek, men det finns andra sensorformat ocksÄ. LÄt oss ta en snabb titt pÄ ett allt populÀrare alternativ: Micro Four Thirds.

En mindre sensor med ett annat bildförhÄllande

Micro Four Thirds-formatsensorn anvĂ€nds normalt i smĂ„, spegellösa, konsumentfokuserade kameror med utbytbara linser, tillverkade av Panasonic och Olympus – Ă€ven om du ocksĂ„ kan hitta den i vissa avancerade point-and-shoots. Den Ă€r mindre Ă€n sensorn som anvĂ€nds i nĂ€stan alla DSLR:er, Ă€ven om den Ă€r betydligt större Ă€n chipsen som finns i de flesta smartphones.

Micro Four Thirds har en 17,3 mm x 13 mm sensor. Den Àr en bra bit mindre Àn 36 mm x 24 mm fullformatssensor, och cirka 60 % av storleken pÄ den vanligaste APS-C-beskÀrningssensorn, 23,6 mm x 15,7 mm.

bild som visar relativa sensorstorlekarDe relativa sensorstorlekarna för de flesta smartphones (blÄ), Micro Four Thirds (grön), APS-C (gul) och fullbildskameror (röd).

Micro Four Thirds har en crop-faktor pÄ runt 2. Det betyder att ett 50mm-objektiv pÄ en Micro Four Thirds-kamera har samma synfÀlt som ett 100mm-objektiv pÄ en fullformatskamera. (Det Àr ungefÀr samma sak som ett 70 mm objektiv pÄ en APS-C-kamera, som har en skördefaktor pÄ 1,5.)

Micro Four Thirds-formatet har ocksÄ ett nÄgot annorlunda bildförhÄllande Àn de andra sensorformaten. Medan de anvÀnder bildförhÄllandet 3:2 har Micro Four Thirds ett bildförhÄllande pÄ 4:3 (dÀrav namnet). Om du skaffar en Micro Four Thirds-kamera kan du behöva beskÀra dina bilder oftare.

SynfÀltsjÀmförelse av ett 50 mm objektiv pÄ en fullbildskamera, APS-C och Micro Four Thirds-kameraSynfÀltsjÀmförelse av ett 50 mm objektiv pÄ en fullformatskamera, APS-C och Micro Four Thirds.

För- och nackdelar med Micro Four Thirds

Sensorstorlek pĂ„verkar mycket om en bild. Ju större sensorn Ă€r, desto bĂ€ttre presterar den i svagt ljus. Det Ă€r dĂ€rför smartphonekameror kan kĂ€mpa sĂ„ mycket pĂ„ natten. Det pĂ„verkar ocksĂ„ skĂ€rpedjupet. Med större sensorer Ă€r det lĂ€ttare att fĂ„ suddigare, mer bokeh-fyllda bakgrunder. Återigen, de mindre sensorerna Ă€r anledningen till att smartphones mĂ„ste “fejka det.”

Micro Four Thirds sitter i en intressant skÀrningspunkt mellan smartphones och större, dedikerade kameror. De större sensorerna kan göra det möjligt att ta bilder av högre kvalitet. Du fÄr dock inte samma prestanda i svagt ljus eller enkla portrÀttbilder som du gör med en fullformatskamera.

Skördefaktorn kan ocksÄ vara en fördel. Det gör att du kan fÄ mer inzoomade bilder med kortare och lÀttare teleobjektiv. Det Àr vÀldigt praktiskt om du gillar att fotografera sport eller vilda djur. En av de mest nedslÄende sakerna med DSLR:er Àr hur dyra lÄnga objektiv Àr.

Förutom sensorn Àr Micro Four Thirds-kameror frÄn Olympus och Panasonic normalt prisvÀrda, lÀtta att bÀra och bra pÄ att filma. Om du letar efter en spegellös kamera som faktiskt Àr liten nog att ta med sig Àr de vÀrda att övervÀga.

RELATERAD: Varför Àr inte spegellösa kameror mindre?

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK