Bil

SÀllsynt Apple 1-dator gÄr ut pÄ auktion för $250 000

Apple 1 dator och manualGoldin

Apple 1 (ibland stavat som Apple-1 eller Apple I) var den första datorn som byggdes av företaget som Àr mest kÀnd för Mac och iPhone. Det finns inte mÄnga Apple 1-brÀdor kvar, men en har nu gÄtt ut pÄ auktion.

Goldin Auctions har listat en original Apple 1-dator för budgivning, vilket hĂ€vdar att datorn tillverkades i Apples första batch. Sajten sĂ€ger, “det hĂ€r erbjudandet, som Ă€r nummer sju i Apple-1-registret, Ă€r det enda första batchexemplet som har varit ute pĂ„ auktion pĂ„ ett antal Ă„r och Ă€r den första Apple-1 som nĂ„gonsin erbjuds med ett autentiserat serienummer (“01-0050″) handskriven av Steve Jobs. Datorn har verifierats i fungerande skick av Daniel Kottke, som var en av de första anstĂ€llda som arbetade pĂ„ Apple nĂ€r Apple-1 tillverkades.”

Datanetics tangentbordDatanetics tangentbord Goldin

Steve Jobs och Steve Wozniak handbyggde varje Apple 1, inklusive denna modell, men datorn bestod bara av moderkortet – du var tvungen att bygga (eller köpa frĂ„n nĂ„gon annan) en skĂ€rm, strömförsörjning och tangentbord. Det kompletta paketet pĂ„ auktion inkluderar en Sanyo VM-4509-skĂ€rm och ett Datanetics-tangentbord, samt ett modernt kassettgrĂ€nssnitt (för att ladda data och program) och en reproduktion av originalmanualen signerad av Steve Wozniak och Ronald Wayne.

Apple 1 var en 8-bitars mikrodator som först slĂ€pptes 1976, designad av Steve Wozniak (som fortsatte med att utveckla de flesta av Apple II och andra produkter). Den byggdes kring MOS 6502 CPU, som ocksĂ„ anvĂ€ndes i enheter som Commodore 64 och Nintendo Entertainment System, med 4 KB RAM-standard och 40×24 textlĂ€gesgrafik. Endast omkring 175 av datorerna tros ha sĂ„lts, och Apple 1 lades ner efter att Apple II slĂ€pptes 1977, vilket etablerade Apple som ett kĂ€nt namn.

Detta Àr den andra Apple 1 som dyker upp pÄ auktion under de senaste mÄnaderna. En annan modell sÄldes för 500 000 dollar redan i november, som hade en Ànnu ovanligare trÀlÄda konstruerad av hawaiiskt koa-trÀ.

KĂ€lla: Goldin

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK