Gardets

Ny prototyp exoskelett för industriarbetare

Forskare vid IIT och INAIL i Italien arbetar med nya koncept för bÀrbara robotexoskelett för att minska riskerna för arbetsrelaterade skador. Kredit: IIT-Istituto Italiano di Tecnologia

Forskare vid IIT-Istituto Italiano di Tecnologia (Italienska tekniska institutet) och INAIL (Italienska arbetarkompensationsmyndigheten) har designat och skapat innovativa prototyper av bÀrbara robotexoskelett för industriellt bruk för att göra arbetet inom industri- och tillverkningssektorerna sÀkrare. Via elmotorer och artificiell intelligens algoritmer kommer dessa bÀrbara robotenheter att hjÀlpa arbetare som Àr engagerade i de mest fysiskt krÀvande uppgifterna, vilket avsevÀrt minskar anstrÀngningen som krÀvs med upp till 40 % och minskar andelen olyckor i arbetet och kroniska yrkessjukdomar. Forskare börjar testa prototyperna i verkliga scenarier och planerar vidare utveckling för att nÄ den tekniska nivÄ som krÀvs för att fÄ ut dem pÄ marknaden om nÄgra Är.

I Italien Àr arbetsskador som pÄverkar muskuloskeletala systemet de vanligaste besvÀren pÄ arbetsplatsen: 68 % av de arbetsskador som rapporteras till INAIL Àr relaterade till muskuloskeletala systemet. Av denna andel avser den största andelen (cirka 41 %) ryggraden.

Forskare vid IIT och INAIL arbetar tillsammans för att hitta lösningar som kan hjÀlpa arbetare inom en snar framtid. De nya bÀrbara robotteknologierna tar itu med de vanligaste omrÄdena av oro: den första, som heter XoTrunk, ger stöd för nedre delen av ryggen; den andra, XoShoulder, riktar sig mot axlarna; och den tredje, XoElbow, förstÀrker armbÄgarna. Forskare studerade fördelningen av krafter och överanstrÀngning av kroppen medan arbetare utförde specifika uppgifter. Med hjÀlp av denna information designade de exoskelett för att reagera pÄ dessa pÄfrestningar, vilket begrÀnsar möjliga muskuloskeletala skador. Samtidigt studerade forskarna interaktionen mellan mÀnniskokroppen och de tre exoskeletten och skaffade viktig information som gör det möjligt för dem att förbÀttra prototyperna och göra dem redo för marknadslansering.

Forskare i Italien vid Istituto Italiano di Tecnologia och INAIL arbetar med nya koncept för bÀrbara robotexoskelett för att minska riskerna för arbetsrelaterade skador. Prototyperna, XoTrunk, XoShoulder och XoElbow kan ge minskningar av fysisk anstrÀngning med upp till 40 % för manliga och kvinnliga arbetare i industriella miljöer. Forskare planerar att ha versioner redo för marknadslansering under de kommande Ären. Kredit: IIT-Istituto Italiano di Tecnologia

De tre prototyperna Ă€r ett resultat av projektet Collaborative Cybernetic Systems genomfört av IIT:s XoLab-forskningsteam (Wearable Robots, Exoskeletons and Exosuits Laboratory) ledd av JesĂșs Ortiz, med samarbete och stöd frĂ„n INAIL Department of Technological Innovation and Safety of Plants, Products och antropogena installationer ledda av Carlo De Petris.

XoTrunk har utformats för att minska belastningen av repetitiva lastlyftande ÄtgÀrder för vikter pÄ upp till 20 kg, och mer generellt Àr den tillÀgnad alla de jobb som kan trötta ut förarens rygg. Dessutom Àr det den enda enheten i sitt slag som Àven kan ge stöd för dragoperationer, som Àr mycket vanliga inom logistiksektorn. Exoskelettet, som vÀger 6,5 kg, Àr försett med tvÄ elmotorer med en total effekt pÄ 200 Watt och ett vridmoment pÄ 30 N/m vardera. XoTrunk kan ocksÄ anvÀndas i synergi med XoKnee, ett mjukt exoskelett som ansluter till roboten och ger operatören Ànnu större stöd under repetitiva lastlyftningsuppgifter.

XoShoulder har utvecklats för att möta behoven hos mÀnniskor som anstrÀnger sina axlar under sitt dagliga arbete. Det typiska scenariot Àr det för ett mekaniskt verkstadsscenario dÀr operatörerna arbetar under fordon placerade pÄ bilhissar och utsÀtts för axeltrötthet eftersom de mÄste hÄlla tunga verktyg över axelhöjd under lÄnga perioder. Prototypen, som vÀger cirka 7,7 kg och Àr utrustad med tvÄ 70-watts motorer med ett vridmoment pÄ 12 N/m vardera, representerar för nÀrvarande en unik design ur mekatronisk och kontrollsynpunkt.

XoElbow Àr en prototyp som hjÀlper till att lyfta vikter nÀra förarens kropp. Ett exempel pÄ dess tillÀmpning skulle vara att lyfta tunga dÀck för att passa dem pÄ en bil pÄ en billyft. Den Àr utrustad med samma motorer som XoShoulder och vÀger ca 7 kg. PÄ samma sÀtt som XoShoulder uppvisar denna enhet unika egenskaper inom exoskelettomrÄdet.

Alla tre bÀrbara robotar Àr gjorda av teknisk plast och aluminiumlegeringar som vanligtvis anvÀnds för flyg- och rymdtillÀmpningar, och de Àr designade för de huvudsakliga industriella sammanhang dÀr operatörer, bÄde mÀn och kvinnor, sannolikt kommer att belasta sina muskuloskeletala system för mycket: tillverkning, underhÄll , livsmedelsförÀdling, logistik, konstruktion och jordbruk.

Dessa prototyper anvÀnder artificiell intelligens algoritmer för att ge lÀmplig assistans beroende pÄ typen av arbete och sÀttet pÄ vilket det utförs. En annan egenskap som Àr gemensam för alla dessa enheter och grundlÀggande för denna typ av utrustning Àr transparens. I sjÀlva verket ska robotarna inte hindra eller begrÀnsa rörligheten, utan bara trÀda i drift för de mest krÀvande uppgifterna, ge stöd till arbetarnas rörelseapparat.

För nÀrvarande genomgÄr XoTrunk initiala tester hos utvalda företag för fÀltförsök och, med hjÀlp av ett IIT-startprojekt (Proteso) som har lanserats i Är, förvÀntas det slÀppas ut pÄ marknaden under de nÀrmaste mÄnaderna. XoElbow och XoShoulder kommer att starta sina verkliga scenariotester under de nÀrmaste mÄnaderna, och det förvÀntas att de kan vara tillgÀngliga pÄ marknaden under de nÀrmaste Ären.


Exosuit-konceptet kikar pÄ framtiden för bÀrbar teknologi


TillhandahÄlls av Italian Institute of Technology

Citat:Nya prototyp exoskelett för industriarbetare (2022, 15 juni)hÀmtad 15 juni 2022 frÄn https://techxplore.com/news/2022-06-prototype-exoskeletons-industrial-workers.html

Detta dokument Àr föremÄl för upphovsrÀtt. Bortsett frÄn all rÀttvis handel i syfte att privata studier eller forskning, fÄr ingen del reproduceras utan skriftligt tillstÄnd. InnehÄllet tillhandahÄlls endast i informationssyfte.

HĂ„ll kontakten med oss ​​pĂ„ sociala medieplattformar för omedelbar uppdatering klicka hĂ€r för att gĂ„ med i vĂ„r Twitter och Facebook

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK