Bil

Native Gaming pÄ Linux kan dö, och det Àr okej

Ung kvinna som spelar pÄ en bÀrbar datorDC Studio/Shutterstock.com

Steam Deck, som tillkÀnnagavs i augusti 2021, har Linux-spelkretsar som talar om framtiden för spel pÄ Linux. The Deck, genom sitt beroende av Proton, kan signalera slutet pÄ inbyggt Linux-spel. Det kan vara precis vad Linux behöver.

DödlÀget i Linux-spel

Det Àr september 2021, och Äret för Linux-skrivbordet Àr fortfarande inte hÀr. Om sÄ var fallet, skulle spelstudior kÀmpa för att fÄ sina spel portade till Linux, medan Microsoft och Apple skriker i Änger för sina slutna kÀllor och monopolistiska missförhÄllanden. Men det Àr de inte. Statcounter rapporterar att den globala marknadsandelen för Linux-anvÀndare inte viker frÄn omkring 1%, vilket tyder pÄ att förverkligandet av den drömmen förblir utom sikte.

En av de vanligaste anledningarna till att PC-anvÀndare inte byter till Linux Àr bristen pÄ programvara som stöds, sÀrskilt spel. Spelare kommer inte att adoptera Linux pÄ grund av bristen pÄ stöd, och stödet finns inte dÀr eftersom studior inte kommer att tillgodose den lilla skaran av befintliga Linux-anvÀndare, vilket skapar ett slags dödlÀge. Utan att nÄgon Àr villig att kompromissa verkar cirkeln obrytbar.

Minst ett företag har dock arbetat för att kringgÄ problemet.

The Rise of Proton

Valve debuterade med Proton för Steam i augusti 2018 för att avhjÀlpa smÀrtan för Linux-spelare som vÀntar. Proton Àr en modifierad gaffel av den populÀra Wine-mjukvaran, ett kompatibilitetslager som lÄter Linux-anvÀndare köra Windows-programvara pÄ sitt skrivbord. Sedan den första releasen har Valve utvecklat Proton för att stödja fler och fler av spelplattformens omfattande spelbibliotek som en gÄng begrÀnsades till Windows-datorer.

Nu, tvĂ„ Ă„r senare, verkar det arbetet kulminera i ankomsten av Valves Steam Deck, en mobil spelenhet som levereras med Valves egen Linux-distribution som heter SteamOS. Valve har marknadsfört Steam Deck som kan köra hela Steam-biblioteket. Det Ă€r dock vĂ€rt att notera att en utvecklare pĂ„pekade att de förmodligen menar hĂ„rdvara Ă€r kapabel, medan SteamOS och Proton behöver vidareutvecklas. Som referens rapporterar ProtonDB.com i skrivande stund att cirka 77 % av de 1 000 mest populĂ€ra spelen har minst ett Gold-betyg (vilket betyder att det “kör perfekt efter tweaks”).

Är Proton Killing Native Linux Gaming?

Med ankomsten av Proton har spelstudior Ă€nnu mindre incitament Ă€n tidigare att spendera tid och pengar pĂ„ att tillgodose en sĂ„dan nisch demografisk som Linux-anvĂ€ndare. Feral Games bekrĂ€ftade sĂ„ mycket i en tweet i juli 2021 och rapporterade att “det generellt finns mindre efterfrĂ„gan pĂ„ infödda [Linux] titlar sedan Valves lansering av Proton.” Om Proton kommer att ta hand om att göra spelet tillgĂ€ngligt för Linux-publiken, varför spendera pengarna pĂ„ en officiell port? Det verkar som att Proton dödar drömmen om inbyggt spel pĂ„ Linux.

Det hÀr Àr precis vad vi behöver för att bryta Linux-spelstillstÄndet. Proton tillÄter spelare att komma över till Linux utan att tvinga studior att tillgodose en demografi som inte finns dÀr. SteamOS, genom Steam Deck, ger ocksÄ Linux i hÀnderna pÄ spelare som kanske aldrig har rört Linux förrÀn nu. NÀr de upptÀcker friheten som Linux erbjuder samtidigt som de kör sina favoritspel, kan skeptiker förvandlas till entusiaster.

SÄ Àven om Proton och Steam Deck kan pressa ner efterfrÄgan pÄ inbyggda Linux-titlar, har det ocksÄ potentialen att driva Linux till mer allmÀnt bruk. Och med antagandet pÄ uppÄtgÄende kan effekten komma i full cirkel, vilket fÄr studior att utveckla inbyggda titlar istÀllet för att förlita sig pÄ ett tredjepartskompatibilitetslager.

Naturligtvis beror allt detta pÄ Valves förmÄga att göra Proton och SteamOS till en framgÄng. Dessutom Àr Steams bibliotek inte all-inclusive, eftersom andra populÀra spel Àr exklusivt licensierade till Valves konkurrenter. Vi ser dock signaler om andra företags intresse av att gÄ med i vÄgen. Till exempel meddelade Epic Online Services att Easy Anti-Cheat kommer till Linux, inklusive i Proton och on the Deck. Det kan potentiellt lÄsa upp en hel mÀngd ytterligare spelstöd.

Vi vet inte sÀkert vad som kommer att hÀnda, men Proton kan leda till döden för inbyggt Linux-spel samtidigt som det i praktiken kickstartar Linux-plattformen som ett seriöst val för spel. Kungen Àr död, lÀnge leve kungen!

BotĂłn volver arriba

Annonsblockerare upptÀckt

Du mÄste ta bort AD BLOCKER för att fortsÀtta anvÀnda vÄr webbplats TACK