Gardets

SÄ lÀnge, Internet Explorer. WebblÀsaren gÄr i pension idag

Microsoft Internet Explorer-logotypen projiceras pÄ en skÀrm under en Microsoft Xbox E3-mediebriefing i Los Angeles den 4 juni 2012. FrÄn och med onsdagen den 15 juni 2022 kommer Microsoft inte lÀngre att stödja den en gÄng dominerande webblÀsaren som legioner av webbsurfare Àlskade att hata och ett fÄtal hÀvdar fortfarande att de Àlskar. Kredit: AP Photo/Damian Dovarganes, File

Internet Explorer Àr Àntligen pÄ vÀg ut pÄ betesmark.

FrĂ„n och med onsdag kommer Microsoft inte lĂ€ngre att stödja den en gĂ„ng dominerande webblĂ€saren som legioner av webbsurfare Ă€lskade att hata – och ett fĂ„tal fortfarande hĂ€vdar att de Ă€lskar. Den 27-Ă„riga applikationen förenar nu BlackBerry-telefoner, uppringda modem och Palm Pilots i soptunnan i teknikhistorien.

IE:s bortgÄng var ingen överraskning. För ett Är sedan sa Microsoft att det satte stopp för Internet Explorer den 15 juni 2022, vilket pressade anvÀndarna till sin Edge-webblÀsare, som lanserades 2015.

Företaget gjorde klart att det var dags att gÄ vidare.

“Microsoft Edge Ă€r inte bara en snabbare, sĂ€krare och modernare surfupplevelse Ă€n Internet Explorer, utan den kan ocksĂ„ ta itu med en viktig frĂ„ga: kompatibilitet för Ă€ldre, Ă€ldre webbplatser och applikationer,” Sean Lyndersay, general manager för Microsoft Edge Enterprise , skrev i ett blogginlĂ€gg i maj 2021.

AnvĂ€ndare markerade Explorers bortgĂ„ng pĂ„ Twitter, med vissa hĂ€nvisade till det som en “bugg-riden, osĂ€ker POS” eller “bĂ€sta webblĂ€saren för att installera andra webblĂ€sare.” För andra var det ett ögonblick för 90-talets nostalgi-memes, medan The Wall Street Journal citerade en 22-Ă„ring som var ledsen över att se IE gĂ„.

Microsoft slÀppte den första versionen av Internet Explorer 1995, den tidiga eran av webbsurfning som dominerades av den första mycket populÀra webblÀsaren, Netscape Navigator. Dess lansering signalerade början pÄ slutet av Navigator: Microsoft fortsatte med att knyta ihop IE och dess allestÀdes nÀrvarande Windows-operativsystem sÄ hÄrt att mÄnga helt enkelt anvÀnde det som standard istÀllet för Navigator.

Justitiedepartementet stÀmde Microsoft 1997 och sa att det bröt mot ett tidigare dekret om samtycke genom att krÀva att datortillverkare anvÀnder dess webblÀsare som ett villkor för att anvÀnda Windows. Det gick sÄ smÄningom med pÄ att lösa antitruststriden 2002 om anvÀndningen av sitt Windows-monopol för att squasha konkurrenter. Det trasslade ocksÄ med europeiska tillsynsmyndigheter som sa att det att knyta Internet Explorer till Windows gav det en orÀttvis fördel gentemot konkurrenter som Mozillas Firefox, Opera och Googles Chrome.

AnvÀndare klagade under tiden pÄ att IE var lÄngsam, benÀgen att krascha och sÄrbar för hacks. IE:s marknadsandel, som i början av 2000-talet var över 90 %, började blekna i takt med att anvÀndarna hittade mer tilltalande alternativ.

Idag dominerar webblÀsaren Chrome med en andel pÄ ungefÀr 65 % av den globala webblÀsarmarknaden, följt av Apples Safari med 19 %, enligt internetanalysföretaget Statcounter. IE:s arvtagare, Edge, ligger efter med cirka 4 %, precis före Firefox.


Microsoft meddelar att Internet Explorer gÄr i pension


© 2022 Associated Press. Alla rÀttigheter förbehÄllna. Detta material fÄr inte publiceras, sÀndas, skrivas om eller vidaredistribueras utan tillstÄnd.

Citat: SÄ lÀnge, Internet Explorer. WebblÀsaren gÄr i pension idag (2022, 15 juni) hÀmtad 15 juni 2022 frÄn https://techxplore.com/news/2022-06-internet-explorer-browser-today.html

Detta dokument Àr föremÄl för upphovsrÀtt. Bortsett frÄn all rÀttvis handel i syfte att privata studier eller forskning, fÄr ingen del reproduceras utan skriftligt tillstÄnd. InnehÄllet tillhandahÄlls endast i informationssyfte.

HĂ„ll kontakten med oss ​​pĂ„ sociala medieplattformar för omedelbar uppdatering klicka hĂ€r för att gĂ„ med i vĂ„r Twitter och Facebook

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK