Gardets

Skanna din kundvagn med Yuka och gör hÀlsosammare val

Yuka-betygen för mat kommer frÄn tre vÀgda övervÀganden:

  • 60 % frĂ„n Nutri-Score
  • 30 % frĂ„n tillsatser
  • 10% baserat pĂ„ om produkten Ă€r ekologisk

Nutri-Score anvÀnds i mÄnga europeiska lÀnder, inklusive Yukas hemland Frankrike. Det Àr en enkel etikett i fem fÀrger som kategoriserar mat frÄn A till E. Attribut som hög energitÀthet, sockerhalt, mÀttade fettsyror och salt pÄverkar Nutri-Score negativt, medan fiber; proteininnehÄll; och nÀrvaron av frukt, grönsaker eller raps, valnöt eller olivolja pÄverkar poÀngen positivt. Ju lÀgre poÀng, desto bÀttre.

LivsmedelsmĂ€rkningen skiljer sig frĂ„n land till land. Nutri-Score kommer frĂ„n nĂ€ringsprofileringssystemet som utvecklats av British Food Standards Agency, men – förvirrande nog – anvĂ€nder Storbritannien istĂ€llet ett trafikljussystem, med fĂ€rgkodade betyg för energi, fett, mĂ€ttade Ă€mnen, socker och salt. USA förlitar sig pĂ„ FDA:s nĂ€ringsfaktaetikett, som bryter ner saker som en procentandel av ditt rekommenderade dagliga intag.

En del av det som Yuka tÀcker ingÄr i nuvarande etiketter i Europa, men appen tar Àven hÀnsyn till potentiellt skadliga tillsatser. Diet Coke Àr till exempel grönt med trafikljussystemet, men det ser orange ut i Yuka, vilket ger det 41/100 pÄ grund av olika tillsatser (specifikt E950, E951, E150d och E338). Tryck pÄ E950 (Acesulfam K) i Yuka och du lÀr dig att det Àr ett intensivt sötningsmedel som betygsÀtts negativt eftersom det inte hjÀlper till med viktkontroll och kan frÀmja metabola störningar, sÄsom glukosintolerans. Yuka sÀger att Europeiska myndigheten för livsmedelssÀkerhet (EFSA) för nÀrvarande omvÀrderar sötningsmedlets sÀkerhet. Om du vill grÀva i forskningen ger appen lÀnkar till tidningar.

En frÄga om tillit

Yuka Ă€r ett oberoende företag som tjĂ€nar pengar genom bok- och kalenderförsĂ€ljning, ett nĂ€ringsprogram och prenumerationer pĂ„ premiumappar ($14 per Ă„r ger dig tillgĂ„ng till ett sökfĂ€lt, ett offlinelĂ€ge, obegrĂ€nsad historik och personliga varningar för saker som gluten eller laktos ). Viktigt Ă€r att företaget inte accepterar nĂ„gra reklampengar, “Vi sĂ€ger bara nej”, sa Francois till mig, och ingen av dess poĂ€ng eller rekommendationer pĂ„verkas av varumĂ€rken. DĂ€r den rekommenderar alternativ till produkter med dĂ„liga betyg, Ă€r dessa förslag baserade pĂ„ matchande kategorier, högre betyg och lokal tillgĂ€nglighet.

Yuka började med mat, men förfrÄgningar frÄn anvÀndare fick den att lÀgga till kosmetikabetyg. KosmetikautvÀrderingen bedömer potentiella effekter pÄ hÀlsa och miljö, sÄ den övervÀger om produkter Àr hormonstörande, cancerframkallande, allergiframkallande, irriterande eller förorenande. Medan kosmetikabetygen Àr baserade pÄ vetenskaplig forskning, saknar de ett oberoende ramverk som Nutri-Score för att informera dem.

Jag blev orolig nĂ€r jag upptĂ€ckte att handtvĂ€tt som jag regelbundet köper fick en poĂ€ng pĂ„ 0/100 frĂ„n Yuka pĂ„ grund av nĂ€rvaron av bensofenon-1, en hormonstörande substans “som lĂ€tt passerar hudbarriĂ€ren och sedan beter sig som kvinnliga hormoner.” NĂ€r jag började lĂ€sa om detta och mĂ„nga andra potentiellt farliga kemikalier som Yuka flaggade för i nĂ€stan all vĂ„r familjs kosmetika, kĂ€nde jag mig alltmer orolig.

HĂ„ll kontakten med oss ​​pĂ„ sociala medieplattformar för omedelbar uppdatering klicka hĂ€r för att gĂ„ med i vĂ„r Twitter och Facebook

Vi Àr nu pÄ Telegram. Klicka hÀr för att gÄ med i vÄr kanal (@TechiUpdate) och hÄlla dig uppdaterad med de senaste teknikrubrikerna.

För alla de senaste tekniknyheterna klicka hÀr

För de senaste nyheterna och uppdateringarna, följ oss pÄ Google Nyheter.

LÀs originalartikeln hÀr

Förnekande av ansvar! NewsAzi Ă€r en automatisk aggregator runt globala medier. Allt innehĂ„ll Ă€r tillgĂ€ngligt gratis pĂ„ Internet. Vi har just ordnat det i en plattform endast för utbildningsĂ€ndamĂ„l. I varje innehĂ„ll anges hyperlĂ€nken till den primĂ€ra kĂ€llan. Alla varumĂ€rken tillhör deras rĂ€ttmĂ€tiga Ă€gare, allt material till deras upphovsmĂ€n. Om du Ă€r Ă€gare till innehĂ„llet och inte vill att vi ska publicera ditt material pĂ„ vĂ„r webbplats, vĂ€nligen kontakta oss per mejla – [email protected]. InnehĂ„llet kommer att raderas inom 24 timmar.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK