Gardets

Rapport: BrĂ€nder, vĂ€rmeböljor orsakar “klimatĂ„ngest” hos ungdomar

AP

Portland, 15 juni

HĂ€lsomyndigheter i Oregon sĂ€ger att effekterna av klimatförĂ€ndringarna, inklusive mer förödande skogsbrĂ€nder, vĂ€rmeböljor, torka och dĂ„lig luftkvalitet, underblĂ„ser “klimatĂ„ngest” bland unga mĂ€nniskor.

Deras resultat har publicerats i en rapport som belyser ungdomars kÀnslor av Ängest, ilska och frustration över upplevd vuxen och regeringens passivitet.

I en briefing pÄ tisdagen anordnad av Oregon Health Authority, talade tre ungdomar om hur klimatförÀndringar har pÄverkat deras mentala hÀlsa.

Gymnasieeleven Mira Saturen uttryckte den skrÀck hon kÀnde nÀr Almeda-branden svepte genom omrÄdet nÀra hennes hemstad Ashland i sydvÀstra Oregon i september 2020. Branden förstörde mer Àn 2 500 hem.

“Det var ett fruktansvĂ€rt och stressigt par dagar nĂ€r detaljer om branden sipprade in”, sa 16-Ă„ringen. Hennes rĂ€dsla förstĂ€rktes av att hennes pappa jobbar pĂ„ brandkĂ„ren. “Han var ute och bekĂ€mpade branden i över 36 timmar, vilket var superlĂ€skigt för mig.”

Guvernör Kate Brown gav i mars 2020 uppdrag till OHA att studera effekterna av klimatförĂ€ndringar pĂ„ ungdomars mentala hĂ€lsa. I sin rapport sĂ€ger byrĂ„n att dess forskning var “designad för att centrera rösterna hos ungdomar, sĂ€rskilt stamungdomar och fĂ€rgade ungdomar i Oregon.”

“För mig Ă€r det viktigt att nĂ€mna att jag Ă€r ursprungsbefolkning,” sa hon. 16-Ă„ringens mamma Ă€r Yurok, ett ursprungsbefolkning frĂ„n norra Kalifornien lĂ€ngs Stillahavskusten och Klamath River.

“I min mammas generation, nĂ€r hon vĂ€xte upp, gick hon till traditionella ceremonier och hade rökt lax som fiskades traditionellt av vĂ„rt folk pĂ„ vĂ„r flod som vi har fiskat i sedan urminnes tider,” sa Wiki. “Under min livstid Ă€r det knappt att Ă€ta den fisken, att se den rökta laxen i vĂ„ra ceremonier. Detta Ă€r en fullstĂ€ndig andlig, kĂ€nslomĂ€ssig och fysisk förkroppsligande av hur jag blir stressad av detta och hur detta pĂ„verkar mig.”

OHA samarbetade med University of Oregon Suicide Prevention Lab för att granska litteratur, genomföra fokusgrupper med ungdomar och intervjua yrkesverksamma inom folkhÀlsan, mental hÀlsa och utbildningssektorn. Intervjuerna genomfördes kort efter den extrema vÀrmeböljan som slog in delar av Oregon sommaren 2021.

Samtidigt som den fokuserar pÄ Oregon, understryker rapporten en bredare oro för ungdomars psykiska hÀlsa i USA mitt i den vÀxande andelen depression och sjÀlvmord i hela landet.

Huvudförfattaren Julie Early Sifuentes, med OHA:s klimat- och hĂ€lsoprogram, sa att hon hoppas att studien “genererar samtal i familjer, i skolor, i samhĂ€llen och att den informerar beslut i beslutsfattande.”

KlimatförĂ€ndringar och pandemin har ytterligare förvĂ€rrat en redan alarmerande psykisk hĂ€lsokris för ungdomar. Antalet gymnasieelever som rapporterar ihĂ„llande kĂ€nslor av sorg eller hopplöshet ökade med 40 % frĂ„n 2009 till 2019, enligt en Surgeon General’s Advisory som utfĂ€rdades i december. Med hĂ€nvisning till nationella undersökningar noterade samma rĂ„d att sjĂ€lvmordsfrekvensen bland ungdomar i Ă„ldrarna 10-24 ökade med 57 % mellan 2007 och 2018.

Trots krisen uttryckte studiedeltagarna ocksÄ en kÀnsla av motstÄndskraft.

“En av de största, bitterljuva takeaways frĂ„n vĂ„r fokusgrupp Ă€r att vi inte Ă€r ensamma om detta”, sa 23-Ă„riga Mecca Donovan under tisdagens briefing. Hon sa att för unga mĂ€nniskor med “alla dessa trĂ„nga tankar,” att ha fler möjligheter att prata kan hjĂ€lpa till med mental hĂ€lsa.

HĂ„ll kontakten med oss ​​pĂ„ sociala medieplattformar för omedelbar uppdatering klicka hĂ€r för att gĂ„ med i vĂ„r Twitter och Facebook

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK