Bil

Vad Àr Dolby Vision IQ?

Dolby Vision IQ pÄ Hisense U8G internationell modellHisense

Dolby Vision IQ Àr en av de nyaste teknologierna i vÀrlden av innehÄll med högt dynamiskt omfÄng, och den syftar till att göra din HDR-upplevelse Ànnu bÀttre. SÄ hÀr fungerar det och varför det Àr viktigt.

Optimera HDR för ditt rums belysning

LjusförhÄllandena i ett rum kan avsevÀrt pÄverka din upplevelse av HDR-innehÄll. Om du till exempel tittar pÄ en mörk scen i ett starkt upplyst rum kan du missa nÄgra mörkare detaljer. Och en filmskapare eller en skapare av tv-program kan göra lite Ät det utan att kompromissa med sin vision.

Dolby har förstĂ„tt detta problem sedan lanseringen av Dolby Vision, som Ă€r företagets egenutvecklade HDR-format. Det Ă€r dĂ€rför du hittar tvĂ„ lĂ€gen – Dolby Vision Cinema och Dolby Vision Cinema Home – pĂ„ din TV. Medan Cinema-lĂ€get behĂ„ller skaparens kreativa avsikt, Ă€r Cinema Home-lĂ€get nĂ„got ljusare för att kompensera för det artificiella och naturliga ljuset som finns i hemmen. Men dessa lĂ€gen löser inte helt problemet, och Cinema Home avviker frĂ„n skaparens vision.

SÄ Dolby har försökt ta itu med problemet genom att ta med Dolby Vision IQ. Det Àr en uppdatering av Dolby Vision HDR-formatet som kommer kodat med metadata för att optimera varje bildruta av HDR-innehÄll för din TV:s kapacitet.

Spela filmen

Dolby Vision IQ anvÀnder kodad metadata och information frÄn en ljussensor som finns i din TV för att dynamiskt justera HDR-bilden sÄ att den passar omgivande ljus och innehÄllsgenren samtidigt som skaparens kreativa avsikt bibehÄlls. SÄ oavsett om du tittar pÄ TV i ett mörkt rum eller ett rum med massor av ljus, kommer din TV automatiskt att justera HDR-bildkvaliteten för att sÀkerstÀlla att du inte missar nÄgra detaljer.

Vilka TV-apparater har Dolby Vision IQ?

Dolby Vision IQs tillgÀnglighet pÄ tv-apparater har gradvis utökats sedan introduktionen i början av 2020. FrÄn och med slutet av 2021 kan du hitta den i utvalda premium-tv-apparater frÄn LG, Hisense, Panasonic och TCL.

Vissa tillverkare som Sony anvÀnder Dolby Vision i sina TV-apparater men har Ànnu inte hoppat pÄ Dolby Vision IQ-tÄget. Flera Sony TV-apparater kommer dock med företagets egen funktion som anvÀnder sensorns ingÄng för omgivande ljus för att justera TV:ns ljusstyrka och fÀrgtemperatur. Dessutom fungerar den med bÄde SDR och HDR.

Andra som Samsung anvÀnder nÄgot som kallas HDR10+ Adaptive i sina TV-apparater. HDR10+ Adaptive fungerar pÄ samma sÀtt som Dolby Vision IQ och justerar HDR10+-innehÄllet efter omgivande ljus med hjÀlp av inbÀddad metadata.

Om din befintliga TV stöder Dolby Vision HDR och du undrar om den kan fÄ Dolby Vision IQ genom en mjukvaruuppdatering, har du ingen tur. Med tanke pÄ ljussensorkravet i TV:n för Dolby Vision IQ Àr det osannolikt att funktionen nÄr Àldre TV-modeller. Till och med de tillverkare som sÀljer TV-apparater med sensorer för omgivande ljus har inte gjort nÄgra tillkÀnnagivanden om att föra Dolby Vision IQ-uppdateringen till sin befintliga lineup förrÀn nu.

Hur man upplever Dolby Vision IQ

LG C1LG

För att uppleva Dolby Vision IQ behöver du tvĂ„ saker – en Dolby Vision IQ-kompatibel TV och allt Dolby Vision-innehĂ„ll. Eftersom Dolby Vision IQ inte Ă€r ett nytt HDR-format behöver det inte innehĂ„ll vara speciellt utformat för det, och allt Dolby Vision-innehĂ„ll kan dra nytta av funktionen pĂ„ din TV.

NÀr du spelar upp Dolby Vision-innehÄll pÄ din TV kommer det vanligtvis automatiskt att aktivera Dolby Vision IQ-förbÀttringar. Om du behöver aktivera funktionen kommer processen att vara annorlunda pÄ olika TV-apparater. Till exempel, för att uppleva Dolby Vision IQ pÄ en LG TV, mÄste bildlÀget vara Dolby Vision Cinema Home med alternativet AI Brightness Control aktiverat.

Dolby Vision-innehÄll blir mer tillgÀngligt. Du kan hitta den pÄ streamingtjÀnster som Netflix, Apple TV+, Disney+ och Amazon Prime Video, samt stÀllen att köpa eller hyra filmer som iTunes och Google Play Movies & TV. Dessutom har Dolby Vision tagit sig in i spel, och Xbox Series S och Series X stöder HDR-formatet.

RELATERAD: Vad Àr Dolby Vision för spel?

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK