Gardets

Trots hackigt NFT-vatten hjÀlper museum och andra spelare artister att tjÀna pengar, öka synligheten

Kredit: Unsplash/CC0 Public Domain

LÀngs en till synes oÀndlig korridor pÄ Boca Raton Innovation Campus, dÀr IBM utvecklade sin persondator för flera decennier sedan, roterar konstverk som visas pÄ ett halvdussin 65-tums kommersiella bildskÀrmar var 20:e minut.

Men de Ă€r inte oljor eller akvareller. De Ă€r unika bitar av digital konst – vissa stillbilder, nĂ„gra digitala animationer – som upptar Lynn Universitys nya NFT Museum. NFT stĂ„r för icke-fungibel token, som en samlare kan köpa online. Originalet existerar som en enhet av data som Ă€garen hĂ„ller pĂ„ en blockchain – de flesta finns pĂ„ Ethereum blockchain – en digital reskontra som hĂ„ller register över konstaffĂ€rer i cyberrymden.

Varje token har ett begrÀnsat antal versioner, mer som en begrÀnsad tryckt upplaga av ett konstverk. Teoretiskt sett kan ett digitalt konstverk ses samtidigt pÄ olika gallerier, skolor, butiker eller hemma.

Mitt i en spirande vÄg av södra Floridas konsument- och företagsintresse för kryptovalutor, NFTs och blockchain-teknik, öppnade Lynn University sitt NFT-museum i mitten av mars pÄ det heliga innovationscampuset pÄ 4950 Communications Avenue i Boca Raton. Medlemmar av allmÀnheten kan se de roterande skapelserna av studenter, lÀrare och konstnÀrer som donerat sina verk till skolan.

Cesar Santalo, dekanus vid Lynns college för kommunikation och design, utformade projektet. Även om det bara finns sex skĂ€rmar för tillfĂ€llet, inkluderar museet samtidiga realtidsvisningar pĂ„ American College Dublin i Irland, och det finns potential att pĂ„ liknande sĂ€tt dela konst med dussintals om inte hundratals andra institutioner.

“Jag tror att det faktum att vi befinner oss i en byggnad som Ă€r lika mycket trafikerad som BRIC förstĂ€rker vĂ„rt uppdrag, inte bara att sprida budskapet om underrepresenterade konstnĂ€rer runt om i vĂ€rlden, utan ocksĂ„ att fĂ„ mĂ€nniskor att ta för vana att se originalkonstverk och vara kunna köpa den utan en mellanperson”, sa han.

“Det vi gör hĂ€r Ă€r att vi kontrollerar alla tre platserna med programvara som vi kör”, sa han. “Vi kontrollerar vad varje bildskĂ€rm visar och tidsintervallen för varje konstverk.”

“För ett Ă„r sedan hade vi inget museum pĂ„ universitetet,” tillade Santalo. “Men nu kan du se ett original pĂ„ flera platser samtidigt.”

FrÄn Beeple till en vÀxande skÄdespelare

Även om det Ă€r för tidigt att kvantifiera i vilken grad NFTs fĂ„ngar upp bland konstnĂ€rer och samlare i Broward och Palm Beach lĂ€n, rapporterar kulturfrĂ€mjare, utbildare och konstobservatörer ett ökande intresse. Nationellt retades entusiaster förra Ă„ret nĂ€r en NFT av den digitala konstnĂ€ren Mike Winkelmann, aka Beeple, sĂ„ldes pĂ„ Christie’s i New York för rekordstora 69,3 miljoner dollar.

I december förra Äret pÄ Art Basel Miami Beach och Miami Art Week stod NFTs i centrum. Bland de mer anmÀrkningsvÀrda demonstrationerna kunde besökarna skapa sina egna NFTs nÀr den tyske konstnÀren Mario Klinemann, alias Quasimondo, genererade portrÀtt av mÀnniskor som anvÀnde blockkedjan Tezos för att prÀgla tokens av sin digitala konst.

PĂ„ Art Week sĂ„ldes en NFT av Los Angels-konstnĂ€ren Brendan Murphy som heter “The Future Has Not Yet Been Written”, för 1,1 miljoner dollar. Verket var en del av hans Boonji-projekt, en samling av 11 111 unika digitala NFT. Alla projektets Boonji Spaceman-avatarer har element frĂ„n Brendans konstverk, enligt hans hemsida.

Förra Ă„ret, enligt den Ă„rliga Art Basel & UBS Global Art Market Report 2022, “ökade det totala försĂ€ljningsvĂ€rdet av konstrelaterade NFT pĂ„ blockkedjorna Ethereum, Flow och Ronin mer Ă€n hundra gĂ„nger till 2,6 miljarder dollar.”

“NFT-marknaden fortsĂ€tter att presentera en snabbt förĂ€nderlig bild, med tydliga mönster som Ă€nnu inte Ă€r helt etablerade”, heter det i rapporten. “2020 stod den primĂ€ra marknaden för 75 % av konstrelaterade NFT-försĂ€ljningar i vĂ€rde, men 2021 var detta omvĂ€nt, med 73 % av vĂ€rdet frĂ„n Ă„terförsĂ€ljning pĂ„ andrahandsmarknaden.”

En undersökning av förmögna samlare pÄ tio viktiga amerikanska marknader visade att 74 % hade köpt konstrelaterade NFT-apparater förra Äret, enligt rapporten.

Men det finns en ihĂ„llande risk, varnade rapporten, eftersom oreglerade försĂ€ljningsplattformar Ă€r utsatta “för bedrĂ€gerier, upphovsrĂ€ttsintrĂ„ng och artificiell prisinflation. För nĂ€rvarande Ă€r NFT:er svĂ„ra att pĂ„ ett tillförlitligt sĂ€tt bedöma och fortsĂ€tter att vara föremĂ„l för osĂ€kerheten som Ă€r inneboende i framvĂ€xande disruptiv teknologi.”

Bortsett frÄn varningar, det lokala intresset i södra Florida ökar. I oktober förra Äret var Broward Cultural Division vÀrd för en gratis workshop i centrala Fort Lauderdale som gav cirka 70 konstnÀrer och andra intresserade av NFTs chansen att samla information och prata med experter om det vÀxande konst- och teknikutrymmet.

“Det finns en enorm aptit pĂ„ detta i Broward”, sĂ€ger lĂ€nsborgmĂ€stare Michael Udine, en ivrig föresprĂ„kare för framvĂ€xten av kryptovaluta och NFT-aktivitet i lĂ€net. “Det Ă€r inte för alla eftersom det finns en viss risk. Men det Ă€r riktigt coolt och har en viss viktig potential.”

Fort Lauderdales advokat och konstnÀr Joshua Lida, chef för konst och affÀrsjuridik pÄ företaget Twig Trade and Tribunal, var bland presentatörerna och ser en vidöppen möjlighet för ekonomiskt pressade konstnÀrer att försörja sig genom att sÀlja digitalt verk som skulle fÄ synlighet över tid .

“NFT gör det möjligt för konstnĂ€rer att ha fortsatta inkomster frĂ„n sitt arbete nĂ€r det blir populĂ€rt”, sa han, “Verkligheten Ă€r att konstnĂ€rer historiskt gĂ„r miste om de största vĂ€rdeökningarna av sina verk över tid.”

Artister fortsĂ€tter att tjĂ€na pĂ„ att försĂ€ljningen sker genom sĂ„ kallade “smarta kontrakt” som tilldelar Ă€gande och hanterar NFT-överföringar mellan köpare och sĂ€ljare. NĂ€r en NFT sĂ€ljer fördelar kontraktet automatiskt medlen. NĂ€r verket passerar genom hĂ€nderna pĂ„ efterföljande Ă€gare och sĂ€ljare, fĂ„r konstnĂ€ren Ă„terförsĂ€ljnings royalty frĂ„n en del av eventuella vinster.

Processen Ă€r inte perfekt, sĂ€ger Lida, eftersom det finns tekniska svĂ„righeter och “en del mĂ€nniskor försöker komma runt det.”

Museum som utskjutningsramp

För artister skÀr digitala produktioner igenom nycklarna med frakt, lagring, sÀkerhet, försÀkring och pappersarbete som Àr förknippade med alla dessa affÀrsfunktioner.

“Vi vill ombilda konstruktionerna av ett traditionellt museums kapacitet och hela upplevelsen av att anvĂ€nda NFT-teknik,” sa Santalo. “Detta kommer att tillĂ„ta konstnĂ€rer att autentisera sina verk med blockkedjan. Denna digitala redovisning registrerar transaktioner som ger bevis pĂ„ brist, hĂ€rkomst och unik status för artister och köpare. Vi kommer att visa upp digitalt illustrerade och animerade konstverk som NFT och film och poesi.”

Santalo sĂ€ger att den visuella kvaliteten pĂ„ verket bevaras nĂ€r han skaffar de digitala filerna i högupplöst “och det fungerar perfekt.” “Eftersom de Ă€r NFT:er sparar de högupplösta filen pĂ„ marknaden. NĂ€r du klickar pĂ„ den finns de högupplösta filerna dĂ€r.”

Hur Ă€r det med den taktila kraften i att stĂ„ framför en originalmĂ„lning av Jackson Pollock eller Donald Judd-skulptur? Santalo sa “en av sakerna jag sĂ€ger Ă€r detta: mĂ„nga av dessa filer, inte alla, Ă€r digitalt inbyggda. sĂ„ att uppleva dem i sin verkliga miljö Ă€r för mig det nĂ€rmaste konstnĂ€rens avsikter. SĂ„ det Ă€r som nĂ€r Rembrandt skapade en tavla han alltid trodde att den skulle vara 30 x 40, och du skulle alltid se tavlan pĂ„ museet.”

Han sa att museet ocksĂ„ avser att arbeta med utlĂ€ndska museer som saknar medel för att visa upp digital konst. “Ett decentraliserat museum Ă€r ett sĂ€tt att samarbeta med konstnĂ€rer och curatorer som kan hantera politiska eller ekonomiska utmaningar i sina egna lĂ€nder,” sa Santalo.

“Ju mer vi kan öka samarbetet, mĂ„ngfalden av tankar och uttryck bland vĂ„ra curatorer och partners, desto mer kommer det att driva innovation i vĂ„r högskola för vĂ„ra studenter och fakulteter.”

Han sa att alla intÀkter frÄn försÀljningen av NFTs sker direkt mellan artisten och köparen i OpenSea, vÀrldens största NFT-marknad.

Collector ser breda möjligheter

Oakland Parks affĂ€rsman och samlare Charles “Scooter” Vaughn ser möjligheter bortom museets utrymme.

En pensionerad professionell hockeyspelare som avslutade sin karriÀr i New York Islanders-organisationen, började i det smÄ för nÀstan ett decennium sedan nÀr han köpte tvÄ bitcoins för $300 och $350 styck.

“Jag lĂ€t dem sitta”, sa han. “De sitter fortfarande. Det var [with money from] min första faktiska lön nĂ€r jag spelade professionell hockey.”

Han kom in pÄ NFTs förra Äret efter att ha pratat med vÀnner som Àr inblandade och Àger nu 52 tokens med konstverk fÀsta pÄ dem. Han förvÀrvade det mesta genom OpenSea.

“Jag har inte förlorat nĂ„gra pengar,” sa han. “Det vore trevligt att tjĂ€na pengar. Jag kom in i det för att jag ser att mĂ„nga saker gĂ„r – smarta kontrakt ger mĂ€nniskor Ă€ganderĂ€tt [to things] folk har vanligtvis inte Ă€ganderĂ€tt till. Jag hoppas att det nĂ„r dit du kan ha upplevelser dĂ€r du kanske inte brukar ha.”

Det finns massor av föremÄl att Àga förutom standardkonstverk, noterade han.

Han köpte en NFT som ger honom tillgÄng till den animerade Stoner Cats-produktionen. Polletterna fungerar som livstidspass som ger Àgarna tillgÄng till framtida innehÄll.

En överhettad marknad

Men den senaste tidens nedgÄng i vÀrdena för kryptovalutor och NFT:er har skakat vissa mÀnniskor som betalade premier för sina NFT:er.

Branschpublikationer noterar att NFT-handelsvolymen och -priserna i genomsnitt har fallit brant sedan toppnoteringen 2021. Nu, med stigande rÀntor, en kraftigt fluktuerande aktiemarknad och störningar i vÀrdena pÄ Bitcoin och andra kryptovalutor, gÄr NFT-marknaden pÄ vÀg med pÄ resan.

Morgan Stanley, vÀrdepappersmÀklaren, förutspÄr en direkt krasch bland NFT:er. MÄnga spelare har svÄrt att ladda ur tokens som köpts för premiumpriser. Ett vÀlrapporterat avsnitt fokuserar pÄ en NFT av den första tweeten av Twitter-grundaren Jack Dorsey. Köparen betalade enligt uppgift 2,9 miljoner dollar för det och har inte kunnat dra ett bud högre Àn 21 000 dollar.

Men precis som museet finns det kommersiella aktörer som inte skrÀmmas av det hackiga vattnet i NFT-vÀrlden.

I Miami kom Erick Haskell, VD för Arteza, en sjuÄrig ÄterförsÀljare av konstmaterial, in i NFT-branschen för att hjÀlpa sina konstnÀrskunder att bli mer kÀnda och tjÀna pengar.

“Vi gillar att tro att vi Ă€r en förkĂ€mpe för kreatörer och artister”, sa han, “eftersom vi Ă€r ett direktkonsumentföretag och all vĂ„r kundservice Ă€r intern och vi har en direkt relation med artister. Med uppkomsten av NFT och dess förhĂ„llande till konst piggades vĂ„ra öron upp.”

Den 1 juni lanserade företaget en “Fuel Your Creativity”-kampanj för att marknadsföra sju konstnĂ€rers verk; en del av anstrĂ€ngningen involverar försĂ€ljningen av NFTs utvecklade av artisterna, som fĂ„r alla försĂ€ljningsintĂ€kter. Företaget hjĂ€lper fyra konstnĂ€rer med 18 verk till försĂ€ljning under en fyra veckor lĂ„ng auktion.

Haskell tror dock att det största intresset för konstvĂ€rlden kommer frĂ„n konstentusiaster i motsats till de som försöker göra ett ekonomiskt dödande. Och, noterar han, vĂ€rdena pĂ„ NFT:er och vĂ€rden pĂ„ kryptovalutor Ă€r “inte direkt” knutna till varandra.

“VĂ„ra följare Ă€r inte NFT-investerare, de Ă€r professionella artister eller hobbyister”, sa han. “Jag tror att det Ă€r som nĂ€r du ser skum pĂ„ marknaden, i slutĂ€ndan jĂ€mnar utbud och efterfrĂ„gan ut. Jag litar pĂ„ att den hĂ€r marknaden kommer att vara densamma som alla andra.”

“Jag tror att allt det hĂ€r löser sig”, tillade han. “Jag tror att det finns en permanent framtid för NFTs.”


NFT museum öppnar sina dörrar i USA


2022 South Florida Sun Sentinel. Distribuerad av Tribune Content Agency, LLC.

Citat:Trots hackigt NFT-vatten hjÀlper museum och andra spelare artister att tjÀna pengar, öka synligheten (2022, 15 juni) hÀmtad 15 juni 2022 frÄn https://techxplore.com/news/2022-06-choppy-nft-museum-players-artists .html

Detta dokument Àr föremÄl för upphovsrÀtt. Bortsett frÄn all rÀttvis handel i syfte att privata studier eller forskning, fÄr ingen del reproduceras utan skriftligt tillstÄnd. InnehÄllet tillhandahÄlls endast i informationssyfte.

HĂ„ll kontakten med oss ​​pĂ„ sociala medieplattformar för omedelbar uppdatering klicka hĂ€r för att gĂ„ med i vĂ„r Twitter och Facebook

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK