Bil

Pocherad: Det Àr öppen sÀsong pÄ topptalanger. HÀr Àr vad företagen erbjuder

En stram arbetsmarknad har satt en premie pÄ topptalanger och arbetsgivare gör allt för att anstÀlla anstÀllda. Skulle bÀttre lön, en kampanj eller förbÀttrade öppettider fÄ dig att hoppa över skeppet?

Bild: GettyImages/Dave Nagel

Tidigare i somras slĂ€ppte Skynova en rapport med titeln “Ethics of Employee Poaching.” Resultaten frĂ„n undersökningen visar i vilken utstrĂ€ckning tjuvjakt anvĂ€nds för att skaffa talanger, incitament som anvĂ€nds för att locka arbetare, etiska övervĂ€ganden och mer. Efter ett Ă„r av anstĂ€llningsstopp och uppsĂ€gningar har arbetsgivarna ökat anstĂ€llningen, men en stram arbetsmarknad har satt en premie pĂ„ topptalanger. SĂ„, tjuvjagar arbetsgivare topptalanger mer Ă€n normalt?

“Arbetsgivare som Ă€r ivriga att anstĂ€lla topptalanger Ă€r vanligtvis villiga att jaga och till och med tjuvjaga den talangen. PĂ„ den hĂ€r arbetsmarknaden Ă€r det möjligt att arbetsgivare har tjuvjat oftare för att sĂ€kra det de behöver för sin verksamhet, sĂ€ger Bri Godwin Huyke, talesperson för Skynova.

SER: ErsÀttningspolicy för IT-kostnader (TechRepublic Premium)

Tjuvjakt: En anstÀllningsstrategi

En del av rapporten dyker ner i i vilken utstrÀckning arbetsgivare anvÀnder tjuvjakt för att bemanna sina företag. Sammantaget sa den stora majoriteten av de anlitande yrkesverksamma (74 %) att de har tjuvjagat anstÀllda och 29 % sa att de tjuvjagar anstÀllda ofta (8 %) eller regelbundet (21 %). En tredjedel av de anstÀllande yrkesverksamma sa att de tjuvjagar anstÀllda ibland och 24 % gör det bara sÀllan. Intressant nog sa bara 14 % av de tillfrÄgade att de aldrig tjuvjagar anstÀllda.

Men bara för att folk inte tjuvjagar ofta betyder det inte att de inte har kandidater i Ă„tanke. Till exempel sa 69 % av de anlitande yrkesverksamma att de “hade en potentiell anstĂ€llning i Ă„tanke att tjuvjaga om de kunde”, enligt rapporten, men hur mycket tid och energi lĂ€gger företag pĂ„ dessa tjuvjaktinsatser?

Totalt sett sa 48 % av de anlitande yrkesverksamma att deras arbetsgivare anstrĂ€ngde sig mĂ„ttligt (24 %) eller anstĂ€ndigt (24 %) för tjuvjakt, och 12 % anstĂ€llde yrkesverksamma sa att deras arbetsgivare anstrĂ€ngde sig “stort”. till tjuvjakt, jĂ€mfört med antalet svarande som bedömde dessa anstrĂ€ngningar som “smĂ„” (25 %) eller obefintliga (16 %).

MÄste lÀsa CXO-tÀckning

Etisk tjuvjakt?

En del av rapporten fokuserar pĂ„ etiken kring tjuvjakt frĂ„n ett annat företag och direkta konkurrenter. Sammantaget sĂ„g majoriteten av de tillfrĂ„gade (71%) tjuvjakt som en “viktig anstĂ€llningsstrategi” och samma antal personer ansĂ„g att dessa procedurer “bara var en del av att göra affĂ€rer.”

“Det verkar som om de flesta Ă€r överens om att tjuvjakt Ă€r acceptabelt och bara en del av verksamheten, trots potentiella etiska farhĂ„gor sĂ„som hur det pĂ„verkar företaget som den anstĂ€llde tjuvjades frĂ„n,” sa Huyke.

Medan 60 % av de tillfrĂ„gade ansĂ„g tjuvjakt som det “enda sĂ€ttet att fĂ„ rĂ€tt anstĂ€lld”, sĂ„g andra “effektiv tjuvjakt” som en “konkurrensfördel”, enligt rapporten, och endast 20 % av de anlitade yrkesmĂ€nnen tyckte att tjuvjakt var sĂ€llan (11 %) eller aldrig etiskt (9 %). Å andra sidan tyckte 16 % att tjuvjakt alltid Ă€r etiskt och ett liknande antal tillfrĂ„gade ansĂ„g att tjuvjakt vanligtvis (31 %) eller ibland (33 %) Ă€r etiskt.

Konkurrens och bÀsta tjuvjaktförmÄner

Mitt i en stram arbetsmarknad gör arbetsgivarna allt för att fÄ fram topptalanger, inklusive signeringsbonusar, höjda löner och mer. Rapporten beskriver nÄgra av de affÀrssötare som företag anvÀnder för att skaffa utomstÄende talang. De frÀmsta incitamenten som anvÀnds för att tjuvjaga talanger Àr bonusar (63 %), höjningar (58 %), kampanjer (52 %), bÀttre förmÄner (44 %) och förbÀttrade timmar (17 %).

SER: Att jonglera med distansarbete med barns utbildning Àr en enorm uppgift. SÄ hÀr kan arbetsgivare hjÀlpa till (gratis PDF) (TechRepublic)

Det Ă€r viktigt att notera att det verkar finnas fördelar för anstĂ€llda pĂ„ grund av möjligheten att tjuvjaga konkurrenter. Till exempel ansĂ„g 65 % av de tillfrĂ„gade att företag behandlar arbetare “bĂ€ttre för att förhindra tjuvjakt” och 54 % tyckte att tjuvjakt ökar löner och förmĂ„ner, enligt rapporten. Dessa frĂ€msta fördelar relaterade till tjuvjakt inkluderar skapandet av nya möjligheter, handlingen som fungerar “som en motiverande faktor” och en del ansĂ„g att tjuvjakt höll “saker intressanta/frĂ€scha”.

Men vad Ă€r arbetsgivarna villiga att lĂ€gga ut för att hĂ„lla topppresterande i boken? Förhöjningar (62 %), bonusar (60 %), befordran (56 %) och bĂ€ttre förmĂ„ner (46 %) toppar listan över incitament som företag Ă€r villiga att erbjuda för att behĂ„lla ”vĂ€rderade anstĂ€llda”.

“Om arbetsgivare verkligen vill behĂ„lla sina anstĂ€llda, kanske de vill övervĂ€ga de incitament som de skulle vara villiga att erbjuda för att behĂ„lla sin talang,” sa Huyke.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK