Bil

SÄ hÀr kör du en diagnostisk skanning pÄ din Chromebook

chrome os diagnostisk appGoogle

MĂ€nniskor tenderar att anvĂ€nda sina datorer lĂ€ngre Ă€n andra prylar i livet, vilket betyder att det Ă€r viktigt att hĂ„lla ett öga pĂ„ enhetens hĂ€lsa. Chromebooks har en praktisk “Diagnostik”-app som gör detta superenkelt att göra.

Diagnostik-appen introducerades i Chrome OS 90 i april 2020. Det Àr en stor uppgradering jÀmfört med den tidigare metoden som krÀvde visning av en intern systemsida. Det finns ocksÄ nÄgra anvÀndbara tester du kan anvÀnda för att se till att allt fungerar som det ska.

RELATERAD: SÄ hÀr visar du systemprestandastatistik pÄ din Chromebook

SÄ hÀr öppnar du diagnostikapparna

Du hittar inte Diagnostik-appen i startapplÄdan, men det finns tvÄ andra sÀtt att starta den. VÀlj först cirkelstartikonen i aktivitetsfÀltet.

GĂ„ in i sökrutan eller börja helt enkelt skriva “Diagnostik.” VĂ€lj appen “Diagnostik” nĂ€r den visas i resultaten.

söka efter diagnostik

För den andra metoden öppnar vi appen frÄn Chrome OS-instÀllningarna. Klicka pÄ klockikonen i aktivitetsfÀltet för att ta fram panelen SnabbinstÀllningar. VÀlj sedan kugghjulsikonen för att öppna menyn InstÀllningar.

öppna SnabbinstÀllningar och tryck pÄ kugghjulet

VĂ€lj sedan “Om Chrome OS” i sidofĂ€ltet InstĂ€llningar.

vÀlj om chrome os

VĂ€lj nu “Diagnostik” för att starta appen.

Det Àr allt som finns för att starta Diagnostik-appen. LÄt oss dyka in i vad den faktiskt kan visa dig och göra.

Vad gör diagnostikappen?

Diagnostik-appen Àr uppdelad i tre sektioner: Batteri, CPU och Minne. Var och en ger en översikt över information och kan köra ett hÀlsotest.

Avsnittet “Batteri” visar storleken pĂ„ enhetens batteri och talar om hur lĂ€nge du har kvar pĂ„ den aktuella batterinivĂ„n. Under det finns tre olika mĂ€tvĂ€rden:

  • BatterihĂ€lsa: Batteriernas kapacitet kan minska med tiden, vilket innebĂ€r att de inte förblir laddade sĂ„ lĂ€nge. Denna siffra talar om hur “hĂ€lsosamt” batteriet Ă€r. Du vill se en hög siffra hĂ€r.
  • Repetitioner: Antalet gĂ„nger din Chromebook har gĂ„tt igenom en full laddningscykel – frĂ„n 0–100 %.
  • Nuvarande: Den hastighet med vilken Chromebook för nĂ€rvarande laddas eller laddas ur.

batteriöversikt

Du kommer att se alternativet “Kör urladdningstest” eller “Kör laddningstest”, beroende pĂ„ om din Chromebook Ă€r ansluten. Dessa tester mĂ€ter den hastighet med vilken enheten laddas eller laddas ur.

kör batteritest

NĂ€sta upp Ă€r avsnittet “CPU”. Den visar information om din enhets processor överst och du kan se en realtidsgraf över CPU-anvĂ€ndning under. Det finns tre mĂ„tt hĂ€r ocksĂ„:

  • Aktuell anvĂ€ndning: En sammanlagd procentandel av hur mycket CPU som anvĂ€nds för nĂ€rvarande.
  • Temperatur: CPU:ns nuvarande temperatur.
  • Nuvarande hastighet: Hur snabbt processorn körs för nĂ€rvarande.

CPU översikt

För att fĂ„ mer information, klicka pĂ„ “Kör CPU-test.” Detta kommer att köra ett antal tester för att sĂ€kerstĂ€lla att CPU:n fungerar bra. Du vill se gröna “FramgĂ„ng”-meddelanden hĂ€r.

CPU-testresultat

Det sista avsnittet Ă€r “Minne”. En blĂ„ förloppsindikator visar hur mycket av det totala tillgĂ€ngliga minnet som anvĂ€nds. Klicka pĂ„ “Kör minnestest” för ytterligare information. Varning för att detta test tar 15 minuter. Återigen, du vill se grönt “FramgĂ„ng.”

minnesöversikt

LĂ€ngst ner pĂ„ sidan kan du klicka pĂ„ knappen “Spara sessionslogg” för att fĂ„ en avlĂ€sning av alla diagnostiska data vid denna tidpunkt.

spara sessionslogg

Det Àr allt som finns! Det hÀr Àr en praktisk liten funktion i Chrome OS som hjÀlper dig att hÄlla ett öga pÄ enhetens hÀlsa och felsöka problem om de skulle uppstÄ.

RELATERAD: SÄ hÀr ansluter du Bluetooth-enheter till en Chromebook

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK