Gardets

Offentliga myndigheter anklagas för att frysa ut IT-konsultföretag för smÄ och medelstora företag pÄ grund av farhÄgor om IR35-efterlevnad

Teknikfokuserade smÄ och medelstora företag (SMF) stÀngs ute frÄn kontrakt inom den offentliga sektorn eftersom riskvilliga statliga myndigheter fruktar att hamna i mottagarsidan av mÄngmiljonskatterÀkningar för IR35-efterlevnadsfel, hÀvdas det.

En rapport frÄn kommittén för offentliga rÀkenskaper (PAC) i maj 2022 bekrÀftade att misstag som gjordes under implementeringen av IR35-reformerna i den offentliga sektorn, som trÀdde i kraft i april 2017, hittills hade lÀmnat regeringsdepartementen skyldiga £263 miljoner i obetald skatt till HM Revenue & Tullen (HMRC).

Som avslöjats av Computer Weekly i juli 2021, var Department for Work and Pensions (DWP) bland de första att deklarera, i sina rÀkenskaper för rÀkenskapsÄret 2020-2021, att en granskning av dess IR35-efterlevnadsprocedurer hade lÀmnat den pÄ grund av HMRC £ 87,9m i restskatt.

Sedan dess har detaljer om IR35-relaterade skatterĂ€kningar som Ă„dragits av andra avdelningar – inklusive inrikeskontoret, justitieministeriet (MoJ) och departementet för miljö, livsmedel och landsbygdsfrĂ„gor (Defra) – dykt upp.

Av rÀdsla för att drabbas av ett liknande öde hÀvdas det att vissa regeringsdepartement har justerat sin anstÀllningspolicy och upprÀtthÄller förbud mot anvÀndning av konsultföretag vars direktörer Àr aktivt involverade i leveransen av de tjÀnster som deras företag tillhandahÄller sÄ att de inte behöver utföra IR35-statusbestÀmningar för dessa engagemang.

Som ett resultat pÄstÄs det att vissa avdelningar har valt att undvika att göra en statusbestÀmning genom att helt enkelt skÀra ifrÄn sina smÄ och medelstora företagsleverantörer.

Det sÀger Romy Hughes, chef för den privata och offentliga sektorns digitala transformationskonsult Brightman, som berÀttade för Computer Weekly att hon har bevittnat detta frÄn första hand och hÀvdar att HMRC:s verkstÀllighetsÄtgÀrd mot statliga myndigheter Àr skyldig.

Enligt regeringens egen Digital Marketplace försÀljningsinstrumentpanel har Brightman tidigare sÀkrat kontrakt med sÄdana som National Crime Agency och HM Land Registry.

“Det beror pĂ„ att HMRC aktivt gick efter bitar av den offentliga sektorn och tog ut böter mot dem [for IR35 errors] att rĂ€dslan inom den offentliga sektorn för att fĂ„ saker fel Ă€r enorm. Det Ă€r rĂ€dslan för ovĂ€ntade böter eller skatterĂ€kningar som verkligen har drivit det hĂ€r beteendet mer Ă€n nĂ„got annat”, sa hon.

“Alla smĂ„ och medelstora företag som vĂ„rt, dĂ€r min affĂ€rspartner och jag arbetar med att leverera tjĂ€nsten, anses vara för riskabla att anvĂ€nda av nĂ„gra av vĂ„ra [public sector] kunder, och dĂ€rför vill de inte inkludera oss i deras upphandlingspipelines”, sa hon.

“Vad vi har Ă€r en situation dĂ€r den offentliga sektorn skĂ€r ut enorma mĂ€ngder SME-expertis, och de kommer inte ens sĂ„ lĂ„ngt som att göra en bedömning för att sĂ€ga att du Ă€r inom eller utanför IR35. De sĂ€ger helt enkelt, ‘Om du arbetar som chef för ett SME vid leverans, kommer vi helt enkelt inte att ha dig i vĂ„r leveranskedja’.

I ett tal till Computer Weekly sa Dave Chaplin, VD för efterlevnadsföretaget IR35 Shield – ur ett lagstiftningsperspektiv – att han kan se varför organisationer inom den offentliga sektorn reagerar pĂ„ detta sĂ€tt.

“Den offentliga sektorn tycks försöka se till att de inte Ă€r “kunden” frĂ„n en off-payroll-synpunkt sĂ„ att alla tjĂ€nster levereras pĂ„ en “helt utkontrakterad” basis. Det innebĂ€r att leverantören levererar tjĂ€nster utan att behöva göra nĂ„gra IR35-bestĂ€mningar alls, sĂ€ger han.

“Om chefen för leverantören ocksĂ„ Ă€r en aktieĂ€gare i tjĂ€nsteleverantören, fungerar off-payroll [rules] spelar in för den personen, eftersom de har ett vĂ€sentligt intresse av tjĂ€nsteleverantören, och ett beslut mĂ„ste göras. Detta Ă€r bara en av mĂ„nga skadliga konsekvenser av den ogenomtĂ€nkta lagstiftningen.”

Denna “konsekvens” gĂ„r ocksĂ„ emot den brittiska regeringens övergripande Ă„tagande att se till att fler upphandlingsutgifter tilldelas smĂ„företag, fortsatte Hughes, och kan sĂ€nka takten i digital transformation inom den offentliga sektorn avsevĂ€rt allt eftersom tiden gĂ„r.

“De hĂ€r organisationerna inom den offentliga sektorn börjar inskrĂ€nka sin förmĂ„ga att digitalt omvandla sina organisationer genom att agera pĂ„ det hĂ€r sĂ€ttet, och de tar bort all expertis och intellektuellt inflytande frĂ„n det och trĂ€nger sig in i ett hörn dĂ€r de bara kan lita pĂ„ de stora konsultföretagen att leverera förĂ€ndring”, fortsatte Hughes.

“Det Ă€r en oavsiktlig konsekvens av IR35, eftersom det som verkligen hĂ€nder Ă€r de administrativa omkostnaderna för [doing determinations] sĂ€tter den offentliga sektorn av, och det problemet kommer bara att bli vĂ€rre med [proposed] personalnedskĂ€rningar inom statsförvaltningen. SĂ„ vi Ă€r i en position nu dĂ€r det blir allt svĂ„rare att göra affĂ€rer som smĂ„ och medelstora företag med den offentliga sektorn.”

Att förÀndra attityder

Hughes sa att hon först uppmÀrksammade denna förÀndring i attityd mot anvÀndningen av smÄ och medelstora företagsleverantörer i mars 2022, med hÀnvisning till en markant ökning vid denna tidpunkt i antalet interna IR35-kontrakt som visas pÄ regeringens Digital Marketplace-upphandlingshubb.

“Vi har sett en betydande policyförĂ€ndring i den offentliga sektorn sedan mars, dĂ€r Ă€ven kontrakt som tydligt lĂ„g utanför IR35 listas som inuti IR35, vilket Ă€r ganska överraskande,” sa hon.

“Kunderna kommer att se en ökning i priset om de lĂ€gger dessa kontrakt inom IR35, vilket innebĂ€r att den offentliga sektorn Ă€r villig att ta ett slag pĂ„ den offentliga kassan – och inte en obetydlig hit heller. Du pratar i omrĂ„det 20%.

“Om du gjorde en ekonomisk bedömning av riskerna med böterna jĂ€mfört med att gĂ„ in i en betydande prisökning sĂ„ verkar det vara en galen bedömning som hĂ€nder dĂ€r.”

Hughes observation av en ökning av interna IR35-roller inom den offentliga sektorn stöds av data som samlats in av Ricky Whitfield, grundare av webbplatsen Outside IR35 Roles, som annonserar för nÀrvarande tillgÀngliga roller utanför IR35 pÄ uppdrag av rekryterare och slutanstÀllare.

“I mars 2022 sĂ„g vi en nedgĂ„ng i offentlig sektor utanför IR35-kontrakt annonserade pĂ„ webbplatsen pĂ„ cirka 39% jĂ€mfört med början av kalenderĂ„ret. Detta sjönk sedan ytterligare i april till 66 % jĂ€mfört med början av 2022, sĂ€ger han till Computer Weekly.

Som sagt, han har noterat en “lite av en topp” i externa IR35-roller som annonserats under de senaste veckorna, vilket kan antyda ett tecken pĂ„ att strömmen hĂ„ller pĂ„ att vĂ€nda.

Detta Àr en uppfattning som delas av Seb Maley, VD för IR35-konsultföretaget Qdos, som berÀttade för Computer Weekly att organisationer i den offentliga och privata sektorn pÄ det hela taget tar ett mer mÀtt och pragmatiskt tillvÀgagÄngssÀtt för att följa reformer nu de har haft lite tid att sÀng i.

“Jag förvĂ€ntar mig dock inte att saker och ting kommer att bli vĂ€rre för entreprenörer, oavsett de hĂ€pnadsvĂ€ckande rĂ€kningar som utfĂ€rdas i den offentliga sektorn. Under de senaste mĂ„naderna – och baserat pĂ„ vĂ„r erfarenhet – tycks antalet företag som tar ett uppmĂ€tt, rĂ€ttvist och pragmatiskt förhĂ„llningssĂ€tt till IR35-reformen vara pĂ„ uppgĂ„ng.

“Det Ă€r viktigt att företag ser bristande efterlevnad i statliga departement som en pĂ„minnelse om att prioritera sin egen efterlevnad av IR35, snarare Ă€n att göra onödiga reaktioner, som att tvinga alla entreprenörer att arbeta [on a] Betala som du tjĂ€nar [basis].”

För Hughes finns det dock en genuin oro över att medelstora till stora organisationer inom den privata sektorn – som togs in i IR35-reformerna i april 2021 – kommer att följa den offentliga sektorns ledning och Ă€ven börja ta bort SMF-konsultföretag frĂ„n deras utbud. kedjor ocksĂ„.

“Under de kommande decennierna och dĂ€refter kommer vi att se en fortsatt digital transformation, men detta kommer att drabba den privata sektorn nu ocksĂ„ pĂ„ grund av den förĂ€ndring av regler som trĂ€der i kraft dĂ€r [in 2021] och vad vi kommer att se Ă€r en verklig hĂ€mning av Storbritanniens [potential] att ligga i framkant av digital transformation, Ă€ven om detta Ă€r nyckeln till att Storbritannien ska behĂ„lla sin position pĂ„ mĂ„nga marknader.”

Computer Weekly kontaktade HMRC för en kommentar om den hÀr historien och för att fÄ svar pÄ pÄstÄendena om att IR35 har en oavsiktlig och skadlig inverkan pÄ den brittiska regeringens SME-agenda, och fick följande uttalande som svar:

”De off-payroll-reformer som infördes 2017 sĂ€kerstĂ€ller att individer som arbetar som anstĂ€llda, men genom sitt eget aktiebolag, beskattas som anstĂ€llda. HMRC rĂ„dfrĂ„gade utförligt om reformerna och levererade ett omfattande utbildnings- och stödprogram för att hjĂ€lpa offentliga myndigheter att fĂ„ saker rĂ€tt, sade talespersonen.

“Reformerna samlade in ytterligare 525 miljoner pund under de första tvĂ„ Ă„ren, utjĂ€mnade villkoren för arbetare och gav pengar som annars inte skulle ha varit tillgĂ€ngliga för viktiga offentliga tjĂ€nster.

“Regeringen spenderade rekordstora ÂŁ19 miljarder med smĂ„ och medelstora företag förra Ă„ret, den fjĂ€rde Ă„rliga ökningen i rad. Den nya upphandlingspropositionen kommer att göra det lĂ€ttare för smĂ„ och medelstora företag som lĂ€gger anbud pĂ„ statliga kontrakt, inklusive de för digitala tjĂ€nster.”

HĂ„ll kontakten med oss ​​pĂ„ sociala medieplattformar för omedelbar uppdatering klicka hĂ€r för att gĂ„ med i vĂ„r Twitter och Facebook

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK