Gardets

Tribunal dömer till förmÄn för HMRC nÀr den förföljer paraplyföretag för £11 miljoner i obetald skatt

Paraplyföretagsgemenskapen stÄr inför förnyad granskning av hur nÄgra av dess medlemmar fungerar, i kölvattnet av nyheterna om att en leverantör har visat sig vara skyldig mer Àn £11 miljoner i obetald skatt till HM Revenue & Customs (HMRC).

En förstainstansdomstol har beslutat att Exchequer Solutions, ett Chester-baserat paraplyföretag, Ă€r skyldigt “över ÂŁ11 miljoner” i nationella försĂ€kringsavgifter (NICs) och inkomstskatt till HMRC, pĂ„ grund av hur det behandlade de utgifter som betalats för skatt. ut till sina entreprenörer.

SÄsom beskrivs i beskrivningen av tribunalens beslut hÀngde detta mÄl pÄ hur anstÀllningsavtalen mellan Exchequer Solutions och dess entreprenörer genomfördes, i termer av om de var anstÀllda av företaget pÄ en kontinuerlig basis eller inte.

“NyckelfrĂ„gan i det hĂ€r Ă€r om [the company] anstĂ€ller de relevanta personerna kontinuerligt under ett övergripande eller paraplyanstĂ€llningsavtal som omfattar alla deras olika uppdrag som en viss anstĂ€lld utför genom [Exchequer Solutions] och inkluderar eventuella luckor mellan dessa uppdrag 
 eller om det finns en serie separata anstĂ€llningsavtal för varje enskilt uppdrag”, stod det i beslutsunderlaget.

“Vikten av skillnaden ligger i att de anstĂ€llda har rĂ€tt att fĂ„ ersĂ€ttning för utgifter för resor och uppehĂ€lle utan att den ersĂ€ttningen Ă€r föremĂ„l för skatt eller nationella försĂ€kringsavgifter (NICs).”

PÄ denna punkt, i de fall det finns ett övergripande anstÀllningsavtal mellan paraplyföretaget och entreprenören, klassificeras varje arbetsplats de besöker som en tillfÀllig arbetsplats och kostnader kan betalas ut skattefritt.

OmvĂ€nt, om varje uppdrag entreprenören tar pĂ„ sig har ett eget kontrakt pĂ„ plats, dĂ€r de arbetar anses vara deras “fasta arbetsplats” och dĂ€rför mĂ„ste alla utgifter de fĂ„r beskattas i enlighet med detta. “Efter att ha genomfört undersökningar Ă€r HMRC:s slutsats i detta fall att det inte finns nĂ„got övergripande anstĂ€llningsavtal sĂ„ att betalningar som hĂ€nför sig till utgifter Ă€r föremĂ„l för inkomstskatt och enligt [Pay-As-You-Earn] systemet och till NIC”, fortsatte Ă€rendedokumentet.

Kostnader för uppehÀlle

Dessutom, om företaget hade anlitat entreprenörer pÄ övergripande kontraktsbasis, skulle PAYE och NIC fortfarande tillÀmpas, eftersom företaget betalade ut traktamenten baserat pÄ HMRC:s referensskala, vilket det inte hade rÀtt att göra.

Som ett resultat av detta fick tribunalen veta att Exchequer Solutions Ă€r skyldiga “över ÂŁ11m” i obetalda PAYE och NIC, som tĂ€cker skatteĂ„ren 2013/14 till 2016/17 inklusive.

“Även om utgifterna i förhĂ„llande till varje anstĂ€lld Ă€r relativt smĂ„, [the company] hade mĂ„nga tusen anstĂ€llda under den relevanta perioden”, tillĂ€ggs dokumentet.

Enligt Exchequer Solutions senaste finansiella register, som lÀmnades in i december 2021 och tÀcker de 12 mÄnaderna till 31 december 2020, hade företaget 1 358 entreprenörer pÄ sina böcker under denna period och gjorde en förlust pÄ 372 031 pund.

Domaren stödde HMRC:s pÄstÄenden om Exchequer Solutions och dess avtalsarrangemang, innan de beordrade bÄda parter att gÄ ivÀg och komma överens om hur mycket skatt företaget skulle betala.

“Om ingen överenskommelse Ă€r möjlig bör varje part ge sina egna föreslagna anvisningar och lyfta fram eventuella skillnader. Var och en av parterna kan givetvis ansöka om förlĂ€ngning av tidsfristen för att följa denna anvisning om den anser att en överenskommelse om storleken pĂ„ eventuella skulder kan uppnĂ„s utan att ytterligare förhandling behövs”, stĂ„r det i handlingen.

Överklagande

I ett uttalande till Computer Weekly bekrĂ€ftade Mike Lowndes, vd för Exchequer Solutions, att företaget skulle överklaga resultatet av tribunalen, och beskrev HMRC:s strĂ€van efter Ă€rendet som “en attack” mot hela paraplyindustrin.

“Vi verkar i en tekniskt komplex bransch och har stĂ€ndigt sökt finansiell rĂ„dgivning frĂ„n Storbritanniens ledande skatterĂ„dgivare,” sade han. “Det finns ingen lagstadgad definition av ett övergripande avtal sĂ„ den hĂ€r frĂ„gan Ă€r ett tekniskt argument om arbetsrĂ€tt och skatt.

“Vi kĂ€nner att HMRC:s instĂ€llning till denna frĂ„ga Ă€r en attack mot paraplyindustrin som helhet och skulle vilja utöka vĂ„rt stöd till vĂ„ra kamrater inom branschen”, sĂ€ger Lowndes. “Även om vi Ă€r extremt besvikna över domen kommer vi att överklaga resultatet och vill tacka vĂ„rt engagerade team, kunder och partners för deras fortsatta stöd.”

Företaget Àr en ackrediterad medlem av Freelance and Contractor Services Association (FCSA), som Àr ett branschorgan som tillhandahÄller ackreditering till paraplyföretag som uppfyller kraven.

I ett uttalande till Computer Weekly sa FCSA:s vd Chris Bryce att föreningen har varit i diskussion med Exchequer Solutions sedan detaljer om resultatet av dess First Tier Tribunal först kom fram, och sa att de kommer att besluta i sinom tid vilka Ă„tgĂ€rder – om nĂ„gra – som ska vidta mot företaget.

Enligt företagets FCSA-paraplyföretagskatalog Àr dess ackreditering uppe för förnyelse i slutet av juni 2022.

“De [Tribunal] tycks ha fokuserat pĂ„ anstĂ€llningsavtalets karaktĂ€r”, stod det. “VĂ„r uppfattning Ă€r att finansministeriets professionella rĂ„dgivare har indikerat att ett överklagande Ă€r troligt. Exchequer blev medlemmar i FCSA i maj 2020, lĂ„ngt efter skatteĂ„ren i frĂ„ga i detta fall. Vi kommer att fortsĂ€tta vĂ„r dialog med Exchequer och vĂ„ra egna rĂ„dgivare innan vi gör nĂ„got ytterligare tillkĂ€nnagivande.”

Dave Chaplin, VD för IR35-konsultföretaget Contractor Calculator, sa att fallet vÀcker frÄgor om FCSA:s granskningsförfaranden.

“Det har inte gĂ„tt obemĂ€rkt förbi att paraplyföretaget har en ackreditering av FCSA, som sĂ€ger att “FCSA-medlemmar Ă€r helt kompatibla med skatte- och arbetslagar”, sa han. “Det verkar som om det hĂ€r kanske inte Ă€r ett sant uttalande och det kan vara klokt för dem att se över sin pĂ„stĂ„dda “guldstandard”.

Dessutom sa Crawford Temple, VD för andra bedömare för efterlevnad av betalningsförmedlare Professional Passport, att fallet i sig belyser behovet av nÀrmare samarbete mellan HMRC och ackrediteringsorgan för paraplyefterlevnad.

“Det Ă€r en besvikelse att höra att en annan paraplyleverantör har visat sig fungera utanför de acceptabla reglerna, och varje gĂ„ng vi hör om sĂ„dana historier fĂ„r hela industrin och leveranskedjan en ny knackning”, sĂ€ger Temple.

“Det hĂ€r senaste fallet tjĂ€nar till att belysa varför HMRC behöver arbeta nĂ€rmare med efterlevnadsorgan och den bredare sektorn för att sĂ€kerstĂ€lla att standarder nĂ„s, höjs och upprĂ€tthĂ„lls över hela leveranskedjan.”

Temple sa att fallet ocksÄ visar hur komplicerat det kan vara för paraplyföretag att arbeta efter reglerna, eftersom det lagstiftande landskapet Àr föremÄl för sÄ mycket förÀndring.

“Utslaget understryker att Exchequer Solutions anvĂ€nde benchmarkrĂ€ntor utan dispens”, sa han. “Ändringen av reglerna 2016 innebar att dispenser för paraplymarknaden togs bort till kvitterade priser, och HMRC skulle utmana det, vilket det hĂ€r fallet visar. Professional Passport tillĂ„ter inte nĂ„gon av dess leverantörer att driva benchmark rate-kostnader och de driver bara kvitterade utgifter.”

HĂ„ll kontakten med oss ​​pĂ„ sociala medieplattformar för omedelbar uppdatering klicka hĂ€r för att gĂ„ med i vĂ„r Twitter och Facebook

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK