Blogg

Ukrainas krig kan pÄskynda anvÀndningen av digital valuta, sÀger BlackRocks vd

Larry Fink, ordförande och VD för det USA-baserade multinationella investeringsförvaltningsföretaget BlackRock, har uttalat att kriget i Ukraina har potential att pÄskynda anvÀndningen av digitala valutor. Han fortsÀtter med att förklara att krypto kan vÀxa till att bli ett allmÀnt anvÀnt verktyg för att reglera internationella transaktioner. I ett brev till investerare lyfte Fink fram konsekvenserna av den ryska invasionen av Ukraina för företag, lÀnder och kunder, och tog ocksÄ upp krigets inverkan pÄ energikÀllor. Fink uppgav ocksÄ att BlackRock redan studerade digitala valutor och stablecoins pÄ grund av ökat kundintresse.

“Kriget kommer att fĂ„ lĂ€nder att omvĂ€rdera sina valutaberoende”, skrev Fink i sitt brev till investerare, och tillade att vissa redan var ute efter att spela en mer aktiv roll i digitala valutor redan innan kriget började. Som ett exempel pekade han pĂ„ den amerikanska centralbankens studie om implikationerna av en Central Bank Digital Currency (CBDC).

“Ett globalt digitalt betalningssystem, genomtĂ€nkt utformat, kan förbĂ€ttra avvecklingen av internationella transaktioner samtidigt som det minskar risken för penningtvĂ€tt och korruption”, samt sĂ€nka grĂ€nsöverskridande transaktionskostnader, sa Fink.

“NĂ€r vi ser ett ökande intresse frĂ„n vĂ„ra kunder, studerar BlackRock digitala valutor, stablecoins och de underliggande teknologierna för att förstĂ„ hur de kan hjĂ€lpa oss att betjĂ€na vĂ„ra kunder”, fortsatte han med att skriva. Vad som Ă€r vĂ€rt att notera om Finks grepp den hĂ€r gĂ„ngen Ă€r att han talar om ett vĂ€xande intresse för krypto frĂ„n BlackRocks kunder vilket Ă€r motsatsen till vad han hade sagt i en CNBC intervju i juli förra Ă„ret — “Vi ​​ser vĂ€ldigt liten efterfrĂ„gan pĂ„ dessa [crypto] typer av saker.”

BlackRock har enligt uppgift planerat att erbjuda kryptohandel till sina investerare. I december 2020 noterade Fink att ett vÀxande intresse för Bitcoin kan vara ett tecken pÄ att kryptovaluta skulle fÄ sin plats i det globala finansiella systemet och förra Äret köpte företaget Bitcoin terminer.

I brevet sa Fink att kriget kommer att intensifiera nĂ„gra av de trender som redan har föranletts av pandemin nĂ€r det gĂ€ller hur nationer Ă€r sammankopplade i den globala ekonomin. ”Den ryska invasionen av Ukraina har satt stopp för den globalisering vi har upplevt under de senaste tre decennierna”, sa han.

Ordföranden hÀvdade att Àven om övergÄngen av energikÀllor över hela vÀrlden pÄ grund av kriget kommer att bromsa framstegen mot noll nettoutslÀpp pÄ kort sikt, kommer det sÄ smÄningom att pÄskynda övergÄngen till grönare energikÀllor. Enligt Fink kommer den nuvarande krisen att pressa lÀnder att komma med lösningar som sÀkrar deras tillgÄng till energi. För mÄnga kommer det att innebÀra investeringar i vind- och solenergi.

Chefen för investeringsgruppen noterade ocksÄ att BlackRock hade anslutit sig till andra företag för att frysa ut Ryssland frÄn deras portföljer, Àven om företaget inte hade nÄgra betydande investeringar i landet till att börja med.


Kryptovaluta Àr en oreglerad digital valuta, inte ett lagligt betalningsmedel och föremÄl för marknadsrisker. Informationen i artikeln Àr inte avsedd att vara och utgör inte finansiell rÄdgivning, handelsrÄdgivning eller andra rÄd eller rekommendationer av nÄgot slag som erbjuds eller godkÀnns av NDTV. NDTV ansvarar inte för nÄgon förlust som uppstÄr frÄn nÄgon investering baserat pÄ nÄgon uppfattad rekommendation, prognos eller nÄgon annan information som finns i artikeln.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK