Gardets

Ultrasnabba leveransföretag stÄr inför post-pandemisk baksmÀlla

av Joseph Boyle och Corentin Dautreppe med Glenn Chapman i San Francisco, Thomas Urbain i New York och Cat Barton i Seoul

Det tyska leveransföretaget Gorillas har sagt upp 300 anstÀllda.

Prathamesh Jathar Àr en av mÄnga ljust klÀdda ryttare som glider genom Berlins gator och lÀmnar matvaror bara nÄgra minuter efter att bestÀllningarna kommit in.

Den 25-Ă„rige masterstudenten frĂ„n Mumbai kan vara ett affischbarn för mĂ„ngmiljarddollarsektorn för “snabbhandel”, men istĂ€llet symboliserar han sjukdomskĂ€nslan.

“ArbetsförhĂ„llandena Ă€r fruktansvĂ€rda”, sa han och klagade över att hans arbetsgivare, turkiska nystartade Getir, misslyckas med att tillhandahĂ„lla sĂ€kerhetsutrustning eller ledningsstöd och inte tolererade fackföreningsbildning – hĂ€vdar att företaget förnekar.

Arbetarnas missnöje, minskade investeringar och minskad efterfrÄgan tyder pÄ en hÄrd landning frÄn pandemitidens fantastiska tillvÀxt.

Miljontals mÀnniskor vÀnde sig till matleveransföretag under pandemilÄsningar, och företagen slukade upp miljarder i riskkapital och andra investeringar.

Men Getir meddelade nyligen “med ett tungt hjĂ€rta” att de slĂ€ppte 14 procent av sin globala arbetsstyrka – flera tusen anstĂ€llda.

Den tyskbaserade outfiten Gorillas sparkade 300 personer, med sin chef i Frankrike, Pierre Guionin, och sa till AFP att det var ett nödvĂ€ndigt steg “för att bli starkare och mer lönsamma pĂ„ lĂ„ng sikt”.

VÀgen till lönsamhet Àr dock kantad av potentiella fallgropar.

Kapitalflykt

“NĂ„gra av dessa företag samlade in för mycket pengar och vĂ€rderingarna som de tog in Ă€r absolut meningslösa”, sĂ€ger Hendrik Laubscher, analytiker pĂ„ Blue Cape Ventures i Sydafrika.

Getir uppnÄdde en vÀrdering pÄ nÀstan 12 miljarder dollar tidigare i Är, den amerikanska startupen Gopuff vÀrderades till 15 miljarder dollar.

Men stigande inflation och avtagande ekonomisk tillvÀxt har fÄtt investerare att fly frÄn mer riskfyllda tekniska investeringar och gjort att mÄnga konsumenter stÄr inför en levnadskostnadskris.

Mindre företag som Fridge No More och Buyk har gÄtt till vÀggen, och analytiker sÀger att nÄgra av de ÄterstÄende plattformarna har brÀnt kontanter i jakten pÄ kunder och kan möta en knepig framtid.

Leveransföretaget Gopuff har börjat öppna nÄgra av sina nav för shoppare i New York
Leveransföretaget Gopuff har börjat öppna nÄgra av sina nav för shoppare i New York.

Den snabba tillvĂ€xten i kundantal verkar sannolikt ta slut – nĂ€stan en fjĂ€rdedel av europĂ©erna som anvĂ€nder ultrasnabb leverans har för avsikt att minska eller sluta anvĂ€nda sĂ„dana appar, enligt en nyligen genomförd undersökning av konsultföretaget McKinsey.

NÀr konkurrensen hÄrdnar och företag letar efter marginaler, vimlar onlineanslagstavlor av klagomÄl frÄn personal med alla de viktigaste plattformarna, och arbetarkollektiv har börjat dyka upp.

Prathamesh Jahar sa att sÀttet han blev behandlad pÄ var exploatering. Andra Getir-arbetare i Berlin sa att de hade liknande erfarenheter.

“Vi avvisar alla anklagelser”, sa en talesman för Getir till AFP och listar all utrustning och all support som den erbjuder arbetare.

Han avvisade ocksĂ„ den antifackliga etiketten och sa: “Det motsatta Ă€r sant: Getir Tyskland stöder anstĂ€lldas anstrĂ€ngningar att bilda ett företagsrĂ„d.”

Getir och Gorillas har gjort en poÀng av att erbjuda arbetare kontrakt och gÄ bort frÄn den tillfÀlliga arbetskraften i samband med spelningsekonomin.

Mörka butiker

En annan svĂ„righet som har drabbat branschen Ă€r en motreaktion mot sĂ„ kallade mörka butiker – de centrumlager som företagen anvĂ€nder som leveransnav.

Företagen kunde köpa butiker billigt under pandemin men utsikterna att slutna lager tar över shoppinggator har gÄtt dÄligt hos lokala myndigheter i USA och Europa.

Branschen letar efter lösningar.

Gopuff, till exempel, har börjat öppna nÄgra av sina nav för shoppare i New York.

SÄ de stridbara nystartade företagen har i huvudsak blivit det som de ville förstöra.

“Om de bara Ă€r en nĂ€rbutik som levererar, vad Ă€r skillnaden”, sĂ€ger Insider Intelligence-analytiker Blake Droesch.

Flera företag har ocksÄ börjat göra affÀrer med stora snabbköpskedjor och bÀddat in sig lÀngre i det befintliga ekosystemet.

Det sydkoreanska företaget Coupang har nio miljoner kunder och driver ett lönsamt företag med en tjÀnst samma dag
Det sydkoreanska företaget Coupang har nio miljoner kunder och driver ett lönsamt företag med en tjÀnst samma dag.

“Marknadsföringstrick”

Branschens framtid beror pÄ om folk Àr villiga att betala för ultrasnabb leverans.

Analytiker och branschsiffror tror att det definitivt finns en framtid för verksamheten.

“SĂ€ttet mĂ€nniskor tar sig framĂ„t Ă€r genom att erbjuda snabbare leverans”, sa Droesch och beskrev sig sjĂ€lv som “bullish”.

“Det Ă€r sĂ„ Amazon kom dit det Ă€r nu, de kom pĂ„ sĂ€tt att fĂ„ mĂ€nniskors produkter de behövde mycket snabbare Ă€n de andra killarna.”

Men nĂ„gra av pĂ„stĂ„endena om störningar och revolution var “marknadsföringstrick”, sa Laubscher, och framtiden kommer sannolikt att bli lĂ„ngsammare och mindre dramatisk Ă€n utlovat.

“Jag tror inte att det spelar nĂ„gon roll om du fĂ„r varan levererad inom 10 till 20 minuter,” sa han och beskrev 60 minuter som helt tillrĂ€ckliga.

Enligt hans analys har det sydkoreanska företaget Coupang nio miljoner kunder och driver ett lönsamt företag med en tjÀnst samma dag.

Med större korgar och mindre löften kan Coupangs strategi visa vÀgen för sina mer ostyriga vÀsterlÀndska kusiner.

“Jag kan inte förestĂ€lla mig mitt liv utan Coupang lĂ€ngre”, sĂ€ger 35-Ă„riga Lee Seung-yeon, en kontorsarbetare frĂ„n Seoul.

“Jag behöver inte gĂ„ hem med tunga matvaror och det Ă€r billigare.”


Snabba matleveranser kommer sannolikt att bli dyrare


© 2022 AFP

Citat:Ultrasnabb leveransföretag stÄr inför post-pandemisk baksmÀlla (2022, 15 juni)hÀmtad 15 juni 2022 frÄn https://techxplore.com/news/2022-06-ultra-fast-delivery-firms-post-pandemic-hangover.html

Detta dokument Àr föremÄl för upphovsrÀtt. Bortsett frÄn all rÀttvis handel i syfte att privata studier eller forskning, fÄr ingen del reproduceras utan skriftligt tillstÄnd. InnehÄllet tillhandahÄlls endast i informationssyfte.

HĂ„ll kontakten med oss ​​pĂ„ sociala medieplattformar för omedelbar uppdatering klicka hĂ€r för att gĂ„ med i vĂ„r Twitter och Facebook

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK