Gardets

Spanskt flygbolag flyger brittiskt tillverkade heliumluftskepp

Helium Airlander producerar en tiondel av de skadliga utslÀppen som pumpas ut av vanliga flygplan, enligt dess tillverkare.

Spaniens Air Nostrum har blivit det första flygbolaget att reservera 100-sÀtes heliumluftskepp som slÀpper ut bara en tiondel av de skadliga utslÀppen frÄn jetplan, sade deras brittiska tillverkare pÄ onsdagen.

En talesperson för Hybrid Air Vehicles berÀttade för AFP att Air Nostrum tecknat ett avtal om att hyra 10 Airlanders planerade för leverans frÄn 2026 och framÄt i en transaktion vÀrd över 600 miljoner dollar.

Det spanska regionala flygbolaget siktar pÄ att bli HAV:s lanseringskund samtidigt som den diversifierar sin inrikesflotta genom att anvÀnda Airlander pÄ inrikeslinjer.

Den brittiska gruppen kommer att skapa 1 800 jobb vid sin anlÀggning i South Yorkshire, norra England, nÀr den startar produktionen senare i Är.

Hybridfartyget – som ser ut som tvĂ„ luftskepp som sitter ihop – har ett heliumfyllt skrov och kommer att drivas av en hybrid av elektriska och brĂ€nsleförbrĂ€nnande motorer, med mĂ„let att vara helt elektriskt till 2030.

Den kan stanna i luften i fem dagar och fÀrdas med maximala hastigheter pÄ 130 kilometer (80 miles) per timme, med en rÀckvidd pÄ mer Àn 7 000 kilometer.

“Airlander Ă€r designat för att ge en bĂ€ttre framtid för hĂ„llbara flygtjĂ€nster, möjliggöra nya transportnĂ€tverk och erbjuda snabba tillvĂ€xtmöjligheter för vĂ„ra kunder”, sĂ€ger HAV:s vd Tom Grundy i ett uttalande.

“VĂ„rt partnerskap med Air Nostrum Group, som lanseringsflygbolaget för Airlander 10, leder vĂ€gen mot den framtiden.”

Flygbolaget sa i ett separat uttalande pÄ onsdagen att det planerade flygplanet, som Ànnu inte har certifierats av tillsynsmyndigheter, kommer att anvÀnda mycket mindre brÀnsle Àn vanliga jetplan.

“Vi undersöker alla möjliga sĂ€tt att minska vĂ„rt koldioxidavtryck”, tillade Air Nostrums chef Carlos Bertomeu.

“Airlander 10 kommer att drastiskt minska utslĂ€ppen och av den anledningen har vi gjort det hĂ€r avtalet med HAV.”

Leveransen kommer att ske fördelat över en femÄrsperiod.

Den första prototypen, utvecklad med den amerikanska flygjÀtten Northrop Grumman, tog flyget 2012 som en del av ett projekt med Pentagon, som avbröts pÄ grund av tekniska och budgetmÀssiga problem.

HAV överförde det 92 meter lÄnga fordonet till Storbritannien 2013 för att göra det till en civil modell, större Àn en A380 jumbojet.

Den presenterades för allmÀnheten för första gÄngen 2016, men den dök i nÀsan nÀr den landade pÄ sin andra testflygning, utan att orsaka nÄgra skador.


VÀrldens största flygplan skadades pÄ andra testflygning


© 2022 AFP

Citat:Spanskt flygbolag flyger brittisktillverkade heliumluftskepp (2022, 15 juni)hÀmtad 15 juni 2022 frÄn https://techxplore.com/news/2022-06-spanish-airline-uk-made-helium-airships.html

Detta dokument Àr föremÄl för upphovsrÀtt. Bortsett frÄn all rÀttvis handel i syfte att privata studier eller forskning, fÄr ingen del reproduceras utan skriftligt tillstÄnd. InnehÄllet tillhandahÄlls endast i informationssyfte.

HĂ„ll kontakten med oss ​​pĂ„ sociala medieplattformar för omedelbar uppdatering klicka hĂ€r för att gĂ„ med i vĂ„r Twitter och Facebook

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK