Bil

Vad Àr en codec?

Man tar pÄ sig hörlurar med flerfÀrgade ljudvÄgor i bakgrundenShutterstock.com/Rawpixel.com

Termen “codec” dyker upp mycket nĂ€r man diskuterar ljud- och videoformat, sĂ„vĂ€l som komprimeringstekniker som anvĂ€nds för att göra filer mindre. Men vad Ă€r egentligen en codec, och var kommer termen ifrĂ„n?

Codecs anvÀnds för att lagra och strömma data

Ordet codec kommer frĂ„n termerna “coder” och “decoder” som grovt beskriver en codecs jobb i termer av dataöverföring och lagring. Medan moderna codecs Ă€r mjukvarubaserade, var hĂ„rdvarucodecs tidigare vanligare, sĂ€rskilt nĂ€r analoga format först började digitaliseras.

“Codec” Ă€r en term som anvĂ€nds för att beskriva programvara som kan koda och avkoda data. Som ett exempel anvĂ€nds en MP3-codec för att skapa MP3-filer frĂ„n ljuddata. För att spela upp MP3-filen pĂ„ en dator eller separat enhet behöver du en codec som kan avkoda formatet.

I huvudsak anvÀnds en codec för att koda data i ett format som kan överföras eller lagras och senare visas med en motsvarig avkodare.

Medan termen codec Àr en portmanteau av orden kodare och avkodare, kan samma programvara inte nödvÀndigtvis alltid utföra bÄda uppgifterna. Vissa kodare Àr premiumprogramvara, med nÄgra anmÀrkningsvÀrda exempel Àr den ursprungliga LAME MP3-kodaren och DivX-videokodaren.

I videovÀrlden Àr H.264 (AVC) och H.265 (HEVC) tvÄ av de vanligaste codecs som anvÀnds pÄ webben. Medan H.264 designades med programvaruavkodning i Ätanke, förlitar sig H.265-codec pÄ enheter som stöder hÄrdvaruacceleration för att avkoda videosignalen, vilket möjliggör bÀttre kvalitet och lÀgre krav pÄ utrymme eller bandbredd.

Codecs Àr avgörande för mediakomprimering

Den röda trÄden bland alla codec som nÀmnts i den hÀr artikeln hittills Àr att de anvÀnds för ett syfte: att komprimera data. Datakomprimering anvÀnds i allt frÄn att dela video och ljud över internet till att bÀra en trÄdlös ljudsignal frÄn en smartphone till ett par Bluetooth-hörlurar.

NÀr data kodas i ett visst format för att spara utrymme, krÀvs en motsvarig avkodare för att visa dessa data i andra Ànden. Vissa codecs som MP3-formatet Àr förlorade, vilket innebÀr att vissa data kasseras i komprimeringsformatet. Andra, som FLAC, Àr förlustfria vilket innebÀr att ingen kvalitetsförlust kan urskiljas nÀr data vÀl har dekomprimerats igen pÄ andra sidan.

Codecs anvÀnds ocksÄ för krypteringsÀndamÄl, som ett sÀtt att göra data tillgÀnglig endast för enheter som har rÀtt avkodare.

RELATERAD: Vad Àr förlustfritt ljud?

Codecs Àr inte den smÀrta de brukade vara

Förr i tiden skulle du förmodligen fÄnga dig sjÀlv med att installera codec-paket för att spela upp vissa typer av video eller ljud som laddats ner frÄn webben. Allt eftersom tiden gÄr kan fler och fler enheter göra allt.

Moderna datorer, smartphones och tv-apparater Àr alla utrustade med hÄrdvaruavkodare som kan hantera format som H.265 med lite besvÀr. Om du har problem med att fÄ en video att spela upp pÄ en Àldre enhet, försök att konvertera videon till H.264 med en gratis videokonverterare.

RELATERAD: Hur man installerar gratis HEVC-kodekar pÄ Windows 10 (för H.265-video)

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK