Bil

Vad Ă€r “berĂ€ttelser” och varför har alla sociala nĂ€tverk dem?

NÀstan alla Àr medlemmar i minst ett socialt nÀtverk nuförtiden. Oavsett om det Àr Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat eller till och med Google, finns det en sak som Àr utbredd i dem alla: BerÀttelser. Varför hÀnde det hÀr?

Sociala nĂ€tverk har vanligtvis sina egna unika syften. Facebook Ă€r bra för att hĂ„lla kontakten med familj och vĂ€nner, Twitter Ă€r bra för att dela korta tankar och Instagram Ă€r utmĂ€rkt för att lĂ€gga upp bilder. Trots deras skillnader har alla dessa plattformar “Stories” som i slutĂ€ndan fungerar pĂ„ samma sĂ€tt.

Vad Àr berÀttelser?

Snapchat-berÀttelserRaden Snapchat Stories

Det första sociala nĂ€tverket som introducerade “Stories” var Snapchat 2013. Funktionen gjorde det möjligt för anvĂ€ndare att ladda upp korta videor och foton till en rullande sammanstĂ€llning. Efter 24 timmar skulle uppladdningen försvinna.

Detta var en stor förĂ€ndring för Snapchat, som fram till dess handlade om att skicka “Snaps” som skulle försvinna direkt efter att ha setts. BerĂ€ttelserna var ocksĂ„ synliga för alla dina vĂ€nner och behövde inte skickas specifikt till individer eller grupper.

Tanken var att skapa en mer lĂ„ngvarig “BerĂ€ttelse” om din dag. Varje dag kunde du skapa en ny berĂ€ttelse, och dina vĂ€nner kunde enkelt komma in och kolla in vad du höll pĂ„ med nĂ€r som helst i det 24-timmarsfönstret.

RELATERAD: Vad Àr Snapchat?

Instagram var den första konkurrenten som introducerade sin egen version av Stories. Under 2016 lanserade det sociala nĂ€tverket sin kreativt namngivna “Stories”-funktion. Instagrams implementering fungerade ungefĂ€r som Snapchats, och den blev omedelbart populĂ€r.

Facebook (som Ă€ger Instagram) slĂ€ppte sin egen Stories-funktion ett Ă„r senare. WhatsApp (Ă€ven Ă€gt av Facebook) introducerade en liknande funktion som heter “Status” samma Ă„r. Twitter lanserade “Fleets”, sin egen version av Stories, 2020.

RELATERAD: Hur man skickar försvinnande tweets med hjÀlp av flottor pÄ Twitter

Varför finns berÀttelser överallt?

twitter flottorTwitter Fleets rad

Vi har faststÀllt vad berÀttelser Àr, men varför har de till synes infekterat alla sociala nÀtverk pÄ planeten? Naturligtvis finns det inget konkret svar pÄ den frÄgan, men vi kan göra nÄgra sÀkra antaganden.

Först och frĂ€mst Ă€r berĂ€ttelser populĂ€ra. NĂ€r Snapchat debuterade Stories blev det snabbt den mest anvĂ€nda funktionen i appen. BerĂ€ttelser gör det superenkelt att dela vad du gör med andra. Det Ă€r ett lĂ„gteknologiskt sĂ€tt att skapa en löpande “vlogg”.

Innan Stories var Snapchat ett uppgiftsbaserat socialt nÀtverk. Det betyder att folk bara skulle öppna appen för att vidta en specifik ÄtgÀrd, som att kontrollera en avisering eller skicka ett meddelande. Stories förvandlade det till en app som folk ville kontrollera passivt under hela dagen.

Sociala nÀtverk som Instagram och Facebook hade redan det. Folk lÀgger upp saker hela tiden, sÄ du kÀnner dig tvungen att öppna apparna och leta efter innehÄll flera gÄnger om dagen. Du vill inte missa nÄgot. BerÀttelser tar det till en annan nivÄ.

Den tillfÀlliga aspekten av Stories driver mÀnniskor att anvÀnda sociala nÀtverk Ànnu mer. Om du bara missar en dag kan du missa ett gÀng berÀttelser som aldrig kan ses igen. Den dÀr FOMO-kÀnslan (Fear of Missing Out) Àr stark, och sociala nÀtverk anvÀnder den för att fÄ dig att komma tillbaka varje dag.

Förlovning Àr kung

I slutÀndan handlar det om engagemang. NÀr Snapchat introducerade Stories hade det inte ens ett sÀtt att tjÀna pengar pÄ sin tjÀnst Àn. De skapade ett av de bÀsta engagemangsverktygen som sociala medier nÄgonsin har sett.

Sociala nÀtverk tjÀnar pengar pÄ annonser och de behöver dig för att se annonserna. BerÀttelser Àr bara det senaste verktyget för att skapa engagemang och hÄlla dig kvar i appen. Det Àr det perfekta receptet för att se till att du kommer tillbaka ofta.

Naturligtvis kan Stories ocksÄ vara riktigt roliga att anvÀnda och se. Du kan fÄ en bra kÀnsla för vad nÄgon gör den dagen, och det Àr ett enkelt sÀtt att dela med dig av dina egna satsningar ocksÄ. BerÀttelser kan vara vad du Àn gör dem till. Det gör du inte ha att anvÀnda dem för att njuta av sociala medier.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK