Gardets

Ryssland tar över Ukrainas internet

Ryssland försöker ocksĂ„ kontrollera mobila anslutningar. De senaste veckorna har ett mystiskt nytt mobilföretag dykt upp i Cherson. Bilder visar tomma SIM-kort – helt vita utan varumĂ€rke – som sĂ€ljs. Lite Ă€r kĂ€nt om SIM-korten; mobilnĂ€tverket verkar dock anvĂ€nda det ryska +7-prefixet i början av ett nummer. Videor visar enligt uppgift att mĂ€ngder av medborgare samlas för att hĂ€mta SIM-korten. “De ryska styrkorna inser att de Ă€r i underlĂ€ge om de fortsĂ€tter att anvĂ€nda ukrainska mobilnĂ€t”, sĂ€ger Cathal Mc Daid, teknikchef pĂ„ mobilsĂ€kerhetsföretaget AdaptiveMobile. Företaget har sett tvĂ„ separatistiska mobiloperatörer i Donetsk och Luhansk utöka det territorium de tĂ€cker till nyligen ockuperade omrĂ„den.

Vem kontrollerar internet har betydelse. Medan de flesta lĂ€nder bara sĂ€tter begrĂ€nsade begrĂ€nsningar för de webbplatser som folk kan se, begrĂ€nsar en handfull auktoritĂ€ra nationer – inklusive Kina, Nordkorea och Ryssland – kraftigt vad mĂ€nniskor kan komma Ă„t.

Ryssland har ett enormt system för internetcensur och övervakning, som har vuxit under de senaste Ären i takt med att landet försöker genomföra ett suverÀnt internetprojekt som avskÀrmar det frÄn resten av vÀrlden. Landets System for Operative Investigative Activities, eller SORM, kan anvÀndas för att lÀsa mÀnniskors e-postmeddelanden, avlyssna textmeddelanden och övervaka annan kommunikation.

“Ryska nĂ€tverk kontrolleras helt av de ryska myndigheterna”, sĂ€ger Malon, den ukrainska telekomtillsynsmyndigheten. Omdirigeringen av internet i ockuperade ukrainska omrĂ„den, sĂ€ger Malon, har som mĂ„l att sprida “Kremlin-propaganda” och fĂ„ folk att tro att ukrainska styrkor har övergett dem. “De Ă€r rĂ€dda att nyheterna om den ukrainska armĂ©ns framsteg kommer att uppmuntra motstĂ„nd i Kherson-regionen och underlĂ€tta verkliga aktiviteter”, sĂ€ger Zohora.

I hjĂ€rtat av omdirigeringen Ă€r Miranda Media, operatören pĂ„ Krim som dök upp efter regionens annektering 2014. Bland “partners” som listas pĂ„ dess hemsida finns den ryska sĂ€kerhetstjĂ€nsten kĂ€nd som FSB och det ryska försvarsministeriet. Företaget svarade inte pĂ„ en begĂ€ran om kommentar.

PĂ„ mĂ„nga sĂ€tt kan Krim fungera som ett exempel pĂ„ vad som hĂ€nder hĂ€rnĂ€st i nyockuperade omrĂ„den. “Först 2017 var Krim helt bortkopplad frĂ„n ukrainsk trafik. Och nu Ă€r det, sĂ„ vitt jag vet, bara rysk trafik dĂ€r”, sĂ€ger Ksenia Ermoshina, bitrĂ€dande forskningsprofessor vid Centrum för internet och samhĂ€lle och anknuten forskare vid Citizen Lab. I januari förra Ă„ret publicerade Ermoshina och kollegor forskning om hur Ryssland har tagit kontroll över Krims internetinfrastruktur.

Efter att den annekterade Krim 2014 skapade ryska myndigheter tvĂ„ nya internetkablar som löper lĂ€ngs Kerchsundet, dĂ€r de ansluter till Ryssland. Denna process tog tre Ă„r att slutföra – nĂ„got Ermoshina kallar en “mjuk substitutionsmodell”, med anslutningar som överförs lĂ„ngsamt över tiden. Sedan dess har Ryssland utvecklat mer avancerade internetkontrollsystem. “Kraften i den ryska censurmaskinen förĂ€ndrades dĂ€remellan [2014 and 2022], sĂ€ger Ermoshina. “Vad jag Ă€r rĂ€dd för Ă€r styrkan i rysk propaganda.”

Det Àr troligt att omdirigering av internet i Cherson och de omgivande omrÄdena ses av ryska myndigheter som ett nyckelsteg i att försöka legitimera ockupationen, sÀger Olena Lennon, ukrainsk adjungerad professor i statsvetenskap och nationell sÀkerhet vid University of New Haven. Flytterna kan ocksÄ vara en plan för framtida konflikter.

Vid sidan av omdirigering av internet i Cherson och andra regioner har ryska tjĂ€nstemĂ€n börjat dela ut ryska pass. TjĂ€nstemĂ€n hĂ€vdar att en rysk bank snart kommer att öppna i Cherson. Och regionen har flyttats till Moskvas tidszon av ockupationsstyrkor. MĂ„nga av stegen Ă„terspeglar vad som tidigare hĂ€nde pĂ„ Krim, Donetsk och Luhansk. “Ryssland gör det klart att de Ă€r dĂ€r för en lĂ„ng tid”, sĂ€ger Lennon, och att kontrollera internet Ă€r kĂ€rnan i det. “De planerar för en lĂ„ngsiktig ockupation.”

HĂ„ll kontakten med oss ​​pĂ„ sociala medieplattformar för omedelbar uppdatering klicka hĂ€r för att gĂ„ med i vĂ„r Twitter och Facebook

Vi Àr nu pÄ Telegram. Klicka hÀr för att gÄ med i vÄr kanal (@TechiUpdate) och hÄlla dig uppdaterad med de senaste teknikrubrikerna.

För alla de senaste tekniknyheterna klicka hÀr

För de senaste nyheterna och uppdateringarna, följ oss pÄ Google Nyheter.

LÀs originalartikeln hÀr

Förnekande av ansvar! NewsAzi Ă€r en automatisk aggregator runt globala medier. Allt innehĂ„ll Ă€r tillgĂ€ngligt gratis pĂ„ Internet. Vi har just ordnat det i en plattform endast för utbildningsĂ€ndamĂ„l. I varje innehĂ„ll anges hyperlĂ€nken till den primĂ€ra kĂ€llan. Alla varumĂ€rken tillhör deras rĂ€ttmĂ€tiga Ă€gare, allt material till deras upphovsmĂ€n. Om du Ă€r Ă€gare till innehĂ„llet och inte vill att vi ska publicera ditt material pĂ„ vĂ„r webbplats, vĂ€nligen kontakta oss per mejla – [email protected]. InnehĂ„llet kommer att raderas inom 24 timmar.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK