Bil

Planera ditt nÀsta karriÀrdrag: Hur du bedömer dina kunskaper och vÀrde pÄ denna flyktiga arbetsmarknad

Även om du inte aktivt funderar pĂ„ att byta jobb Ă€r det vĂ€rt att ta sig tid varje Ă„r för att utvĂ€rdera marknaden och din kompetens.

Bild: ijeab, Getty Images/iStockphoto

MÄste lÀsa CXO-tÀckning

Det Àr ingen nyhet att vi lever i en tid av turbulens pÄ arbetsmarknaderna. HjÀlp eftersökte skyltar finns i överflöd, anstÀllda byter jobb i rekordmÄnga, och vissa mÀnniskor lÀmnar arbetskraften helt och hÄllet. Dessa förÀndringar kommer sannolikt att pÄverka dig och din organisation dagligen, vilket krÀver en betydande investering i tid och minskning. Utmaningarna kring att behÄlla och attrahera talanger kan till och med fÄ dig att avsky att rensa bort det digitala dammet frÄn ditt eget CV eller pyssla pÄ arbetsmarknaden; detta Àr dock en givande strÀvan Àven om du inte har för avsikt att byta jobb.

SE: Accomplishment tracker (TechRepublic Premium)

LĂ„t marknaden tala

Oavsett om du utvecklar en teknikstrategi, designar en ny produkt eller bedömer din kompetens som individuell ledare, Àr marknaden den bÀsta platsen för feedback. Alltför ofta teoretiserar och hypoteser vi och slutar med att vi rÀknar fel vad marknaden faktiskt vÀrderar. Ett av de bÀsta sÀtten att jÀmföra dina fÀrdigheter, förmÄgor och övergripande vÀrde pÄ arbetsmarknaden Àr att cirkulera ditt CV och svara pÄ en rekryterare eller tvÄ pÄ en professionell nÀtverkssajt som LinkedIn.

Om du inte fÄr en enstaka förfrÄgan frÄn en rekryterare pÄ den aktuella heta arbetsmarknaden, har du redan fÄtt marknadsfeedback om att antingen din kompetens Àr oattraktiv eller sÄ lyckas du inte marknadsföra dina fÀrdigheter.

Jag upplevde detta fenomen nÀr mitt utarbetade och omfattande CV sÀllan genererade en Äteruppringning efter en första intresseanmÀlan. Jag gjorde ett enkelt experiment och funderade pÄ de meritförteckningar jag granskade nÀr jag intervjuade nya medarbetare för mitt företag och vilka som fick mig att investera mer Àn en förbigÄende blick. De flesta var korta, visuellt tilltalande och fick mig att vilja ha mer, ungefÀr som att trailern för en film ger dig tillrÀckligt mycket av handlingen för att bekrÀfta ditt intresse, men ÀndÄ tillrÀckligt mystik för att skicka dig till teatern för hela förestÀllningen.

Jag förkortade, reviderade och finjusterade en version av mitt CV och sammanfattade fyra sidor med text till en sida med kraftfulla punktpunkter omgiven av professionell grafisk design. Under loppet av nĂ„gra mĂ„nader, skulle jag alternera vilket CV jag Ă„tervĂ€nde till en rekryterare som nĂ„dde ut, och allmĂ€nt genererade det reviderade CV:t Ă„teruppringningar. Det var kontraintuitivt att versionen av “executive summary” som saknade mĂ„nga kritiska detaljer var allmĂ€nt föredragen, men marknaden gav obestridlig feedback.

Fundera pÄ om du Àr en fyrkantig pinne

Vi har alla hört bromiden om svĂ„righeten att montera en fyrkantig pinne i ett runt hĂ„l, men mĂ„nga av oss tillbringar Ă„ratal med att anpassa och modifiera vĂ„ra fĂ€rdigheter och personlighet för att passa vĂ„r unika geometri i en arbetsgivares runda hĂ„l. Det finns sĂ€kert ett element i att undertrycka vĂ„r unika individualitet för att passa in i en organisation. ÄndĂ„, alltför ofta anpassar vi oss omedvetet till nĂ„gon annans vision för vĂ„ra fĂ€rdigheter till den grad att det blir skadligt eller fĂ„r oss att underbetona vĂ„ra unika styrkor.

SER: 7 steg för att sÀtta upp mÄl under ett nytt Är (TechRepublic Premium)

Ett av de bÀsta sÀtten att testa för detta scenario Àr att checka in med tidigare kollegor i ditt nÀtverk. De har inte lÀngre en andel i din omedelbara arbetsmiljö och kan ofta ge en viss opartisk feedback bÄde om din kompetens och hur den kan vÀrderas pÄ marknaden. Detta kan inte bara vara ögonöppnande, utan det lÄter dig ocksÄ Äterknyta kontakten med olika parter i ditt nÀtverk som kan bli vÀrdefulla tillgÄngar i ett potentiellt jobbsökande.

Bedöm ditt behov av komfort i ditt jobb

För vissa mĂ€nniskor Ă€r kulmen pĂ„ en karriĂ€r att kĂ€nna till detaljerna i sina jobb till den grad att de kan förutsĂ€ga, med rimlig noggrannhet, hur deras jobb kommer att se ut under överskĂ„dlig framtid. För andra Ă€r tanken pĂ„ att en arbetsdag i framtiden ser ungefĂ€r likadan ut som idag skrĂ€mmande. NĂ€r du utvĂ€rderar din position, bedöm Ă€rligt ditt behov av komfort. Har du trĂ„kigt med ditt nuvarande jobb? Är ditt jobb i första hand ett medel för ekonomiskt stöd för att stödja icke-arbetsaktiviteter? Svaren pĂ„ frĂ„gor som dessa bör sĂ€tta ett vĂ€rde pĂ„ de icke-monetĂ€ra fördelarna med din nuvarande position.

Bedöm ditt arbetsmarknadsvĂ€rde – det Ă€r vĂ€l anvĂ€nd tid

En noggrann, Ärlig bedömning av din karriÀr, förmÄgor och vart du vill Äka krÀver viss anstrÀngning och kanske till och med en hel del tid om du tar denna bedömning hela vÀgen till att testa ditt vÀrde pÄ arbetsmarknaden. Oavsett om du gör detta regelbundet eller testar marknaden efter flera Ärs frÄnvaro, lÄt inte pengar vara din primÀra drivkraft. Fundera pÄ vilken typ av arbete, bransch och hur rollen positionerar dig pÄ lÀngre sikt. TÀnk pÄ byteskostnaderna nÀr det gÀller att bygga om ditt nÀtverk, ta ytterligare risker och byta ut det beprövade mot det nya och oförutsÀgbara.

Kom ihÄg att det inte Àr mÄlet med denna övning att hoppa till det första erbjudandet du fÄr. Försök istÀllet att bedöma ditt vÀrde, identifiera eventuella kompetensluckor och se vilken typ av positioner och kompetensorganisationer som Àr mest intresserade av att skaffa sig.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK