Bil

SĂ„ hĂ€r fixar du “Den hĂ€r webbplatsen anvĂ€nder betydande minne” pĂ„ en Mac

Ung kvinna med hÀnderna upp i frustration över en Macbook-bÀrbar datorwavebreakmedia/Shutterstock.com

Din Mac har bara en begrÀnsad mÀngd minne tillgÀngligt, sÄ om en process börjar anvÀnda mer Àn sin beskÀrda del kan resten av systemet lida. Ibland kommer Safari varna dig för att en webbplats anvÀnder mycket minne, men vad kan du göra Ät det och hur hindrar du det frÄn att komma tillbaka?

Vad varningen “Betydande minne” verkligen betyder

Din dator anvĂ€nder fysiskt minne, eller RAM (Random Access Memory), för att lagra data som behöver snabbt nĂ„s av systemet. Ju mer minne du har, desto lĂ€ngre tid kan du gĂ„ innan du tar slut. För att fĂ„ ut sĂ„ mycket som möjligt av tillgĂ€ngligt minne, anvĂ€nds SSD-enheten som en tillfĂ€llig plats för att “byta” data in och ut efter behov, vilket Ă€r anledningen till att en Mac med dubbelt sĂ„ mycket minne inte Ă€r det nödvĂ€ndigtvis dubbelt sĂ„ kapabel.

macOS Activity Monitor Minnesöversikt

Vissa webbplatser krÀver mer systemresurser Àn andra. Detta Àr ofta fallet med komplexa webbplatser som sociala medier eller webbapplikationer som Google Docs som hanterar mycket data. Det kan ocksÄ finnas skript som körs i bakgrunden pÄ en webbsida som introducerar ytterligare overhead.

Varningen för “signifikant minne” Ă€r en indikator pĂ„ att en flik krĂ€ver mycket systemresurser, vilket kan leda till en prestandasĂ€nkning. Mer minne som anvĂ€nds av en process innebĂ€r att det finns mindre minne tillgĂ€ngligt för systemet totalt sett. Detta kan resultera i nedgĂ„ngar, krascher och instabilitet.

Ett exempel pÄ Safari "Betydande minne" AnvÀndningsfel orsakat av Gmail

Den hÀr varningen visas bara ovanför fliken som orsakar problemet, sÄ du kan behöva gÄ igenom flikarna om du misstÀnker att en webbsida gör att din dator fungerar dÄligt.

Saker du kan prova som kan hjÀlpa

Den enklaste lösningen Àr att uppdatera den aktuella fliken. Detta bör tvinga Safari att omfördela resurser, frigöra allt minne som Àr bundet och ta bort varningen. TyvÀrr kommer en problematisk webbplats sannolikt att fortsÀtta att be om mer resurser och sÄ kan varningen komma tillbaka.

Safari delar upp flikar efter process i Activity Monitor (tillgĂ€nglig via Spotlight eller under Program > Verktyg). GĂ„ till fliken “Minne” och arrangera sedan kolumnen “Minne” genom att gĂ„ nedĂ„t för att se vilka processer som anvĂ€nder mest minne överst. Du kan avsluta vilken webbsida som helst för att tvinga fram en omladdning.

Hantera minnesanvÀndning i Activity Monitor för macOS

Du kan ta den mer drastiska vÀgen att avsluta Safari helt (genom att anvÀnda Command+Q eller helt enkelt högerklicka pÄ dockan i ikonen). Om Safari inte svarar kan du behöva tvinga att avsluta processen för att ÄterstÀlla prestanda.

Ibland kan varningar som dessa orsakas av problem med att rendera en webbsida som ett resultat av en förÄldrad webblÀsare. Installera alla tillgÀngliga uppdateringar för Safari under SysteminstÀllningar > Programuppdatering rekommenderas av bÄde prestanda- och sÀkerhetsskÀl.

Om webbplatsen i frÄga har ett problem med Safari i synnerhet, kan installation och anvÀndning av en andra webblÀsare som Chrome eller Firefox vara svaret. Safari Àr ett bra val för Mac-anvÀndare pÄ grund av att det Àr mycket optimerat, men det Ätnjuter ofta inte samma stöd som mer populÀra webblÀsare för flera plattformar.

Om du ser det hÀr felet ofta kan du övervÀga att uppgradera din Mac. Om din maskin Àr relativt ny Àr det troligtvis ett problem med webbplatsen och du kanske vill skicka in ett supportÀrende eller söka ett alternativ. Att komma Ät webbplatsen med jÀmna mellanrum istÀllet för att lÀmna den öppen hela tiden kan ocksÄ fungera.

Ta bort plugins och tillÀgg för att pÄskynda Safari

Webbsidor som anvÀnder mer Àn sin beskÀrda del av resurserna Àr ett problem som dyker upp dÄ och dÄ, men det kan finnas mer du kan göra för att förbÀttra Safaris prestanda pÄ alla webbplatser.

ÖvervĂ€g att ta bort webbplugin-program och ta bort onödiga webblĂ€sartillĂ€gg för att minska Safaris totala fotavtryck och frigöra mer resurser för törstiga webbsidor och andra processer.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK