Blogg

Tau Herculids Meteor Shower Troligtvis nÀsta vecka: Hur man tittar pÄ det

Meteorskurar Ă€r en av universums mest blĂ€ndande hĂ€ndelser som vi kan se pĂ„ natthimlen utan att behöva utrustning som teleskop eller kikare. En meteor Ă€r en rymdsten som kommer in i atmosfĂ€ren pĂ„ vĂ„r planet. NĂ€r denna sten nĂ€rmar sig jorden, gör luftens motstĂ„nd — eller drag — den extremt varm och den kastar ut ljuset. Den ljusa strecket Ă€r dock egentligen inte klippan, det Ă€r snarare den glödande heta luften runt den. Jorden plöjer regelbundet genom damm och skrĂ€p som lĂ€mnats efter av kometer och asteroider nĂ€r den kretsar runt solen. Det skrĂ€pet ger upphov till meteorskurar.

Mest meteorskurar Ă€r förutsĂ€gbara och uppstĂ„r nĂ€r vĂ„r planet korsar en viss region fylld med skrĂ€p. Skygazers har en möjlighet att se en ny meteorregn, som sannolikt kommer att Ă€ga rum under den kommande veckan. Den hĂ€r mindre regnskuren, som heter Tau Herculids, kommer att falla frĂ„n den krossade SW3:an komet börjar den 30 maj. Eventet “stjĂ€rnskott” kommer att nĂ„ sin topp den 31 maj. Det kommer att ses över hela USA och delar av Kanada.

Vissa rapporter har beskrivit det som “den kraftigaste meteorstormen pĂ„ generationer”, men astronomer Ă€r mer försiktiga med att kalla det sĂ„. Kometen SW3 (73P/Schwassmann-Wachmann 3) upptĂ€cktes första gĂ„ngen 1930. Och 1995 ljusnade den ovĂ€ntat och splittrades och slĂ€ppte ut enorma mĂ€ngder damm, gas och skrĂ€p. Kometen kretsar runt Sol vart 5,4:e Ă„r och har gjort flera nĂ€ra förbiflygningar till Jorden men var inte synlig de flesta av dessa gĂ„nger. Under Ă„ren har denna komet splittrats ytterligare.

NÀsta vecka kommer jorden att korsa SW3:s omloppsbana och en detaljerad analys av banan tyder pÄ att dess skrÀp har spridit sig lÀngs kometens omloppsbana. SkrÀpbitarna Àr sÄ smÄ att vi kan se att vi inte kan sÀga om de har spridit sig tillrÀckligt lÄngt för att möta jorden förrÀn vi stöter pÄ dem, en Rapportera sa.

American Meteor Society (AMS) har sÀker oss att kometen sjÀlv inte kommer att vara i nÀrheten av jorden, men skrÀp frÄn hÀndelsen 1995 kan lysa upp vÄr himmel med meteorer.

Vad som Àn hÀnder ser astronomer noga efter att denna hÀndelse intrÀffar för att utveckla sin förstÄelse för kometer och hur de splittras.


SÄ hÀr:

Tycka om LĂ€ser in…


AnnonsWeb Hyip

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK