Teknologi

Ska jag installera Windows 10 20H2 pÄ min dator? Ja, men det beror pÄ.

Windows 10 20H2 (oktober 2020-uppdatering) Àr nu allmÀnt tillgÀnglig som en valfri uppdatering. Om din enhet Àr kÀnd för att ha en bra installationsupplevelse kommer den att vara tillgÀnglig via instÀllningssidan för Windows Update.

Men eftersom du nu har kontroll över att uppgradera nya funktionsuppdateringar kvarstÄr frÄgan om du ska installera den nu eller vÀnta ytterligare en tid. Anledningen Àr att det Àr ett kÀnt faktum att enheter under de första dagarna har större chans att stöta pÄ problem.

I den hÀr guiden kommer vi att försöka avgöra om du ska installera eller hoppa över Windows 10 20H2.

Är det sĂ€kert att installera version 20H2?

Enligt Microsoft Ă€r det bĂ€sta och korta svaret “Ja”, uppdateringen frĂ„n oktober 2020 Ă€r tillrĂ€ckligt stabil för installation. Men företaget begrĂ€nsar för nĂ€rvarande tillgĂ€ngligheten, vilket indikerar att funktionsuppdateringen fortfarande inte Ă€r helt kompatibel med mĂ„nga hĂ„rdvarukonfigurationer. PĂ„ hĂ€lsopanelens webbplats har mjukvarujĂ€tten ocksĂ„ avslöjat nĂ„gra problem under lanseringen. Till exempel, som en del av de kĂ€nda problemen, finns det nĂ„gra ljuddrivrutinproblem. Ett problem som orsakar förlust av system- och anvĂ€ndarcertifikat vid uppgradering med Media Creation Tool, Update Assistant eller ISO-fil. Problemen Ă€r dock inte sĂ„ allvarliga som vi har sett med tidigare utgĂ„vor.

Svaret pĂ„ om du ska installera den hĂ€r versionen beror ocksĂ„ pĂ„ vilken version som redan Ă€r installerad pĂ„ din dator. Om enheten redan kör version 2004 kan du installera version 20H2 med minimala eller inga risker. Anledningen Ă€r att bĂ„da versionerna av operativsystemet delar samma kĂ€rnfilsystem. Som ett resultat har de nya funktionerna redan distribuerats i ett inaktivt tillstĂ„nd. Systemet behöver bara ett litet “aktiveringspaket” för att aktivera den nya versionen med en snabb omstart som inte krĂ€ver ominstallation.

Att anvĂ€nda tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€ttet för aktiveringspaket minskar avsevĂ€rt antalet problem som du kan se med en uppgradering pĂ„ plats eller ren installation. Det löser dock inte problemen med funktionsuppdateringen. Även om det nya operativsystemet inte verkar ha nĂ„gra större problem Ă€n sĂ„ lĂ€nge, kan du fortfarande stöta pĂ„ isolerade problem med de nya Ă€ndringarna.

Å andra sidan, om du kör en Ă€ldre version, som uppdateringen frĂ„n november 2019 (version 1909), kanske du ocksĂ„ kan uppgradera, men du bör fortsĂ€tta med mer försiktighet.

Vanligtvis krÀver uppgradering frÄn en Àldre version som var tillgÀnglig under ett tidigare Är fullstÀndig ominstallation, och denna process kan orsaka mÄnga ovÀntade problem. Förutom möjliga okÀnda och kÀnda problem som ett resultat av nya förÀndringar i den nya utvecklingen, kan du Àven stöta pÄ mjukvaru- och kompatibilitetsproblem om enheten har inaktuella drivrutiner, dÄligt utformade appar, program utformade för en gammal version av driften system eller sÀkerhetsprogramvara.

Ska jag vÀnta med att installera version 20H2?

NÀr en ny version av Windows 10 blir tillgÀnglig Àr det aldrig en bra idé att skynda pÄ uppgraderingen eftersom det Àr kÀnt att under den första lanseringen av en ny version förvÀntas okÀnda buggar, fel och kompatibilitetsproblem.

NĂ€r en ny version av operativsystemet slĂ€pps kommer du att fĂ„ ett meddelande i Windows Update-instĂ€llningarna som talar om för dig om uppdateringen Ă€r klar pĂ„ din enhet. Om du inte ser meddelandet bör du inte försöka tvinga det med hjĂ€lp av Media Creation Tool eller Update Assistant eftersom det Ă€r troligt att du stöter pĂ„ problem, till exempel “Den hĂ€r datorn kan inte uppgraderas till Windows 10,” “Den hĂ€r datorn kan inte uppgraderas till den hĂ€r versionen av Windows 10 pĂ„ grund av en tjĂ€nst eller drivrutin som inte Ă€r klar Ă€nnu,” eller liknande fel.

NÀr en ny funktionsuppdatering blir tillgÀnglig, det rekommenderas alltid att vÀnta pÄ minst tre till fyra kvalitetsuppdateringar innan du planerar uppgraderingen.

Om enheten anvÀnder en Àldre version av operativsystemet och den inte har nÄgra problem bör du vÀnta lite lÀngre. Du bör dock inte hoppa över uppdateringen helt. SÄ smÄningom kommer versionen pÄ datorn att avvecklas och kommer inte lÀngre att fÄ sÀkerhets- och förbÀttringsuppdateringar, vilket kan leda till andra problem och göra enheten sÄrbar för attacker.

Uppdatering 12 maj 2021: Eftersom Microsoft löser de senaste kÀnda problemen med version 20H2 och 2004, bör det nu vara sÀkert att uppgradera till dessa versioner frÄn Àldre version 1909 eller Àldre versioner.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK