Gardets

SÄ lÀnge, Internet Explorer. WebblÀsaren gÄr Àntligen i pension

San Francisco, 15 juni

Internet Explorer Àr Àntligen pÄ vÀg ut pÄ betesmark.

FrĂ„n och med onsdagen kommer Microsoft inte lĂ€ngre att stödja den en gĂ„ng dominerande webblĂ€saren som legioner av webbsurfare Ă€lskade att hata – och ett fĂ„tal hĂ€vdar fortfarande att de Ă€lskar. Den 27-Ă„riga applikationen förenar nu BlackBerry-telefoner, uppringda modem och Palm Pilots i soptunnan i teknikhistorien.

IE:s bortgÄng var ingen överraskning. För ett Är sedan sa Microsoft att det satte stopp för Internet Explorer den 15 juni 2022, vilket pressade anvÀndarna till sin Edge-webblÀsare, som lanserades 2015.

Företaget gjorde klart att det var dags att gÄ vidare.

“Microsoft Edge Ă€r inte bara en snabbare, sĂ€krare och modernare surfupplevelse Ă€n Internet Explorer, utan den kan ocksĂ„ ta itu med en viktig frĂ„ga: kompatibilitet för Ă€ldre, Ă€ldre webbplatser och applikationer,” Sean Lyndersay, general manager för Microsoft Edge Enterprise , skrev i ett blogginlĂ€gg i maj 2021.

AnvĂ€ndare markerade Explorers bortgĂ„ng pĂ„ Twitter, med vissa hĂ€nvisade till det som en “bugg-riden, osĂ€ker POS” eller “bĂ€sta webblĂ€saren för att installera andra webblĂ€sare.” För andra var det ett ögonblick för 90-talets nostalgi-memes, medan The Wall Street Journal citerade en 22-Ă„ring som var ledsen över att se IE gĂ„.

Microsoft slÀppte den första versionen av Internet Explorer 1995, den tidiga eran av webbsurfning som dominerades av den första mycket populÀra webblÀsaren, Netscape Navigator. Dess lansering signalerade början pÄ slutet av Navigator: Microsoft fortsatte med att knyta ihop IE och dess allestÀdes nÀrvarande Windows-operativsystem sÄ hÄrt att mÄnga helt enkelt anvÀnde det som standard istÀllet för Navigator.

Justitiedepartementet stÀmde Microsoft 1997 och sa att det bröt mot ett tidigare dekret om samtycke genom att krÀva att datortillverkare anvÀnder dess webblÀsare som ett villkor för att anvÀnda Windows. Det gick sÄ smÄningom med pÄ att lösa antitruststriden 2002 om anvÀndningen av sitt Windows-monopol för att squasha konkurrenter. Det trasslade ocksÄ med europeiska tillsynsmyndigheter som sa att det att knyta Internet Explorer till Windows gav det en orÀttvis fördel gentemot konkurrenter som Mozillas Firefox, Opera och Googles Chrome.

AnvÀndare klagade under tiden pÄ att IE var lÄngsam, benÀgen att krascha och sÄrbar för hacks. IE:s marknadsandel, som i början av 2000-talet var över 90 %, började blekna i takt med att anvÀndarna hittade mer tilltalande alternativ.

Idag dominerar webblÀsaren Chrome med en andel pÄ ungefÀr 65 % av den globala webblÀsarmarknaden, följt av Apples Safari med 19 %, enligt internetanalysföretaget Statcounter. IE:s arvtagare, Edge, ligger efter med cirka 4 %, precis före Firefox. (AP)

HĂ„ll kontakten med oss ​​pĂ„ sociala medieplattformar för omedelbar uppdatering klicka hĂ€r för att gĂ„ med i vĂ„r Twitter och Facebook

Vi Àr nu pÄ Telegram. Klicka hÀr för att gÄ med i vÄr kanal (@TechiUpdate) och hÄlla dig uppdaterad med de senaste teknikrubrikerna.

För alla de senaste tekniknyheterna klicka hÀr

För de senaste nyheterna och uppdateringarna, följ oss pÄ Google Nyheter.

LÀs originalartikeln hÀr

Förnekande av ansvar! NewsAzi Ă€r en automatisk aggregator runt globala medier. Allt innehĂ„ll Ă€r tillgĂ€ngligt gratis pĂ„ Internet. Vi har just ordnat det i en plattform endast för utbildningsĂ€ndamĂ„l. I varje innehĂ„ll anges hyperlĂ€nken till den primĂ€ra kĂ€llan. Alla varumĂ€rken tillhör deras rĂ€ttmĂ€tiga Ă€gare, allt material till deras upphovsmĂ€n. Om du Ă€r Ă€gare till innehĂ„llet och inte vill att vi ska publicera ditt material pĂ„ vĂ„r webbplats, vĂ€nligen kontakta oss per mejla – [email protected]sazi.com. InnehĂ„llet kommer att raderas inom 24 timmar.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK