Blogg

Tinder för att lÄta amerikanska anvÀndare köra bakgrundskontroller före datum

Dejtingappen Tinder kommer att ge amerikanska anvÀndare ett sÀtt att kontrollera om potentiella dejter har dömts för ett vÄldsbrott, en kontroll som experter varnar för har begrÀnsningar.

Appens moderföretag Match Group meddelade pÄ onsdagen att de skulle börja erbjuda tillgÄng till Garbo, en ny amerikansk bakgrundskontrollplattform online som kan visa om nÄgon har en historia av vÄld.

Efter att ha navigerat till Garbo genom Tinder appen anger anvÀndarna sedan namn, telefonnummer eller annan information om ett potentiellt datum för att kontrollera om det finns gripanden, fÀllande domar och registerinformation för sexbrottslingar.

Dejtingappar, inklusive Tinder, har pressats att vidta ÄtgÀrder efter att kvinnor har rapporterat att de utsatts för sexuella övergrepp av mÀn som de kopplat till via plattformarna.

“Detta Ă€r bara det första steget i att leverera vĂ„rt uppdrag att proaktivt hjĂ€lpa till att förebygga skador i den digitala tidsĂ„ldern”, sa Garbos grundare Kathryn Kosmides i en pĂ„stĂ„ende.

Match sa att upp till 500 000 gratis Garbo-sökningar skulle göras tillgÀngliga, och att en check dÀrefter skulle kosta $2,50 (ungefÀr 190 Rs.) plus en behandlingsavgift.

Sökresultaten utesluter vissa brott som droginnehav, slentrian eller lösdrift, och ger inte personliga uppgifter som hemadresser och telefonnummer, sa Garbo.

Företaget sa i ett blogginlÀgg att tjÀnsten Àr avsedd att förhindra vÄld genom att erbjuda information, men noterade dess begrÀnsningar.

“De flesta vĂ„ldsamma individer interagerar aldrig med det straffrĂ€ttsliga systemet och Garbo har inte tillgĂ„ng till alla register över hela USA pĂ„ grund av jurisdiktionsutmaningar”, stod det i inlĂ€gget.

Sexuellt vÄldsforskare Nicole Bedera sa till AFP att sexuella övergrepp ofta inte rapporteras till myndigheterna och att dokumenterade fall möter hinder i rÀttssystemet.

“Det Ă€r ett mycket under Ă„talat brott. Och Ă€ven nĂ€r Ă€renden rör sig genom det straffrĂ€ttsliga systemet – oavsett vilket land du befinner dig i – kommer du att se en lĂ„g fĂ€llande dom”, tillade hon.

Sarah Lageson, docent vid Rutgers School of Criminal Justice, pekade pÄ ofullstÀndigheten i kriminalregisterinformationen sÄvÀl som deras rasfördomar.

“MĂ„nga vita sexuella rovdjur har inte ett brottsregister och mĂ„nga svarta har ett vilseledande eller orĂ€ttvist sĂ„dant”, noterade hon.

Garbo Ä sin sida pekade pÄ verkligheten och riskerna med den nuvarande tiden.

“I dagens digitala tidsĂ„lder fĂ„r vi kontakt med fler frĂ€mlingar Ă€n nĂ„gonsin tidigare – men vi vet alltmer mindre och mindre om vem vi möter”, noterade företaget.

“TĂ€nk om vi proaktivt kunde förhindra en del av skadan mot oss sjĂ€lva och vĂ„ra samhĂ€llen?” frĂ„gade den.


BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK