Bil

Nya Zeelands lÀrdomar frÄn andra lockdown efter att ha varit 100 dagar covid-fri

I början av Äret tvingades regeringar runt om i vÀrlden att möta det knepiga dilemmat hur man bÀst skulle nÀrma sig coronavirus-pandemin. Vissa regeringar antog en flockimmunitetsstrategi medan andra, som Nya Zeeland, genomdrev en allvarlig lÄsning.

I slutet av mars gick Nya Zeeland in i en larm 4-lÄsning, vilket innebar att civila var tvungna att stanna hemma och bara hÄlla rörelser inom lokala omrÄden.

SER: Digital Transformation: En CXO:s guide (ZDNet/TechRepublic specialfunktion) | Ladda ner den kostnadsfria PDF-versionen (TechRepublic)

Icke-nödvÀndiga tjÀnster och utbildningsanlÀggningar tvingades ocksÄ stÀnga, och företag och organisationer tvingades gÄ in pÄ distansarbete. UngefÀr som resten av vÀrlden var Nya Zeelands organisationer tvungna att anpassa sig till sina nya arbetsförhÄllanden.

Nya Zeelands premiÀrminister Jacinda Ardern motiverade beslutet dÄ och sa att en lÄsning skulle rÀdda tusentals liv.

“Om samhĂ€llsöverföringen tar fart i Nya Zeeland kommer antalet fall att fördubblas var femte dag. Om det hĂ€nder okontrollerat kommer vĂ„rt hĂ€lsosystem att översvĂ€mmas, och tusentals nyzeelĂ€ndare kommer att dĂ¶â€, sa Ardern dĂ„.

“Att flytta till nivĂ„ 3, sedan 4, kommer att sĂ€tta de viktigaste restriktionerna för vĂ„rt folk i modern historia, men de Ă€r ett nödvĂ€ndigt offer för att rĂ€dda liv.”

Efter mÄnader av lÄsning tog landet sÄ smÄningom bort sina restriktioner pÄ grund av att inga fall rapporterades. Landet upplevde dÄ över 100 dagar utan covid-19. Livet i Nya Zeeland gick tillbaka till det normala. Folk Ät pÄ restauranger, gick pÄ rugbymatcher och trÀffade vÀnner, sÀger Timothy Fadgen, bitrÀdande chef för New Zealand Public Policy Institute.

TvÄ dagar efter 100-dagars milstolpen uppstod dock fyra nya fall av coronavirus i Auckland. I slutet av den veckan tillkÀnnagav Ardern en andra omgÄng av lockdown för staden.

“Att gĂ„ hĂ„rt och tidigt Ă€r fortfarande det bĂ€sta sĂ€ttet att göra,” sa Ardern dĂ„.

Detta placerade Nya Zeeland, nĂ€rmare bestĂ€mt Auckland, i den unika positionen att behöva Ă„tergĂ„ till en allvarlig lĂ„sning trots att ha upplevt “normalitet” i över 3 mĂ„nader.

För Auckland University of Technology (AUT) innebar detta att campus tvingades tillbaka till stÀngning; studenter respektive anstÀllda fick flytta tillbaka till distansutbildning och arbete.

Även om det inte var en lĂ€tt process för universitetet att gĂ„ tillbaka till lĂ„sningen, sa AUT-prorektor Kate Kearins att mĂ„nga av de infrastrukturella hinder som möttes under den första lĂ„sningen redan var lösta av den andra lĂ„sningen.

Den initiala nedstÀngningen resulterade i att AUT:s pipeline för digital infrastruktur accelererades, sa Kearins, som att snabba upp tillhandahÄllandet av finansstudenter med licenser för att anvÀnda sitt handelsrum utanför campus.

Det gjorde det ocksÄ möjligt för universitetet att utöka anvÀndningen av befintliga plattformar, som Microsoft Teams, som tidigare inte anvÀndes effektivt.

Tidigare denna mÄnad sa Forrester-analytikern Sam Higgins att nÀr organisationer gick in i överlevnads- eller adaptivt lÀge pÄ grund av pandemin, prioriterade de digitala insatser som byggde motstÄndskraft och möjliggjorde distansarrangemang.

SER: Policy för hemmabruk av företagsÀgd utrustning (TechRepublic Premium)

DÀr det fanns en stor skillnad mellan de tvÄ lÄsningarna var dock att de flesta tyckte att den andra lÄsningen var mer utmanande trots att den var kortare, eftersom folk kÀnde att landet redan hade knÀckt pandemifallet, sa Kearins.

“Slappna inte av, slappna inte av,” sa Kearins till TechRepublic.

Med den andra nedstĂ€ngningen som förvĂ€ntas nĂ€rma sig sitt slut för hela landet förutom Auckland, pekade Kearins pĂ„ universitetets beroende av “allvĂ€dersstrategier” till hands, att vara smidig och att tillhandahĂ„lla “skrĂ€ddarsydda upplevelser” för studenter och anstĂ€llda som lĂ€rdomarna frĂ„n den andra lockdownen.

MÄste lÀsa CXO-tÀckning

“Du mĂ„ste ha en strategi som ser dig igenom om du Ă€r tillbaka i lockdown eller tillbaka pĂ„ campus, och sedan handlar det om att hantera övergĂ„ngarna eftersom inte alla vill komma eftersom det Ă€r lite lĂ€skigt,” sa hon.

“Eleverna mĂ„ste pratas med dem som kĂ€nner till deras individuella omstĂ€ndigheter sĂ„ det Ă€r mycket mer skrĂ€ddarsytt – jag tror att det var vad vi lĂ€rde oss mellan lockdown version ett och lockdown version tvĂ„, att faktiskt mĂ„ste du ha saker inrĂ€ttade och kunna arbeta pĂ„ höga nivĂ„er av förtroende och inte nödvĂ€ndigtvis vara orolig för de smĂ„ sakerna.”

DÀr Kearins sa att det skulle fortsÀtta arbetet Àr att tillhandahÄlla digital tillgÄng för de studenter och anstÀllda med ekonomiska svÄrigheter, samt att hitta den balansen mellan att sÀkerstÀlla att personalen kan undervisa pÄ ett adekvat sÀtt men ÀndÄ har tillrÀckligt med resurser för att utföra forskning.

För att ta itu med detta sa hon att universitetet försÄg studenter som upplevde svÄrigheter med bÀrbara datorer och datapaket för att de skulle kunna fortsÀtta sina studier under nedstÀngningarna.

Sekretess och vÀlbefinnande Àr absolut nödvÀndigt för distansarbete

Förutom att möta behoven för mÀnniskor att vara mer rörliga, sa Fadgen att en andra pÄtvingad lÄsning har pÄmint Nya Zeelands organisationer om vikten av att tillhandahÄlla integritet och vÀlbefinnande till anstÀllda.

Fadgen sa att pÄ grund av att grÀnsen mellan hem och arbete nu Àr suddigare Àn nÄgonsin, mÄste organisationer ha sÀkerhetsprotokoll pÄ plats för att sÀkerstÀlla att kÀnslig information skyddas.

“Jag tror att i viss mĂ„n, om du Ă€r beroende av din arbetsgivares enheter och internetuppkoppling hemma för att utföra ditt arbete, kan det skapa [privacy] problem”, sa han.

Samtidigt sa han att organisationer mÄste hitta en balans mellan att implementera protokoll och inse att mÀnniskor kan vara mer stressade under pandemin.

Med hÀnvisning till vissa utbildningsinstitutioner i USA, som Florida State University, dÀr anstÀllda inte fÄr ta hand om barn nÀr de arbetar pÄ distans, noterade han att vissa organisationer inte har arbetat för att stödja anstÀlldas vÀlbefinnande.

Genom att skapa en komplicerad arbetsmiljö kan detta resultera i personlig stress och utbrÀndhet för de anstÀllda, förklarade han.

En samarbetsstudie utförd av AUT, University of Greenwich och University of East Anglia fann att anstÀllda kÀnde sig mer inkluderande nÀr organisationer var medvetna om de utmaningar som distansarbetare stod inför.

Studiens medförfattare, AUT-lĂ€raren Lena Waizenegger, sa till TechRepublic att den andra lĂ„sningen var mer av en kĂ€nslomĂ€ssig drĂ€nering pĂ„ grund av förlusten av “normalitet” för en andra gĂ„ng, men att det fanns nya insikter frĂ„n upplevelsen.

Studien intervjuade tjĂ€nstemĂ€n frĂ„n Nya Zeeland, Australien, USA, Sverige, Österrike, Tyskland, Danmark och Schweiz under tvĂ„ veckor under Nya Zeelands första nedstĂ€ngning. FrĂ„n studien fann hon att projekt som startade ansikte mot ansikte före den första nedstĂ€ngningen kunde fortsĂ€tta ganska smidigt online. NĂ€r den andra lĂ„sningen vĂ€l kom var nya projekt med nya kunder mycket svĂ„rare att starta pĂ„ grund av bristen pĂ„ personliga interaktioner.

Waizenegger sa ocksÄ att studien avslöjade att Àven om det inte fanns för mÄnga skillnader mellan lÀnder nÀr det gÀller hur mÀnniskor hanterade tvÄngsarbete hemifrÄn, har yngre anstÀllda kÀmpat mycket under pandemin.

Yngre medarbetare hade denna erfarenhet dÄ det ofta saknades transparens för nÀr de kunde stÀlla frÄgor. De förlorade ocksÄ förmÄgan att skugga sina kamrater eller chefer samt lÀra sig pÄ jobbet, förklarade hon.

Den andra nyckeldemografin som ocksÄ kÀmpade under pandemin var vaktmÀstare pÄ grund av den ökade mÀngden onlinemöten som uppstod frÄn pÄtvingat arbete hemifrÄn.

“Alla av oss har olika hattar, alla har vi olika roller, sĂ„ vi kanske Ă€r konsult pĂ„ jobbet, vi kanske Ă€r mamma hemma, vi kanske Ă€r en idrottare pĂ„ gymmet. Men nu, eftersom bokstavligen hela vĂ„ra liv utspelar sig pĂ„ samma plats, har du i stort sett alla konsult-/mamma-/atlethattar pĂ„ samma gĂ„ng och detta ledde till en hel del rollkonflikter, sa Waizenegger.

GÄr man vidare in i ett mer lÄngsiktigt perspektiv delar bÄde Fadgen och Waizenegger liknande kÀnslor att det Àr viktigt för organisationer att reflektera över hur man organiserar IT-infrastruktur och flexibla arbetsarrangemang.

SE: Livet efter lockdown; ditt kontorsjobb kommer aldrig att bli detsamma, hÀr Àr vad du kan förvÀnta dig (TechRepublic)

“Ett alternativ kan vara att inte bara ha personliga möten eller bara ha virtuella möten, utan faktiskt ha dessa hybridmöten dĂ€r du faktiskt tar in dina anstĂ€llda pĂ„ plats men Ă€ven dina distansarbetare, och sedan har en dedikerad facilitator. Det sĂ€kerstĂ€ller att distansarbetare faktiskt har en del att bidra till diskussionen, för dĂ„ kan du faktiskt dra nytta av den hĂ€r tillgĂ„ngen och ha en mycket större pool av kunskap och expertis”, sa Waizenegger.

”NĂ€r vi alla tvĂ„ngsarbete hemifrĂ„n möter vi alla dessa olika omstĂ€ndigheter. Jag tror att för företag som gĂ„r framĂ„t Ă€r det viktigt att de inte har ett generellt förhĂ„llningssĂ€tt utan faktiskt anpassar sig till olika omstĂ€ndigheter; faktiskt vara mycket mer öppen och hitta mer individuella lösningar.”

PÄ tisdagen rapporterade Nya Zeeland noll nya fall av coronavirus för första gÄngen sedan det Äteruppstod i landet.

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK