Gardets

Utgör TikTok dataspionageproblem för USA? Svaret Àr komplicerat

Kredit: Ruby Wallau/Northeastern University

Medan den kinesiskĂ€gda sociala medieplattformen TikTok har haft en hastig ökning i popularitet sedan den slĂ€pptes 2016, har appens tillvĂ€xt stĂ€llt till integritetsproblem nĂ€r det kommer till insamling av anvĂ€ndarinformation, vilket lyfter fram vad en nyligen publicerad New York Times op-ed mĂ€rkt ett “dataspionageproblem”.

RÀdslan kring sÄ kallat dataspionage Àr att appar för sociala medier samlar in anvÀndarnas data i stora mÀngder, som kan anvÀndas av motstridiga regeringar i skadliga syften. TikTok Àgs av det kinesiska företaget ByteDance, och vissa cybersÀkerhetsexperter varnar för att det auktoritÀra landet, som redan övervakar sina egna medborgare genom olika framvÀxande teknologier, skulle kunna anvÀnda plattformen för att samla in och utnyttja konsumenternas information.

“TikTok har den hĂ€r unika positionen genom att det Ă€r vĂ€ldigt populĂ€rt och blir mer populĂ€rt, men det har den hĂ€r konstiga Ă€garstrukturen”, sĂ€ger professorn i Northeastern datavetenskap Christo Wilson, en av grundarna av universitetets Cybersecurity and Privacy Institute. “Allt du ser pĂ„ den plattformen eller interagerar med eller genererar, de ser det. Liksom mĂ„nga mobilappar har den en mĂ€ngd olika, kĂ€nslig information som den samlar in, och som skickas till Kina.”

Förra Äret beordrade president Joe Biden den federala regeringen att granska sÀkerhetsproblem frÄn TikTok och relaterade appar, rapporterade Reuters. Och förra mÄnaden antog senaten ett lagförslag om att förbjuda federala anstÀllda frÄn att komma Ät appen pÄ statliga mobila enheter, medan den amerikanska armén och marinen har utfÀrdat liknande förbud.

En stor frÄga har uppstÄtt i ljuset av dessa cybersÀkerhetsproblem, konstaterar Dr Meryl Alper, professor i kommunikationsstudier vid Northeastern: Hur mycket av en relation har ByteDance med TikTok? Svaret pÄ denna förfrÄgan kan avgöra hur stort inflytande det kinesiska kommunistpartiet har pÄ appens verksamhet i USA

“Det Ă€r verkligen oklart vilken roll den kinesiska regeringen har nĂ€r det gĂ€ller vem som rapporterar till vem och hur oberoende Ă€r TikTok frĂ„n resten av ByteDance”, sĂ€ger Alper, som forskar om de sociala och kulturella konsekvenserna av kommunikationsteknik. – Det Ă€r nĂ„got som Ă€r vĂ€ldigt oklart.

Det finns fĂ„ bevis, konstaterar hon, att den kinesiska regeringen har pĂ„verkat innehĂ„ll som Ă€r tillgĂ€ngligt pĂ„ TikTok i USA. Men Kina har – genom sin version av appen, Douyin – censurerat information om inhemska frĂ„gor som Ă€r kĂ€nsliga för det kinesiska kommunistpartiet, som tibetanska sjĂ€lvstĂ€ndighet och internering av hundratusentals uigurer, den övervĂ€gande muslimska etniska gruppen i landet.

En annan tillbakagÄng till oro kring datainsamling av TikTok i USA Àr det faktum att andra appar har samlat in och sÄlt konsumenternas information i flera Är, pÄpekar Wilson.

“Det finns mĂ„nga andra appar som samlar in mer eller liknande information, och de sĂ€ljer det relativt billigt”, sĂ€ger han. “Jag tror inte att TikTok eller Kina Ă€r unika i det avseendet. Vi har mycket svaga lagar om datasekretess i USA. Det Ă€r bara denna data fri-för-alla pĂ„ gĂ„ng.”

En del av det som har drivit pĂ„ dataintegritetsproblemen kring TikTok i USA Ă€r vad Alper beskriver som “personlig politik” som överförts frĂ„n tidigare president Donald Trumps tid i Ă€mbetet. Det Ă€r ingen hemlighet, konstaterar hon, att Bidens order förra Ă„ret kom i hĂ€larna pĂ„ Trump-administrationens kontradiktoriska relation med TikTok, som delvis baserades pĂ„ uppfattningen att appen underblĂ„ste ungdomsaktivism som var kritisk mot den tidigare presidenten.

“Det finns ett arv hĂ€r som bottnar i, ja, giltiga farhĂ„gor om nationell sĂ€kerhet, men det hela Ă€r fĂ€rgat av personlig politik som liksom landat i Biden-administrationen,” sĂ€ger Alper.

Alper pÄpekar att cybersÀkerhetsproblem har dykt upp inte bara hos TikTok, utan Àven hos inhemska sociala mediejÀttar. Facebook, till exempel, manipulerades av ryska agenter inför valet 2016 för att skapa osÀmja bland amerikaner, konstaterar hon.

“Medan hotet frĂ„n TikTok mot USA:s nationella sĂ€kerhet förblir teoretiskt, Ă€r hotet frĂ„n Twitter och Facebook vĂ€ldokumenterat, sĂ€rskilt nĂ€r det gĂ€ller inhemsk terror”, sĂ€ger hon.

Dessa faror, bÄde potentiella och realiserade, har lett till en större debatt om hur information bör röra sig globalt, enligt John P. Wihbey, nordöstra professor i media, innovation och teknik, vars forskning delvis fokuserar pÄ policyfrÄgor relaterade till sociala medieplattformar .

“Det finns en mycket bred omprövning av hur dataflöden gĂ„r över grĂ€nserna, idĂ©n om datasuverĂ€nitet och förmĂ„gan att kontrollera vad som finns inom ens nationella grĂ€nser. Det Ă€r ett stort politiskt samtal”, förklarar Wihbey.

Enligt Wihbey pÄgÄr en annan diskussion samtidigt i amerikansk regering, akademi och industri: ett strategiskt samtal fokuserat pÄ Kina. Under de senaste tvÄ decennierna har nationen blivit mer av en motstÄndare till USA, och pÄ senare tid har den utvecklat nÀsta generation av artificiell intelligensprogramvara och övervakning.

“Vi brukade prata om att frĂ€mja partnerskap med Peking. Nu pratar vi om Kina som en konkurrent, sĂ€rskilt i vĂ€rlden av teknologi och AI, sĂ€ger Wihbey. “En del av dessa farhĂ„gor kan vara överdrivna, men det hĂ€r Ă€r en ny era av konkurrens mellan dessa tvĂ„ lĂ€nder.”

Vilka specifika faror informationsutnyttjande kan leda till Ă€r en “knepig frĂ„ga”, eftersom det Ă€r en frĂ„ga om vilken typ av data som finns tillgĂ€nglig, förklarar Wihbey. Vilken typ av information som samlas in kan avgöra det resulterande hotet, konstaterar han.

“Med företag finns det frĂ„gor om strategisk konkurrens inblandade dĂ€r,” sĂ€ger Wihbey. “Skulle datainsamling tillĂ„ta dig nĂ„gon form av hacknings- eller spionagefördel? Eventuellt. Detta kan potentiellt leda till förlust av immateriell egendom eller tillgĂ„ng till regeringstjĂ€nstemĂ€n.”

Dessa potentiella faror visar pÄ ett behov av bÀttre skydd för anvÀndarnas integritet, eftersom regleringar som skyddar mÀnniskors personuppgifter frÄn teknikföretag i hög grad saknas, pÄpekar Alper, Wilson och Wihbey alla.

“VĂ„ra större plattformar behöver större förtroendeansvar som Ă€r inskrivet i lag,” sĂ€ger Wihbey. “Vi behöver mer skydd för anvĂ€ndardata och hur den övervakas och samlas in.”

“Vi kan inte lita pĂ„ att företag sjĂ€lvreglerar sig sjĂ€lva”, tillĂ€gger Alper. “Det har bokstavligen inte fungerat för nĂ„gon bransch.”


Den amerikanska senaten röstar för att förbjuda TikTok pÄ statliga telefoner


TillhandahÄlls av Northeastern University

Citat: Utgör TikTok dataspionageproblem för USA? Svaret Àr komplicerat (2022, 15 juni) hÀmtat 15 juni 2022 frÄn https://techxplore.com/news/2022-06-tiktok-pose-espionage-complicated.html

Detta dokument Àr föremÄl för upphovsrÀtt. Bortsett frÄn all rÀttvis handel i syfte att privata studier eller forskning, fÄr ingen del reproduceras utan skriftligt tillstÄnd. InnehÄllet tillhandahÄlls endast i informationssyfte.

HĂ„ll kontakten med oss ​​pĂ„ sociala medieplattformar för omedelbar uppdatering klicka hĂ€r för att gĂ„ med i vĂ„r Twitter och Facebook

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK