Bil

Så här fixar du skärmflimmer i Windows 10

Dubbla bildskärmar i en arbetsyta.cendhika/Shutterstock.com

Din Windows 10-dators skärm kan flimra av olika anledningar. Om du inte är säker på den exakta orsaken kan du prova dessa vanliga lösningar för att felsöka och åtgärda problemet, oavsett om du använder en bärbar dator eller en stationär dator.

Sätt tillbaka en lös bildskärmskabel

Skärmkablar kan vara lösa om de inte sattes i ordentligt första gången. Dessa lösa kablar kan få din skärm att flimra. De kan till och med lossna med tiden om de inte var anslutna tillräckligt säkert.

För att kontrollera det här problemet, koppla ur bildskärmens kabel och anslut den på ett säkert sätt Рfrån både baksidan av bildskärmen och på datorn. Se till att kabeln är helt åtdragen och att den inte ser eller känns lös.

Detta gäller alla kabeltyper som kan lossna av olika anledningar. Du behöver inte nödvändigtvis ta reda på vilken kabeltyp du använder för att utföra den här metoden.

En hand som ansluter en bildskärmskabel till baksidan av en bildskärm.bs studio/Shutterstock.com

Byt ut din bildskärmskabel

Bildskärmskablar av låg kvalitet är en vanlig orsak till problem med bildskärmsflimmer.

Om du uppt√§cker att kabeln √§r skadad ‚Äď eller om du bara har en billig s√•dan ‚Äď skaffa en kabel av h√∂g kvalitet och anv√§nd den med din bildsk√§rm. Med h√∂g kvalitet menar vi en kabel som antingen kommer fr√•n din bildsk√§rms tillverkare eller fr√•n en tredjepartstillverkare med bra recensioner (de flesta sajter, som Amazon, visar recensioner f√∂r varje produkt.).

Om du inte är säker på vilken kabeltyp du behöver (oavsett om det är HDMI, DisplayPort eller DVI), kolla in vår HDMI vs. DisplayPort vs. DVI-guide, så hjälper den dig att hitta din kabeltyp. Gå sedan till en webbplats som Amazon, sök efter den typ av kabel du har (till exempel en HDMI-kabel), och du kommer att se många alternativ.

Din bildskärms handbok listar också de kabeltyper som bildskärmen stöder. Oftare än inte stöder en bildskärm flera kabeltyper, vilket innebär att om din nuvarande kabel är en HDMI-kabel kan din nästa vara en DisplayPort-kabel. De fungerar alla ungefär likadant.

Se bara till att din dator stöder den kabeltyp du skaffar till din bildskärm (datorns baksida bör ha kabeltypnamnet under varje port.).

Det kommer att lösa alla dina kabelrelaterade problem, skärmen flimrar bland dem (det vill säga om problemet orsakades av kabeln.).

Avinstallera problematiska appar

Appar kan också få din Windows 10-dators skärm att flimra. Till exempel, tidigare orsakade vissa Norton-produkter problem med skärmflimmer på Windows 10-datorer.

Om du inte vet exakt vilken app som orsakar problemet (i så fall bör du avinstallera den appen med hjälp av stegen nedan), måste du först identifiera den problematiska appen. Ett sätt att göra detta är att ta reda på när skärmen började flimra.

Om ditt problem började uppstå efter att du installerade en viss app, kan den appen vara boven. I det här fallet, kontrollera appens officiella webbplats och se om en nyare version är tillgänglig. Om det finns, installera den versionen, och ditt problem kommer sannolikt att åtgärdas.

Om en nyare version inte är tillgänglig bör du ta bort appen från din PC tills vidare. Du kanske måste lita på en alternativ app tills apputvecklaren åtgärdar problemet.

F√∂r att b√∂rja ta bort den felaktiga appen, √∂ppna “Inst√§llningar” genom att trycka p√• Windows+i.

Klicka p√• “Appar” i f√∂nstret Inst√§llningar.

Inställningar app-gränssnitt

H√§r, scrolla ner i den h√∂gra rutan och hitta den problematiska appen. Klicka p√• appen och v√§lj “Avinstallera”.

Avinstallationsalternativ för en app

V√§lj “Avinstallera” i prompten f√∂r att bli av med appen.

Avinstallationsfråga för appar

Starta om datorn och se om problemet är borta. Om problemet kvarstår, se ytterligare korrigeringar nedan.

Installera om bildskärmsdrivrutinerna

Microsoft säger att skärmflimmer ofta orsakas av bildskärmsdrivrutiner. Ett enkelt sätt att fixa detta är att installera om dina bildskärmsdrivrutiner.

Du behöver bara ta bort drivrutinerna från din PC, och din PC kommer automatiskt att installera om dem från Windows-uppdateringar.

F√∂r att installera om dina drivrutiner rekommenderar Microsoft att du startar datorn i fels√§kert l√§ge. G√∂r detta genom att √∂ppna “Inst√§llningar” med Windows+i och klicka p√• “Uppdatera och s√§kerhet” i appen Inst√§llningar.

Inställningar app-gränssnitt

I f√∂nstret Inst√§llningar klickar du p√• “√Öterst√§llning” i sidof√§ltet till v√§nster. Hitta Avancerad start till h√∂ger och klicka p√• “Starta om nu” under den.

Återställningsmeny i Inställningar

En blå skärm med några alternativ visas. Klicka på Felsökning > Avancerade alternativ > Startinställningar > Starta om på dessa skärmar.

Tryck p√• “4” p√• tangentbordet f√∂r att starta om datorn till fels√§kert l√§ge. N√§r du ser texten “s√§kert l√§ge” skriven p√• skrivbordet betyder det att du √§r i fels√§kert l√§ge.

I fels√§kert l√§ge, h√∂gerklicka p√• menyknappen “Start” och v√§lj “Enhetshanteraren”.

Start-knappens snabbmeny

I f√∂nstret Enhetshanteraren klickar du p√• pilen bredvid “Displayadaptrar”. H√∂gerklicka p√• adaptern som visas i den ut√∂kade menyn och v√§lj sedan “Avinstallera enhet”.

I f√∂nstret Avinstallera enhet, aktivera alternativet “Ta bort drivrutinsprogramvaran f√∂r den h√§r enheten”. Klicka sedan p√• “Avinstallera”.

Avinstallera enhetsfönster

Starta om din PC.

Starta appen “Inst√§llningar” och g√• till Uppdatering och s√§kerhet> Windows Update> S√∂k efter uppdateringar f√∂r att installera tillg√§ngliga uppdateringar.

Windows Update-menyn i Inställningar

Windows kommer att installera om dina bildskärmsdrivrutiner.

√Ąndra monitorns uppdateringsfrekvens

Din bildskärms uppdateringsfrekvens avgör hur ofta innehållet uppdateras på din skärm. Det kan vara så att en högre uppdateringsfrekvens har valts och din bildskärm har problem med att uppdatera innehållet med den hastigheten.

F√∂r att √§ndra uppdateringsfrekvensen, √∂ppna “Inst√§llningar” genom att trycka p√• Windows+i och klicka sedan p√• “System” i f√∂nstret Inst√§llningar.

Inställningar appskärm

Klicka p√• “Visa” i sidof√§ltet till v√§nster. Rulla ned√•t i den h√∂gra rutan och klicka p√• “Avancerade sk√§rminst√§llningar” under Flera sk√§rmar.

Visa inställningsmenyn i Inställningar

Leta upp rullgardinsmenyn “Refresh rate” och klicka p√• den f√∂r att v√§lja en ny uppdateringsfrekvens. F√∂rs√∂k att anv√§nda en hastighet som √§r l√§gre √§n den nuvarande och se om det hindrar sk√§rmen fr√•n att flimra.

Menyn Avancerade skärminställningar i Inställningar


Om alla dessa steg ‚Äď √§ven att skaffa en b√§ttre kabel ‚Äď inte l√∂ser ditt problem, kan det h√§nda att du har ett maskinvaruproblem med din bildsk√§rm. Du kanske vill kontakta ditt bildsk√§rmsf√∂retag f√∂r hj√§lp om din produkt fortfarande √§r under garanti. Problemet kan vara ett h√•rdvarufel p√• din bildsk√§rm.

I s√•dana h√§r fall √§r det ofta en bra id√© att s√∂ka professionell hj√§lp. En professionell kanske kan identifiera problemet och att f√• hj√§lp kan vara billigare √§n att beh√∂va k√∂pa en ny bildsk√§rm ‚Äď beroende p√• hur dyr din bildsk√§rm √§r.

Botón volver arriba

Annonsblockerare upptäckt

Du måste ta bort AD BLOCKER för att fortsätta använda vår webbplats TACK