Bil

Vad Àr Display Stream Compression, och varför spelar det nÄgon roll?

DisplayPort-kabel och HDMI-kabel pÄ ett tangentbordIsham Ismail/Shutterstock.com

Vissa skĂ€rmar Ă€r beroende av en teknik som kallas Display Stream Compression (DSC) för att visa stora upplösningar vid höga bildhastigheter. Även om funktionen vanligtvis förknippas med DisplayPort-standarden, kan HDMI-enheter ocksĂ„ utnyttja den.

SÄ vad Àr DSC, och hur skiljer det sig frÄn andra typer av komprimering?

Displayströmkomprimering Àr förlustfri

Komprimering Àr handlingen att klÀmma ihop data sÄ att den tar mindre plats. NÀr det gÀller DSC Àr denna komprimering nödvÀndig eftersom skÀrmstandarder som DisplayPort 1.4 och HDMI 2.1 Àr begrÀnsade till 32,4 Gbps respektive 48 Gbps.

Till skillnad frÄn förlustkomprimering som anvÀnds i JPEG-bilder eller MP3-ljudfiler, Àr DSC visuellt förlustfri vilket innebÀr att du inte mÀrker det nÀr det anvÀnds. Genom att anvÀnda DSC kan du nÄ högre upplösningar och snabbare uppdateringsfrekvenser pÄ skÀrmar som stöds, och vissa skÀrmar krÀver det för att nÄ toppprestanda.

En kraftfull stationÀr PC-installation i blÄtt och neonljusGorodenkoff/Shutterstock.com

En annan anvÀndning för DSC Àr att göra det möjligt för flera bildskÀrmar att köras med höga upplösningar och bildhastigheter genom att anvÀnda hubbar.

AnvÀnder DSC med DisplayPort och HDMI

DSC anvÀnds i bÄde DisplayPort 1.4- och HDMI 2.1-standarderna. DisplayPort 1.4 kan bara stödja 4K-upplösning i HDR vid 60Hz i full 10-bitars fÀrg, men med DSC ökas detta till 4K 120Hz (HDR) eller 8K vid 60Hz.

HDMI 2.1 gÄr Ànnu lÀngre, med stöd för 8K 60Hz i full 12-bitars fÀrg (eller 4K HDR vid 120Hz i full 12-bitars). LÀgg till DSC till mixen för att aktivera upp till 10K 120Hz i 12-bitars fÀrg, vilket krÀver nÀstan tredubbla (120,29 Gbps) bandbredden som HDMI 2.1 ger (48 Gbps).

NĂ€rbild av DisplayPort- och HDMI-kontakterjverdut/Shutterstock.com

DSC Ă€r nĂ„got som “bara ska fungera” förutsatt att du har rĂ€tt hĂ„rdvara för jobbet. För anvĂ€ndning med DisplayPort behöver du en DisplayPort 1.4-kabel, kĂ€llenhet och kompatibel bildskĂ€rm, medan HDMI-anslutningar krĂ€ver en HDMI 2.1-kompatibel kabel och stöd pĂ„ bĂ„de kĂ€llan och skĂ€rmen.

De första HDMI 2.1-kÀllenheterna kom pÄ marknaden 2020 med ankomsten av Xbox Series X, PlayStation 5 och NVIDIAs 30-series grafikkort. DisplayPort 2.0 förbÀttras ytterligare jÀmfört med 1.4 och tar den maximala bandbredden frÄn 32,4 Gbps till 77,37 Gbps, mer Àn fördubblar bandbredden och möjliggör inbyggt, okomprimerat 4K HDR vid 120Hz-stöd.

Kommer till en USB-port nÀra dig

USB 4.0-standarden stöder DisplayPort Alt Mode 2.0 för att möjliggöra upp till 16K upplösningar pÄ en enda skÀrm tack vare DSC. DisplayPort 1.4 kan redan anvÀndas över USB-C för att aktivera upp till 8K vid 60Hz, men 2.0-enheter kommer att se en enorm ökning av bandbreddskapaciteten.

LÀs mer om hur USB 4.0 kommer att cementera USB-C-kontakten ytterligare som den nya standardanslutningen för laddning, överföring av data och till och med körning av en skÀrm.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK