Bil

Vad är en Apple ProMotion Display?

Apple Event 14 september 2021 med "ProMotion" på skärmen

Apple har satt “ProMotion”-sk√§rmar p√• olika enheter i n√•gra √•r nu. Etiketten √§r en marknadsf√∂ringsterm f√∂r teknik som inte √§r unik f√∂r Apples h√•rdvara, men den ger √§nd√• n√•gra p√•tagliga f√∂rdelar j√§mf√∂rt med mindre sk√§rmar.

ProMotion visar Uppdatera vid 120 Hz

För att en skärm ska bära ProMotion-etiketten måste den ha en maximal uppdateringshastighet på 120Hz. En bildskärms uppdateringsfrekvens hänvisar till hur många gånger skärmen uppdateras på en enda sekund. De flesta skärmar, inklusive standard icke-ProMotion iPhones och iPads, använder en 60Hz-skärm.

ProMotion-skärmar är också adaptiva, vilket innebär att de kan ändra sina uppdateringsfrekvenser för att passa vad du än gör. När du spelar ett spel kan du använda den fulla uppdateringsfrekvensen på 120Hz för smidigt spel, men om du bara stirrar på en statisk skärm kan surfplattan eller smartphonen minska uppdateringsfrekvensen för att passa.

√Ąpple

Det är därför som ProMotion-skärmen på iPhone 13-familjen annonseras med en räckvidd på 10Hz till 120Hz. Med sin lägsta uppdateringsfrekvens kommer iPhone 13 att uppdatera sin skärm bara 10 gånger varje sekund.

Fördelar med en ProMotion Display

Den uppenbara fördelen med en högre uppdateringsfrekvens är mjukare rörelser på skärmen, oavsett om du bara rullar genom sociala medier, surfar på webben eller spelar ett spel. När du fördubblar uppdateringsfrekvensen fördubblar du i praktiken mängden feedback som dina tryck och svep genererar.

Detta leder till en trevligare användarupplevelse där att utföra olika uppgifter känns mer flytande och lyhörd. Inom spel kan det till och med ge dig ett försprång, eftersom du har dubbelt så hög teoretisk bildeffekt jämfört med en 60Hz-skärm. Detta är bara fallet om surfplattan eller smartphonen har en tillräckligt kraftfull GPU för att matcha den högre uppdateringsfrekvensen.

Att rita med en Apple Pencil gynnas också av en högre uppdateringsfrekvens, eftersom det finns en lägre latens (bara 20 ms på de senaste modellerna) innan det digitala bläcket visas på skärmen. Detta leder till en skriv- och ritupplevelse som känns mer naturlig.

√Ąpple

Eftersom displayen anpassar uppdateringsfrekvensen beroende p√• vad du g√∂r kan ProMotion-enheter spara batteritid genom att undvika on√∂diga uppdateringar. Till exempel kommer iPhone att s√§nka uppdateringsfrekvensen medan du tittar p√• ett statiskt foto och sedan dynamiskt f√∂ra tillbaka det till “j√§mna” niv√•er n√§r du sveper till n√§sta.

Detta liknar tekniken med variabel uppdateringsfrekvens som nu är vanlig på de flesta spelmonitorer och de senaste konsolerna. Den stora skillnaden är att spelare använder den här tekniken för att eliminera skärmsönderrivning snarare än för att spara batteritid.

Tillgänglig i iPhone Pro och iPad Pro (för nu)

Från och med mitten av 2022 kan du hitta ProMotion-skärmar i båda modellerna av iPad Pro och iPhone 13 Pro (som du kan begränsa till 60Hz). Den vanliga iPhone 13 har ingen ProMotion-skärm.

På Mac-sidan har Apple lagt till ProMotion till 14-tums och 16-tums MacBooks med sina M1 Pro och M1 Max-chips. Andra MacBook-datorer och stationära Mac-datorer har ännu inte ProMotion-skärmar.

Det är tydligt att Apple älskar varumärkesfunktioner som skärmar med högre uppdateringsfrekvens med sin egen terminologi, vilket var fallet med AirPods och Adaptive EQ.

Botón volver arriba

Annonsblockerare upptäckt

Du måste ta bort AD BLOCKER för att fortsätta använda vår webbplats TACK