Bil

Vad Àr eARC?

Ett underhÄllningsrum med högtalare och en vÀggmonterad TV.Brödmaskin/Shutterstock.com

Om du nyligen har testat att koppla in en HDMI-kabel i din nya TV, soundbar eller AV-receiver (AVR) kan du ha stött pÄ en relativt ny förkortning som heter eARC. HÀr Àr vad det betyder och varför det Àr viktigt.

NĂ€sta generation av ARC

eARC eller Enhanced Audio Return Channel Àr en uppgraderad version av ARC (Audio Return Channel). Den introducerades 2017 som en del av HDMI 2.1-specifikationen.

eARC bygger pÄ ARC. ARC förenklade TV:ns och hemmabioinstallationen avsevÀrt genom att göra det möjligt för en TV att skicka ljud till en soundbar eller AVR över en enda HDMI-kabel. I den ursprungliga HDMI-standarden kunde din TV bara ta emot ljud och video via HDMI och inte skicka tillbaka ljud. För att skicka ljud skulle du behöva en TOSLink eller koaxialkabel.

Liksom ARC lÄter eARC ocksÄ din TV skicka ljud som genereras av inbyggda streamingappar, kabel, satellit och andra kÀllenheter (till exempel en spelkonsol eller en Blu-Ray-spelare) till din soundbar eller AVR med en enda HDMI-kabel . Emellertid stöder eARC mycket större bandbredd och hastighet Àn ARC, vilket möjliggör överföring av högkvalitativt, okomprimerat ljud, vilket inte Àr möjligt med ARC.

Hur skiljer sig eARC frÄn ARC?

eARC kan bÀra upp till 32-kanals ljud, inklusive Ätta kanaler med 192 kHz, 24-bitars okomprimerat ljud, tack vare dess bandbredd pÄ 37 Mb/sekund. Den stöder Àven formaten DTS-HD Master Audio, DTS:X, Dolby TrueHD och Dolby Atmos. Som jÀmförelse stöder ARC bara upp till sex-kanals komprimerat ljud och har en maximal bandbredd pÄ 1 Mb/sekund.

Dessutom innehÄller eARC en egen datakanal som anvÀnds för att lÄta TV:n upptÀcka kompatibla eARC-ljudenheter. Den anvÀnds ocksÄ av ljudenheten för att förmedla ljudformat som stöds och för att TV:n ska skicka lÀppsynkkorrigeringsdata till ljudenheten.

Behöver du eARC?

För att vara rÀttvis behöver de flesta mÀnniskor inte eARC eller ens ARC. Om du anvÀnder din TV:s inbyggda högtalare och inte har nÄgon extern soundbar eller högtalarinstallation behöver du inte eARC. Men om du inte Àr nöjd med din TV:s högtalare och planerar att skaffa en soundbar Àr det en bra idé att skaffa en eARC-kompatibel enhet. Men se till att din TV ocksÄ stöder eARC innan du skaffar en eARC-kompatibel soundbar eller AVR.

Vad skulle du vilja ha eARC?

eARC-port pÄ en LG TVLG

Precis som ARC behöver du tvÄ enheter med eARC-kompatibla HDMI-portar för att anvÀnda funktionen. Medan TV-apparater med HDMI 2.1-portar i stort sett garanterat har eARC-stöd, har flera tillverkare lagt till eARC-stöd pÄ sina enheter med HDMI 2.0 ocksÄ.

Du kan kontrollera HDMI-kontakterna pÄ baksidan av din enhet, och en eARC-kompatibel enhet kommer vanligtvis att ha eARC nÀmnt bredvid en kontakt. Enhetens specifikationer och manual innehÄller ocksÄ information om eARC-stöd.

eARC Àr fortfarande begrÀnsat till premium- och avancerade enheter och Àr Ànnu inte allmÀnt tillgÀngligt i massmarknads- och budgetsegment. Men nÀstan alla stora TV-, soundbar- och AVR-tillverkare har Ätminstone ett fÄtal enheter i sin portfölj med eARC. Detta antal kommer att fortsÀtta att öka under de kommande Ären.

Om du har en eARC-enhet och en ARC-enhet kommer du inte att dra nytta av fördelarna med eARC. Men om din enhet stöder bÄde eARC och ARC kan du anvÀnda ARC-funktionalitet. eARC i sig Àr inte bakÄtkompatibelt med ARC, men HDMI Forum ber tillverkarna att erbjuda ARC som ett reservalternativ.

Förutom eARC-kompatibla enheter behöver du Ă€ven en höghastighets-HDMI-kabel med Ethernet eller en ultrahöghastighets-HDMI-kabel för att anvĂ€nda funktionen. Men om du planerar att anvĂ€nda andra HDMI 2.1-funktioner pĂ„ samma HDMI-kabel, kommer Ultra High-Speed ​​HDMI-kabeln att vara mest vettig. Andra HDMI-kablar kommer att kĂ€mpa eller helt enkelt inte stödja ytterligare HDMI 2.1-funktioner pĂ„ grund av deras begrĂ€nsade bandbredd.

Stöder eARC

Dessutom, beroende pÄ din TV, kan du ocksÄ behöva aktivera eARC-funktionalitet genom att gÄ till instÀllningarna. Du hittar vanligtvis alternativet eARC eller ARC i instÀllningarna för ljud eller ljud ut.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK